Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Първа покупка на кола, такси,цени,МПС разходи?

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Първа покупка на кола, такси,цени,МПС разходи?

Здравейте

Вече 3-ти месец се каня да си купя кола, но само отлагам нещата тъй като, незнам какво/как/защо. Вече съм малко по-уверен в себе си, реших се да си купя кола. Бюджета ми само за колата е 4К , вече ходих при един познат в автокъща, който каза, че до петък ще ми докара "VW Passat 1.9 TDI 110 коня" от Италия за под 4К. До тук добре, но след като платя колата незнам какво следва? Няма кой да попита, затова се обръщам към вас. Ако някой има желание, да ми каже последователно какви документи, трябва да ми даде продавача от "автокъщата" , след това какво следва да се плаща по колата, ред по ред да ми обясните. Ще съм безкрайно благодарен, ако ми помогнете. Значи общия ми бюджет е 4400-4500 лв. Приятел ме посъветва, да правя застраховката за 3 месеца, а след това пак за 3 месеца, а вече от следващата година да я направя за цяла година?

Моля, темата ми да не се трие, ако има друга подобна тема, моля да бъда извинен.

От: Първа покупка на кола, такси,цени,МПС разходи?

От къщата вероятно фактура или договор нотариално заверен за твоя сметка,след това застраховка,кат,тех. преглед след номерата и едва тогава в данъчното
    Застраховката ти е от дата до дата а не за година,плащаш за колкото искаш,да не забравиш аптечка,триъгълник и др. Вероятно винетка ще трябва,тя вече е за текущата година независимо кога ще я купиш,говоря за годишната.
    Galloper 2 Exceed 1998 2.5 TDI .Kia Ceed 2009 1.4 CVVT .Ford Connect 1.8 TDCI 90 hp 2010
    Kawasaki Versys 650 2008 Suzuki 600 DUCATO 3.L 180 hp. и други
    Анатолий Пейчинов o8875о9815
    https://dvrbg.com/

Коментар

Първоначално публикуван от jorkata94 Преглед на мнение
      Здравейте

Вече 3-ти месец се каня да си купя кола, но само отлагам нещата тъй като, незнам какво/как/защо. Вече съм малко по-уверен в себе си, реших се да си купя кола. Бюджета ми само за колата е 4К , вече ходих при един познат в автокъща, който каза, че до петък ще ми докара "VW Passat 1.9 TDI 110 коня" от Италия за под 4К. До тук добре, но след като платя колата незнам какво следва? Няма кой да попита, затова се обръщам към вас. Ако някой има желание, да ми каже последователно какви документи, трябва да ми даде продавача от "автокъщата" , след това какво следва да се плаща по колата, ред по ред да ми обясните. Ще съм безкрайно благодарен, ако ми помогнете. Значи общия ми бюджет е 4400-4500 лв. Приятел ме посъветва, да правя застраховката за 3 месеца, а след това пак за 3 месеца, а вече от следващата година да я направя за цяла година?

Моля, темата ми да не се трие, ако има друга подобна тема, моля да бъда извинен.
      Добре дошъл. Добре си се ориентирал към марка и модел, единственото което може да те притеснява при този автомобил са предните алуминиеви носачи. Ако ползваш оригинални части излиза малко скъпичко, с оглед на това че си "новобранец" в началото може по-често да ти се наложи да сменяш това онова по предницата. Двигателя е сравнително надежден и независимо че го купуваш от познат провери дали има масло, как е турбото и съединителя.
      Че миналата седмица една много лачена (външно) италианка А3 със същия мотор беше без грам масло, затлачена геометрия и олопан съединител.
      Пиша това с оглед на ограничения бюджет - да не сивземеш кола, която ще стои на трупчета 3-месеца докато събереш пари за ремонт.

По следващите въпроси - при закупуването на колата (ако човека наистина ти е познат няма от какво да се притесняваш с документите), ще получиш италианския талон + още няколко документа. От тук насетне имаш следните разходи :
      - екотакса (ако не я е платил твоя човек, почти винаги се пада на теб честта да я платиш) ~250 лева ;
      - регистрация в КАТ (ако колата няма транзитни номера и се намира в София, а ти си от Варна, трябва да се изкарат първо транзитни номера за да се прибереш до Варна, а не да я возите на репатрак - 30 лева) - 60-70 лева са номерата - аптечка, пожарогасител и триъгълник ще ти трябват.
      - трябва да имаш гражданска независимо какви номера ще вадиш - вариант е да я направиш на вноски - няма оскъпяване плащаш сумата 4-пъти в годината, първоначалната е с 10-20 лв по-висока от останалите 3.
      - винетка - 67 лева;
      - след като най-накрая си узакониш каручката почва изваждането. Щом колата е нов внос ще трабва да и направиш основно обслужване, което вклюва масло ДВГ, масло скорости, филтри, ангренажен и пистов ремък + водна помпа. Цялата процедура надминава 500 лв с труда и варира в зависимост от използваните части. Ако има нещо по окачването за подмяна пак имаш 50-100 лева в зависимост от положението.
      - почти сигурно е колата да е с летни гуми, така че за следващата зима ще ти трябват и зимни гуми.

Ами като цяло е това, само имай предвид че това е минимумът, че може да излезе бой знае какво

п.п. Анатоли ме е преварил ..

Коментар

Аз преди месец купувах от автокъща.
        Дадоха ми фактура.
        документ за произход/от къде е внесена/
        декларация че рама и двигател отговарят по талон
        още две–три хартии не помня вече за какво бяха.

След това се плаща екотакса и застраховка и от там в КАТ за регистрация.

Ако КАТ е далеч от автокъщата - платформа.
        ........................
        Иван Маринов
        CRF 250 X
        Не шансът определя съдбата на човека,а изборът!

Коментар

Благодаря ти @Roninn , да попитам всички тези разходи какви пари ще са г/д? Колата най-вероятно, ще се регистрира на 90" коня, но се притеснявам дали парите ще ми стигнат, след това също така да я обслужа "ремаци,масла,филтри и т.н.".

Значи след като я купя, веднага трябва да отида в КАТ?

Еко-таксата къде се плаща, също така защо нотариалната заверка, трябва да е за моя сметка?

Колата реално, ще се пробвам да я сваля на 3800 лв. Още колко приблизително ще ми трябват? "регистрации,винетки,кат,тех.прегледи,номера и т.н."

Коментар

Трябват ти поне още 1000 лв. Само еко таксата и регистрацията в кат са около 310 лв. Отделно поне 250 лв. за винетка - минетка, гражданска и данък. Колата трябва и да се обслужи по най - бързия начин, за това ти трябват ти поне 500 лв. Това е сметката долу - горе.
            Nissan Terrano 2 2.4i

Коментар

@Stoianov Благодаря ти, малко ме поизплаши ама ....

Значи, ако успея да пазаря колата за под 4К "3700-3800" лв. Още едно 500 лв. ще ми трябват за "регистрация,еко,кат,номера и т.н.". Автокъщата е в с. Труд, а аз живея в гр. Кърджали , най-вероятно ще я докарам на самоход с транзитни номера. Извинявам се, че се отклонявам от темата, но......

Искам да попитам, дали Пасат от "1999-2000" година си заслужава тези пари? Препоръчаха ми да си взема "Бора" , но някаде наблизко за 4К нищо не намирам .....?

Коментар

@Stoianov Благодаря ти, малко ме поизплаши ама ....

Значи, ако успея да пазаря колата за под 4К "3700-3800" лв. Още едно 500 лв. ще ми трябват за "регистрация,еко,кат,номера и т.н.". Автокъщата е в с. Труд, а аз живея в гр. Кърджали , най-вероятно ще я докарам на самоход с транзитни номера. Извинявам се, че се отклонявам от темата, но......

Искам да попитам, дали Пасат от "1999-2000" година си заслужава тези пари? Препоръчаха ми да си взема "Бора" , но някаде наблизко за 4К нищо не намирам .....?
                Зависи от колата , но все пак са си много за 15 годишен кош.
                Аз лично бих се огледал за 1.8T. Данък , обслужване и окачване са почти идентични. По-натам слагаш газ и влизаш под разхода на дизела , а вървежа е бонус.
                Ако погледнеш някое А4 куатро пак влизаш в бюджет

Като цяло въпрос на късмет...

Коментар

Благодаря ти

Просто, незнам дали искам да си купя Пасат, някак си ми се вижда автомобил за хора над 28+ , а аз съм все още на 21 без 5 месеца.

Коментар

да си купя Пасат
                    Гоуф GTI.
                    Lancia Delta HF Integrale Evolucione

Коментар

Благодаря ти

Просто, незнам дали искам да си купя Пасат, някак си ми се вижда автомобил за хора над 28+ , а аз съм все още на 21 без 5 месеца.
                      В твоето положение няма абсолютно никакъв смисъл да купуваш кола за над 2000лв. Това хич не го мисли като кола. Това ти е таксата за обучение по управление и поддръжка на собствена кола. Ти ако искаш си вземи по-скъпа ама резултатът ще е пак тоя. Тука има една темичка "кола за 1000 лева" - екземплярите са най-често идеалната първа кола на нов шофьор. След година-две ще знаеш достатъчно за колите, за да спестиш повече от 1000лв при покупката на следваща кола дори само защото няма да се връзваш на всичко което ти разказват джамбазите.

Отделно че няма и особен смисъл да си купуваш Пасат, ако не си семеен с 2 деца или пък нямаш малък бизнес свързан с разнасяне на малки товари. Ако вместо Пасат си вземеш Голф или също толкова голяма кола от друга марка ще спестиш 2л/100км разход, което са си пари.

Коментар

За възраст 21- е по-добре нещо с размера на поло, корса, фиеста. Евтини застраховки, нисък разход. В крайна сметка на тази възраст трябва кола само с място за гадже, а не семеен параход.

Коментар

Благодаря ти Яска, ако нямаш нищо против, че те наричам "Яска". Книжката я изкарах още на 18 години, тогава карах на баща ми колата, но много сериозно я завъртях и отнесох едно дърво, цялото шаси се намачка и от колата нищо нестава. Искам да кажа, че съм голям човек най-вече на височина 188 см. 105 кг. Колата ще се ползва и от родителите ми, също така ще бъде семеен автомобил. Затова се спрях на Пасат, че е по-голяма кола и по-удобна за дълъг път. Не се притеснявам за разхода на гориво, простата причина, че баща ми е шофьор на камион , ако ме разбираш какво искам да кажа. Единствено ме спира това, че бюджета който имам е оскъден много. Обещах на родителите ми, аз да купя колата тъй като вече им потроших стария автомобил. Харесах си много Митцубиши Галант 90 коня 2.0 дизел , но ме притеснява ниската му цена от 2199 лв. намерих една от гр. Хасково..... Днес говорих с човека от автокъщата, каза ми, че до края на седмицата Пасата ще бъде при него. Не е задължително да го купя, ако ми хареса добре, ако не ще търся друго. Извинявам се, че се отклоних от темата, но много ме е страх да не се прецакам.

Коментар

... много ме е страх да не се прецакам.
                            Няма нужда от каквито и да било страхове, защото по този въпрос няма неяснота. С първата кола ЩЕ се прецакаш.

Коментар

Той добре си пита , момчето.Ако малко се "смири" и вземе някой разбиращ със себе си да огледат за кола , може и по-малко да се прецака.
                              Човешкият прогрес е резултат от обмен на информация?Аз поне съм съгласен.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X