Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Документи при покупка на кола от Германия с българска регистрация

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Документи при покупка на кола от Германия с българска регистрация

Привет!
    Ще ходя до Германия да взема колата на един приятел, която е с българска регистрация и да я откарам в България. Като се прибера в България ще я регистрирам вече като моя.

Въпроса ми е: Какви документи трябва да направим за да мога законно и безпроблемно да я докарам до България и тук да мога да я регистрирам на мое име?

Моля за помощ по този въпрос.

От: Документи при покупка на кола от Германия с българска регистрация

За докарване няма проблем . Естествено трябва да си има преглед , гражданска , талон . Но за да я регистрираш в България ти трябва договор за покупко продажба - нотариално заверен и платени данъци .
    Това обаче не можете да го направите в Германия.

Коментар

Това истински казус ли е или някаква нова врътка ?
      Виден столичен ихтиолог

Коментар

Чл. 144. (1) Собствеността на моторните превозни средства се прехвърля с писмен договор.
        (2) (Доп. - ДВ, бр. 43 от 2002 г., в сила от 26.04.2002 г., изм. - ДВ, бр. 54 от 2010 г.) При прехвърляне на собствеността на регистрирани автомобили, на регистрирани ремаркета с товароносимост над 10 тона, на регистрирани колесни трактори и на регистрирани мотоциклети с работен обем на двигателя над 350 cm3 подписите на страните трябва да бъдат нотариално заверени.
        Това от ЗДвП и се отнася за България. За чужбина не зная.
        Животът е това, което се случва, докато ние кроим планове....

тел. имаше преди, ама сега е в профила щото ...

Коментар

Да , в Бг все още нотариуса е задължителен ( малки ремаркета могат и без нотариус) .В Германия се пише само договор между купувач и продавач - без заверка от нотариус . Но това в случая не помага - колата е с Бг регистрация .

Коментар

Колега, plamen atanasov, казваш, че за да се докара няма проблем. Но все пак трябва някакъв документ за да нямам пробеми по пътищата и митниците. Нали все пак трябва да удостоверя, че колата не съм я откраднал примерно.

Коментар

Важното е да мога нормално да я докарам до България. Самото прехвърляне може да стане и когато приятелят ми си дойде в България в края на годината.
              Въпроса е какви документи ми трябват за да мога да я докарам на ход до България?

Коментар

Затова и съм писал, че колата е с българска регистрация и се намира в Германия. Какъв документ трябва за да я докарам без да имам проблеми по пътищата? Прехвърлянето може да стане и като си дойде приятелят ми в България в края на годината.

Коментар

Накратко ( звучи лесно, ама е разправия доста) - Подписва се продавача пред местен нотариус. После от наше консулство апостил. После въз основа на апостила и удостоверението от наша консулска служба, че подписите са верни правите превод и легализация в лицензирана фирма тук. И вече след това с всичките бумаги пред нотариус тук да го впише. Варианта е за пълномощно. Дълга и "кървава" е малко историята като цяло.... Всеки сам си избира дали си струва...
                  висете отпуснато

Коментар

Първоначално публикуван от Tony33 Преглед на мнение
                    Накратко ( звучи лесно, ама е разправия доста) - Подписва се продавача пред местен нотариус. После от наше консулство апостил. После въз основа на апостила и удостоверението от наша консулска служба, че подписите са верни правите превод и легализация в лицензирана фирма тук. И вече след това с всичките бумаги пред нотариус тук да го впише. Варианта е за пълномощно. Дълга и "кървава" е малко историята като цяло.... Всеки сам си избира дали си струва...
                    Доколкото разбрах това е за договор за покупко-продажба. Наистина е сложно.
                    А, ако ми даде генерално пълномощно с което да мога да карам колата в чужбина и в България. Ще я прехвърлим след като се прибере той в България в края на годината. Какви документи трябват в този случай?

Коментар

Ако и двамата сте български граждани няма нужда от заверка с апостил. Българския консул може да ви завери подписите върху договора за покупко-продажба. Пълномощното може да е без заверка на подписа, поне за в България. Не знам при преминаване на границите какви документи ще ти поискат, щом колата не е на твое име.

Коментар

Първоначално публикуван от didodido Преглед на мнение
                        Затова и съм писал, че колата е с българска регистрация и се намира в Германия. Какъв документ трябва за да я докарам без да имам проблеми по пътищата? Прехвърлянето може да стане и като си дойде приятелят ми в България в края на годината.
                        Отговора вече го има . Изрядни документи гражданска , преглед , талон . Никой няма да ти направи проблем че колата не е на твое име .
                        Пълномощно ще поискат ако напускаш Бг с чужд автомобил на нашата граница . Но да се прибереш от Германия ,няма никакви проблеми.

Коментар

Колата си има всички документи - гражданска , преглед , два талона. Ако е така както казваш "plamen atanasov" е супер. Но при една проверка по пътя или на митница как ще докажа, че колата примерно не съм я откраднал?

Коментар

Еми ако те притеснява това - не отивай да я взимаш . Практиката показва че прибирането по описания начин е безпроблемно . А ако си я откраднал - то следва да е на издирване .

Коментар

Първоначално публикуван от didodido Преглед на мнение
                              Колата си има всички документи - гражданска , преглед , два талона. Ако е така както казваш "plamen atanasov" е супер. Но при една проверка по пътя или на митница как ще докажа, че колата примерно не съм я откраднал?
                              Няма нужда нищо да доказваш! Щом документите са в теб и колата не е пусната за издирване никой няма право да те пипа. Постоянно пътувам с фирмени коли на талона на които не фигурира моето име, няма проблем никъде. И даже почти никъде не са ми искали талон, само лична карта.
                              יעבור
                              «И това ще мине»

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X