Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Регистрация МПС съпружеска имуществена общност

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Регистрация МПС съпружеска имуществена общност

Здравейте! Надявам се, някой да сподели инфо ако има опит с регистрация на МПС при внос от ЕС, като случаят е следния: Автомобилът е на името на съпруга ми /немски гражданин/, т.е. с немски рег.номера. Придобит е по време на брака ни /т.е. съпружеска имуществена общност е/ и сега искаме да го регистрираме в БГ на мое име /аз съм БГ гражданин с постоянен адрес в БГ/. Какви документи ще ми иска КАТ, като по подразбиране на мога да представя договор за покупко-продажба на нещо, което на практика ми принадлежи?! Благодаря предварително, ако някой сподели.

От: Регистрация МПС съпружеска имуществена общност

Лесния вариант е с довор за продажба . Този договор си го пишете на ръка във вас - без нотариална заверка . Съпругата ти продава на теб . Ако този договор е на немски се превежда на Бг . Гражданска на името на купувача по договор ,екотакса и малко висене в Кат . Ако колата ще се кара до България на ход , не я отчислявайте за да ползвате актуалните си номера и застраховки . Направи си копия на немските талони , при регистрация ти ги взимат заедно с номерата . По служебен път заличават немската регистрация ,но може да отнеме 2-3 месеца . Затова с направеното копие на талона , и договора за продажба я отчисли веднага като се прибереш в Германия . Плаща се такса 5,60 евро .

Коментар

Благодаря за инфото. Въпросът ми беше свързан именно с договора за продажба. Като съпрузи ние имаме равни права върху автомобила. Как мога фактически да го продам на себе си?!

Коментар

Първоначално публикуван от plamen atanasov Преглед на мнение
        Лесния вариант е с довор за продажба . Този договор си го пишете на ръка във вас - без нотариална заверка . Съпругата ти продава на теб . Ако този договор е на немски се превежда на Бг . Гражданска на името на купувача по договор ,екотакса и малко висене в Кат . Ако колата ще се кара до България на ход , не я отчислявайте за да ползвате актуалните си номера и застраховки . Направи си копия на немските талони , при регистрация ти ги взимат заедно с номерата . По служебен път заличават немската регистрация ,но може да отнеме 2-3 месеца . Затова с направеното копие на талона , и договора за продажба я отчисли веднага като се прибереш в Германия . Плаща се такса 5,60 евро .

Най-лесният, и мисля единствен вариант, за регистрация в България.
        Само не е нужно превод на договора.
        Успех.

Коментар

Собственик на Мпс е съпругата ти . А в България ще си ти , не става въпрос кой какви права има . Прави си договор и решаваш задачата .

Коментар

ако се гледат правата, да равни са - тръгнеш ли да продаваш колата ще го разбереш (трябват подписи и от двамата съпрузи пред нотариуса без значение, че в талона фигурира само единия)...
            помогнете да открием откраднатите двигатели http://forum.offroad-bulgaria.com/sh...ad.php?t=59117

Коментар

Първоначално публикуван от redprobable Преглед на мнение
              ... Какви документи ще ми иска КАТ, като по подразбиране на мога да представя договор за покупко-продажба на нещо, което на практика ми принадлежи?! ...
              На мен ми се е налагало на няколко пъти да правя договори ( не нотариално заверени ) сам със себе си: 1. От едната страна аз като физическо лице - от другата моя фирма; 2. Друг вариант - Едната моя фирма като възложител и от друга страна - пак моя фирма ( друга ) като изпълнител.
              Казано е:
              -"Обичай ближния",
              щото ако заобичаш далечния... баси транспортните разходи!

Коментар

Първоначално публикуван от redprobable Преглед на мнение
                Здравейте! ..........
                ......
                Според кое законодателство сте съпрузи? Ако не е според българското, то трябва да се пише договор за покупко продажба на МПС-то. При това можете да го напишете на език разбираем за двамата (за КАТ няма никакво значение на какъв език е написан (все пак работят интелигентни хора, е поне повечето де)). Договора НЕ трябва да е с нотариална заверка на подписите. Цялата регистрация излиза около 440-450 лв. (включая застраховка, продуктова такса, писане на документи, номера и талони). Това последното е ориентировъчно, а съм го смятал доста пъти де.
                Така. Това беше в единия случай.
                Ако сте съпрузи според българското законодателство е необходимо да се направи нотариална декларация, в която Немският гражданин се съгласява автомобилът да се регистрира на Българският такъв.
                За други въпроси на ЛС или по телефона.
                Животът е това, което се случва, докато ние кроим планове....

тел. имаше преди, ама сега е в профила щото ...

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 0 потребители онлайн. 0 потребители и 0 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                X