Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Дискусии относно местния данък върху превозните средства в България

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Дискусии относно местния данък върху превозните средства в България

Темата произтича от тук: Колко е данъка за Вашия джип?

Киа Соренто,2003 година,2.5 ЦРДИ 140 к.с. -201 лв ГД,и Хонда ЦРВ 2.2 И-ДТЕК 150 к.с.,2012 година-520 лв!!!!Живеем в Булгаристан,където данъците на новите коли са огромни,а на старите ниски....Идиотска логика!!!
    Последно редактирано от nickbochev; 19-08-12, 12:31.

От: Колко е данъка за Вашия джип?

Първоначално публикуван от gladiator777 Преглед на мнение
    Киа Соренто,2003 година,2.5 ЦРДИ 140 к.с. -201 лв ГД,и Хонда ЦРВ 2.2 И-ДТЕК 150 к.с.,2012 година-520 лв!!!!Живеем в Булгаристан,където данъците на новите коли са огромни,а на старите ниски....Идиотска логика!!!
    Абе вие на коя планета живеете?!?!?!?
    Ако стане обратното - за кола, която струва 1000 лева да се плаща 520 лева данък, по-доволен ли ще си????? Как мислиш - колко хора тогава, ще останат да карат коли.
    Че то и без това в смотаната ни държава вече, да имаш и караш автомобил се превръща в недостъпен лукс за все повече хора. Нещо, което не се считаше за лукс дори и по "татово" време....
    Или си мислиш, че иначе на всички им се карат коли за по 50-60 бона, но не си ги купуват заради високите данъци....?????????
    Що не мислите преди да пишете?

Коментар

Не си прав тука,нали по този начин Държавата ужким трябва да те стимулира да си купиш нова кола,да замърсяваш по малко природата и да си по малка опасност за околните.Защо да си купувам нова кола,като данъка на моята киа е 309 лв.Защо......! Единствената ми привилегия е че три години няма да минавам технически преглед !Защо трябва да плащам 20 пъти по висок данък от тебе....!В Италия например данъка с годините става непосилен ! А ние сме наобратно на целия свят !Да не би моята кола да мачка 20 пъти повече асфалта или е с евро 4 и замърсява 10 пъти по малко !
      Galloper 2 Exceed 1998 2.5 TDI .Kia Ceed 2009 1.4 CVVT .Ford Connect 1.8 TDCI 90 hp 2010
      Kawasaki Versys 650 2008 Suzuki 600 DUCATO 3.L 180 hp. и други
      Анатолий Пейчинов o8875о9815
      https://dvrbg.com/

Коментар

Първоначално публикуван от Roninn
        ...Да не би моята кола да мачка 20 пъти повече асфалта или е с евро 4 и замърсява 10 пъти по малко !
        Има разлика между местния данък върху МПС, който е имуществен данък и пътната такса, която държавата събира чрез винетните стикери.
        По тази причина, колкото е по-скъпа една вещ (в случая - автомобила/ мотоциклета), толкова по-голям е данъкът. Не случайно, е предвидено намаляване с годините, защото се отчита "овехтяване". А за да диференцират размера, при МПС го определят според мощността.
        За "мачкането" на асфалта, държавата си прибира такса с винетните стикери, които са с една и съща цена за еднакви по вид МПС, независимо дали струват 500 лв. или 500 000 лв.
        А пък замърсяването е предмет на годишния технически преглед. Ако превишава допустимото, би следвало съответния автомобил да не го премине.

Моля, тук да се публикуват само данни за размера на местния данък за МПС за съответните "джипки". Ако има нужда от дискусия, нека тя да е в отделна тема.
        Последно редактирано от nickbochev; 19-08-12, 12:35. Причина: вече е по темата, след отделяне от другата
        proud founder of Anna Veith fan club Bulgaria
        NISSAN Terrano II R20 2.7 TDi [A1 Rh+]
        Заедно в борбата срещу злокачествените мозъчни тумори

Коментар

Колеги в Сърбия, като например:

1999 ccm - 200-250 euro,
          2000-2499 - 400-450 euro,
          2500-2999 - 700-800 euro,
          3000+ - 1200-1800 euro.

Коментар

Ако преценят модераторите, нека да преместят дискусията в нова тема!
            Към Анатолий- да съгласен съм с тебе, но за огромно съжаление реалностите в България към момента са други!
            По този начин ще бъдат лишени от възможността да притежават и използват автомобил, ОГРОМЕН брой български граждани, за които и без това, автомобилът започва да се превръща във все по-недостъпен лукс.
            За съжаление екологичното съзнание у хората се ражда и става движеща сила, едва когато са задоволили насъщните си нужди!
            Автоматичното прекопиране на чужди законодателни и нормативни практики, почти никога не върши работа, а много често може да бъде направо опасно, защото се съотнасят към други, съвсем различни икономически, обществени и политически реалности. То и без това ония "горе" се чудят всеки ден каква нова глупост да сътворят.
            Не знам защо, но всеки път като стане дума за тия юнаци (управляващите), се сещам за едно изказване на Айнщайн, което доста време ми беше подписа -
            "За хора, с които да работя предпочитам умни и работливи. Може и умни и мързеливи. В краен случай - глупави и мързеливи, но в НИКАКЪВ случай глупави и работливи!"

Коментар

Колега Ради,по-спокойно приятел.Не ставай смешен,като ме обвиняваш,че говоря глупости без да мисля.Дал съм 65 000 лв. за нов автомобил,ЕКО стандарт ЕВРО 5,смятай колко взима държавата от мен! 13 000 ДДС ги лапа бюджета от мен,колата я взех на мое име.И твоята логика,че бедния не може да плаща защото е беден,въобще няма да я коментирам.Не е нормална,дъха ми на социализъм нещо.Не казвам,да се вдигнат данъците на старите коли.Но не е нормално на новите да са в пъти по-скъпи..Никъде в Европа не е така! И ака си наистина киокушин воин,не ти отива да подхождаш агресивно към мнение на колега! Не на товани учат повелите на Ояма,приятел,УС!

Коментар

Първоначално публикуван от gladiator777 Преглед на мнение
                Колега Ради,по-спокойно приятел.Не ставай смешен,като ме обвиняваш,че говоря глупости без да мисля.Дал съм 65 000 лв. за нов автомобил,ЕКО стандарт ЕВРО 5,смятай колко взима държавата от мен! 13 000 ДДС ги лапа бюджета от мен,колата я взех на мое име.И твоята логика,че бедния не може да плаща защото е беден,въобще няма да я коментирам.Не е нормална,дъха ми на социализъм нещо.Не казвам,да се вдигнат данъците на старите коли.Но не е нормално на новите да са в пъти по-скъпи..Никъде в Европа не е така! И ака си наистина киокушин воин,не ти отива да подхождаш агресивно към мнение на колега! Не на товани учат повелите на Ояма,приятел,УС!
                УС!
                Извинявай! Най-малко съм искал да буда груб.
                А относно логиката - за голямо съжаление лъха НЕ на социализъм, а на до болка жесток реализъм.
                Иначе най-искрено се радвам за теб и всеки, който може да си позволи подобно нещо (както се казва - Дай Боже всекиму!).
                Жив и здрав бъди!
                УС!

Коментар

От: Дискусии относно местния данък върху превозните средства в България

Аз също не искам старите коли да им вдигат данъците,те само това и чакат,но не разбирам как ще стимулират народа да поднови автопарка ,като ограбват тези които по някакъв начин са успели да го направят.Незнам за колегата но освен 309 лв. данък ,плащам автокаско 820 лв.(миналата година беше 1280 лв),гражданска около 200 лв.техническо обслужване на всеки 15 000 км. между 250-450 лв.За щастие не плащам лизинг.....както се казва и кво сега ! Към Бойчев,какво общо има винетката,данъка го плащам в общината,каква е разликата между голф 3 с катализатор ,на който данъка заради катализатора е 9 лв. а Сеед-а е с евро 4 и данъка е 309 лв. Не случайно питам понеже за да стане тоя данък 9 лв, на голфа ми искаха документи че наистина има катализатор !
                  Galloper 2 Exceed 1998 2.5 TDI .Kia Ceed 2009 1.4 CVVT .Ford Connect 1.8 TDCI 90 hp 2010
                  Kawasaki Versys 650 2008 Suzuki 600 DUCATO 3.L 180 hp. и други
                  Анатолий Пейчинов o8875о9815
                  https://dvrbg.com/

Коментар

Технически преглед нямаме,данька на моите е около 80 кинта на парче,на нова Тойота среден клас е около 450 ако правилно помня,на всеки 2 години проверка изгорели газове,за новите старт на третата.

Имаш-плащаш,смятай си го кьм разходите за колата.
                    TOYOTA SEQUOIA ‘11
                    W140 S420 '99

Коментар

В държава чиято основна политика е унищожаването на дребния и среден бизнес и „опитомяване “на едрия
                      Където основната маса от хора живеят ден за ден и едва преживяват.....да я сравняваме с Италия Сърбия и коя да е нормална държава е неуместно........

Чудя се каква ли професия трябва да упражнявам за да мога да отделя 50---60 бинки за колица.......

Или просто ми липсва мощния гръб на държавата...неква ужким частна фирма....ейййй стрижи ги овии бугарски офци.......
                      К мирной жизни не пригоден.
                      Най обичам, обстановката да е максимално близка до бойната.
                      ГАЗ 69 ГАЗ 53 ЗИЛ 157

Коментар

Първоначално публикуван от Roninn Преглед на мнение
                        ... Към Бойчев,какво общо има винетката,данъка го плащам в общината,каква е разликата между голф 3 с катализатор ,на който данъка заради катализатора е 9 лв. а Сеед-а е с евро 4 и данъка е 309 лв. Не случайно питам понеже за да стане тоя данък 9 лв, на голфа ми искаха документи че наистина има катализатор !
                        За протокола - не Бойчев, а Бочев.
                        Както писах в предходното мнение (съжалявам, че пак ще се наложи да го напиша, но явно не става ясно), необходимо е да се разграничи еднаквата по размер за всички пътна такса за държавата (винетка), като цена за това, което наричаш "мачкане на асфалта", от данъка да притежание на МПС, като имуществен данък в полза на общината. Имам предвид, че състоянието на републиканските пътища не е функция на местните данъци, а би следвало да се финансира от държавата, която събира част от необходимите суми чрез винетните стикери.
                        А за местния данък върху МПС, аналогично е и при недвижимите имоти. Колкото са по-евтини, толкова е по-малък данъка им.
                        И други са писали в темата - ако имаш финансовата възможност да си позволиш скъпа собственост, тогава "си плащаш удоволствието" за това. Статистически е известно, какви са средните доходи в страната и кой от населението - какво може да си позволи да си закупи и поддържа ежегодно. Вярно е, че има и хора от типа, за който спомена един съсед със сервиз за продажба и смяна на гуми - негов клиент, който си купил "джипка" втора употреба за 50 000 лв. (всичките си събрани от тук и там пари), но понеже била "обута" с 18" джанти, му се сторили скъпи предлаганите на пазара гуми, та го попитал - дали не може да му намери комплект втора употреба за 500-600 лв.
                        Повечето обаче, се делим на такива - на които преимуществено четирицифрените суми са предел на възможностите за придобиване на автомобил и другите - които могат да си позволят разточителни пет и шест цифрени разходи за превозно средство. Както се казва - "мерак с пари се гаси". От там следва и логиката, при която се определени по този начин и дължимите суми.
                        Това, заедно с "етажирането" на ставката според мощността на двигателя, води до положението, при което местният данък на Чероки-то ми от подписа, е по-нисък от този на Пежо-то 306 на жена ми, което е с 9 г. по-ново и с около 30 к.с. по-мощно.
                        Наличието на катализатор като елемент за определяне на размера на данъка, явно са го въвели, за да стимулират собствениците да го запазват, а не както често се случва у нас - да се разделят с него (примерно - за по-голяма мощност, по-малко разходи за подмяна или пък, за да изкарат някой лев, като го продадат...)
                        Всъщност, най-добре би било, ако можеше да се смята като процент върху стойността на автомобилите/ мотоциклетите, по утвърдени таблици, като тези в автокаталозите.

ПП. А що се отнася до цитираната в някои мнения застраховка "ГО" като допълнително оскъпяващ елемент от годишното обслужване на автомобилите, споделям мнението, че философията на този вид застраховка е изначално преднамерено сгрешена. Тя, след като се нарича "Гражданска отговорност на автомобилистите", би следвало да се сключва персонално от водача и да покрива отговорността му при управление на което и да е МПС, а не да я изкривяват (по финансови подбуди) като "автомобилна", защото автомобилът сам по себе си не може да причинява щети по пътищата, без човешка дейност. Но, това е въпрос на съвсем друга тема.

Коментар

Весела страна е туй булгаристан - 'ем винетки за всичко, що е извън града, 'ем данък МПС. Ша ревете за Комунизма, пиленца мамини!
                          Ако ще нафтата и без пари да я направят, пак че краднем!
                          Само DIESEL !!!

Мечтата на всеки леопард е да има гащи от курвенска кожа.

Коментар

Мишо, вместо само да се подсмихваш отстрани, кажи - как е във Франция положението?

Коментар

Първоначално публикуван от nickbochev Преглед на мнение
                              ....
                              ПП. А що се отнася до цитираната в някои мнения застраховка "ГО" като допълнително оскъпяващ елемент от годишното обслужване на автомобилите, споделям мнението, че философията на този вид застраховка е изначално преднамерено сгрешена. Тя, след като се нарича "Гражданска отговорност на автомобилистите", би следвало да се сключва персонално от водача и да покрива отговорността му при управление на което и да е МПС, а не да я изкривяват (по финансови подбуди) като "автомобилна", защото автомобилът сам по себе си не може да причинява щети по пътищата, без човешка дейност. Но, това е въпрос на съвсем друга тема.
                              Напълно съм съгласен. Това се нарича пълен абсурд.
                              Аз имам едно Паджеро, една Витара и едно Тенере. И на трите плащам ГО.
                              Много ми е интересно, как точно може да стане така, че да седна и в трите едновременно, за да се налага да имам три застраховки?!?!
                              Истината е, че сме стадо готованци - нямаме волята да променим най-елементарни неща, които ни засягат пряко. Но, това пък, също е въпрос на съвсем друга тема.
                              Последно редактирано от radikyokushin; 19-08-12, 22:55.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 0 потребители онлайн. 0 потребители и 0 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X