Обява

Свий
Няма добавени обяви.

С лизингова кола трайно в чужбина

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• С лизингова кола трайно в чужбина

Здравейте,

Първо се извинявам на модераторите ако съм объркла раздела, но в моя случай си е вид пътуване макар и еднопосочно, затова прецених, че разделът е подходящ.

След дълго ровене из форума и интернет включително и на английски не можах да открия точно това, което ми е нужно.
    Вероятно живот и здраве ще отида да работя в Ирландия, но искам да взема и колата с мен, а тя е лизингова т.е. не е моя собственост.
    А искам да я взема, защото е на една година и 32000 км. навъртени само от мен и засега чукам на дърво проблеми не е създавала.
    Това, което разбрах, е че при престой на 6 месеца трябва да я регистрирам, което обаче не е ясно как ще стане, когато не съм аз собственика.
    Относно това, че е с ляв волан се оказва, че няма проблем, но трябва застраховка за шофьора и разни такси да се плащат, а при гореописаната ситуация май няма как да стане. А отделно май и номерата трябва да се сменят и пак стигаме до изначалният проблем със собствеността.
    За кратки пътувания ясно - пълномощно, това съм го практикувал, когато съм посещавал Сърбия и Гърция и проблем няма.
    Питах лизингодателя - искал бил уведомително писмо, че отивам да живея в чужбина и това им било стигало, но относно горните проблеми нищо не казаха.
    Били имали българи с лизингови коли в чужбина и проблем нямало, то е ясно че ще трябва пак да ги посещавам и да им вадя думите с ченгел...

Питането ми е има ли някой живеещ в Ирландия или в поне в друга страна в ЕС, който да му се е налагало да си вземе лизинговата кола там и как седят нещата с регистрации, данъци, такси и прочее.

Благодаря предварително за помощта.

От: С лизингова кола трайно в чужбина

Най добре според мен е да си траеш , и караш колата с Бг регисртрация . Верно е че 6 месеца е по закон легалния престой , но той реално не важи когато си регистриран там . Според мен в случая ще си регистриран ти , а колата ти е чужда собственост (на лизингодателя). Това ти дава шанс за варианта който ти казах . Всичко е въпрос на ситуация .

Коментар

Това е за Англия, не знам за Ирландия дали са по-различни правилата...:

http://bghelp.co.uk/forums/%C0%E2%F2%EE-%EC%EE%F2%EE-%F2%F0%E0%ED%F1%EF%EE%F0%F2%ED%E8-%EF%FA%F2%F3%E2%E0%ED%E5/25834-warning-notice-%C0%CC%C8-%D1%C5%C3%C0.html

http://www.bghelp.co.uk/forums/%C0%E...F2-%C1%C3.html

Доколкото разбирам от горните два линка - за да стои колата повече от 6 месеца, трябва да е регистрирана там и да и се плати местен данък и road tax. В първия линк има адреса на пътната им агенция, за повече инфо. Остава само въпроса може ли да се регистрира там с пълномощното от лизингодателя... Това трябва да се провери как става...

Във втория линк си пише за 6-те месеца. Не се следят стриктно, но пък ако те хванат - колата следва да се конфискува, защото реално е нелегално в страната след 6-те месеца в рамките на 12.

P.S. Малко инфо за Ирландия:
      http://www.revenue.ie/en/tax/vrt/lea...egistered.html

• The period of time that the vehicle is in the State does not exceed 12 months
      хм, там май е по-различно от Англия..
      Вярата в конспирации е опростяване, което ни помага да обясняваме всичко.

Коментар

Ние имаме 2 коли в Италия. От години са там и нямаме проблеми. В крайна сметка не може ли да минава граница от време на време?

Коментар

Проблем по принцип не се прави , ако няма сигнал за това . Аз си карах 2 години с Бг номера , докато сам не си докарах ядове . Дадох си колата на приятел ,който се оказа със стар проблем в Германия .При проверка съответно , излезе и въпроса за собствеността на автомобила . След това се почна ,писма да я регистрирам като първото беше придружено от глоба 10 евро . Но имаше предупреждение , ако в 10 дневен срок проблемът не е решен -глоба до 3000 евро . Пратиха ми данък от 98 евро за това че колата е била карана с Бг номера , не се знае на база какво са го изчислили . И така по принуда с немски номера .

Коментар

пълни глупости - собственик на колата е лицингодателя - с БГ адрес. Трябва само пълномощно - нотариално заверено.
            помогнете да открием откраднатите двигатели http://forum.offroad-bulgaria.com/sh...ad.php?t=59117

Коментар

Тедо не си прав , това което казваш не върши работа . Аз го прилагам и в момента същия номер ,карам Бг регистрация но на друг собственик по документи. В момента на регистриране в чужбина (а щом ще работи ще е задължително ) ,забравяш и за онези 6 месеца като турист или временен престой. Трябва да регистрираш там МПС ,да плащаш съответните данъци и застраховки . Това че ние търсим сиромашки варианти и ги прилагаме , не значи че са законни . Въпрос на късмет е колко върви схемата - може години - може 2 дни. Ако има сигнал - то бъди сигурен че няма да можеш да караш без последствия рег . дори на друго име кола.

Коментар

Най-добре ще ти кажат направо в ирландския КАТ (или както им се казва там службата за регистрация на коли). Определено имат телефон за връзка с клиенти, както и уебсайт откъдето ще могат да те упътят.

Коментар

Аз да добавя - лизингодателя по теория не го бърка, но трябва да им говориш да не ти купуват винетки, го (или със зелена), каското би следвало да е ОК, но при малка щета? Най-добре май да се вземе кола от място - продаваш, ре-инвестираш. Отделно това обърнат волан не е шега работа..не е някакси честно към другите учатници в движението..

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                  X