Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Кой двигател е по универсален - голям бензинов или малък дизелов?

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Кой двигател е по универсален - голям бензинов или малък дизелов?

Знам верният отоговор - голям дизелов Да, ама не!
    Търсейки перфектният джип за всичко, освен, че стигнах до извода, че такова животно нема, всеки път опирам до горната дилема. Говорим за мотор за голям и тежък джип, дълга база от сорта на Паджеро, Патрол, Рънър, Диско и т.н. Производство `90-`99г.
    Под малък дизел разбирам 2,4/2,5/2,8/ТД, каквито са масовите. За извън пътя, чета, че са добре. В града тоже, но на магистралата е мъка.
    Под голям бензинов разбирам 3.0V6/4,0/3,9V8/5,2V8, като последният/Грандовият/май е извън класацията. Такъв джип, ще се кара с газов инжекцион, задължително. Тук нещата на магистралата ще са добре, в града ужасни 20-25газ, а в калта горе-долу.
    Дотук, от това което съм прочел тук, това съм разбрал. Пак от прочетеното, елиминирах малките бензинови мотори от сорта на 2,0i, като неподходящи за целта. Също така, големите дизели 3,0/4,2, освен че не са ми по джоба, после ще ми е трудно да ги нахраня с нафта.
    Сега ми се иска да задълбая малко нещата по-научно, в смисъл, да разчепкам зависимостите между мощност, въртящ момент и раход на гориво за всеки един мотор. Някой, виждал ли е диаграми за отделните двигатели и въобще занимавал ли се е с такива съпоставки?
    Nisan Patrol`92, GR, RD28T дълга база

До: Кой двигател е по универсален - голям бензинов или малък дизелов?

Отговора е прост...къде ще се ползва?
    Виден столичен ихтиолог

Коментар

За храненето с нафта бъркаш. 3 литровия патролски с директно впръскване и електронна помпа е по-икономичен и по-мощен от 2.8 с предкамерно и отново електронна помпа. Говорим за Patrol GR Y61. Същия тоя 3 литров дизел го предпочитам отвсякъде пред 3.0V6 бензин на паджеро. Мощност - горе-долу същата, ама въртащ момент доста по-голям и доста по-в ниските обороти. Тъй че за бензинов мисли 3.5V6 на паджеро и нагоре. Jeep с 4 литов бензин върви повече от добре според мен. С 5.7 пък е съвсем друга бира... На паджеро 2.5 според мен му е слаб. 2.8 по-бива, а май е и по-надежден от 2.5-цата.
      Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Първоначално публикуван от kalio_kkk Преглед на мнение
        Тук нещата на магистралата ще са добре, в града ужасни 20-25газ, а в калта горе-долу.
        Ако 20л / 100 км газ в града те притесняват направо не знам какво ще можеш да си избереш.
        Ако имаш Голям джип, дълга база с бензинов мотор /3000 куб +/ и постигнеш този нисък разход в града, трябва да си много доволен.
        .

Коментар

Тераното гори 16 газ с 3 литра мотор. С обикновенно газово. Но това си е изключение. И не в София. Там трябва да се мери на моточасове.
          За заеми и кредити поискани от лица с които нямам кръвна връзка не отговарям.

Работя бързо, евтино и качествено. Можеш да избереш две от трите опции.

Коментар

Паджеро с 2.8 не е слабо на магистралата.Може да гони много леки коли,и Гранд с 5.2 не е слаб в калта.Всичко до голяма степен опира до гуми,неможе с гуми за кал да искаш да върви на магистралата,и обратното.И като ти гледам изискванията,вземи си два,един за гората и един за асвалта.Пълно щастие няма...

Коментар

Първоначално публикуван от kalio_kkk Преглед на мнение
              Знам верният отоговор - голям дизелов Да, ама не!
              Търсейки перфектният джип за всичко, освен, че стигнах до извода, ..... Говорим за мотор за голям и тежък джип, дълга база .....
              Отговорил си си сам с първото изречение
              Истината е, че избора между бензин и дизел е въпрос на лични (субективни) предпочитания в голяма степен и до някъде къде ще се кара (газ колконки в буша няма, но по нашите ширини дал Бог). Но разликата между малък и голям мотор не е "лично предпочитание", а чиста физика Ще го разбереш само, ако вземеш тежък джип с малък дизел Ако се метнеш на големия може и никога да не разбереш....
              Аз ги имам и двата патрола 2.8 td и 4.2i, така че предлагам паралелен тест драйв...
              Technical Rescue Direct - life lies in courage
              http://www.offroad-bulgaria.com/show...60#post3258660

Коментар

Диаграми не ти трябват.
                Първо,за да разбереш правилно разхода на гориво,при стойностите на мощност/момент,при дадени обороти и натоварване,не ти вършат работа тия диаграми от рекламните брошурки.Те са т.нар. Външна скоростна характеристика на ДВГ и дават представа за възможностите на този мотор при 100% натоварване-демек,газ до ламарината.
                Има и други характеристики,които се наричат частични и товарни характеристики,те дават представа за разхода на гориво при различни натоварвания(различни положения на педала на газта).
                Общата зависимост е,че колкото по-малко газ даваш,за да постигнеш дадена мощност,толкова по-неикономичен ти става мотора.КПД намалява.Има и зависимост на минималния специфичен разход на гориво(респективно КПД) от оборотите на ДВГ,при всяко дадено натоварване.
                От друга страна,колкото по-малко и оптимално е натоварван мотора,през целия му живот,толкова по-малко се износва той.Това се отнася за еднакви мотори,иначе различните мотори,се изработват с различна износоустойчивост,но натоварването си е фактор,който не може да се пренебрегне.
                А въпросът за универсален двигател,занимава доста народ,но отговора е твърде спорен и бат'Марто е поотговорил,макар и лаконично...
                Спорът бензин или дизел,е доста разискван(или по-скоро дизел или газ).Нещата са спорни,единствено защото цената на пропан-бутанът е двойно по-ниска от цената на дизеловото гориво.
                Иначе никой не твърди,че големият бензинов мотор е по-икономичен от дизелов.Това е вярно и не само за големия мотор,а по принцип си е така,поне досега.В днешно време се произвеждат и разработват оптимизирани бензинови мотори с принудително пълнене,директно впръскване на горивото...и един Господ знае още какво,които са почти съпоставими със съвременните дизелови,като разход на гориво и характеристики,а вероятно ги и превъзхождат по определени показатели.
                Ясен: "Правилата просто не могат да обхванат живота, затова компромиси има навсякъде. Само различно дълбоки. И според местните и личните разбирания кое е по-важно."

Коментар

Не знам каква да ти кажа всеки мотор в описанията му е дадена една характеристика грам/к.с.(к.ват)/час от там горе долу ще си направиш извод какво ще ти гори отделно ако теглиш ремарке ще ти разходва приблизително 1.2 - 1.5 за всеки 100 тон километра или по друг начин казано да закараш 1 тон на 100 км.
                  За това се сещам моля колегите да ме поправят ако бъркам.
                  За всеки ден прекаран в риболов господ дава по два
                  0878 79 20 61 Борис

Коментар

За гората (не за състезания) , не ти трябват големи и мощни двигатели . По-важни са диференциалите , скоростите и понижаващите предавки .
                    Двигателите са за асфалта .
                    TLC: LJ70 2LT ; FJ80 3FE

Коментар

Първоначално публикуван от didooo Преглед на мнение
                      За гората (не за състезания) , не ти трябват големи и мощни двигатели . По-важни са диференциалите , скоростите и понижаващите предавки .
                      Двигателите са за асфалта .
                      Ако джипката ти е 1 тон барабар с лебедката, може. Но я направи един дълъг преход с голяма денивелация и тежък терен - камъни, коловози и т.н. и с един експедиционен джип натоварен както трябва. Става и с голям и с малък двигател -факт. Но разликата е от земята до небето. Да не говорим за това колко внимание иска един малък дизел точно в такива условия за да не му е за последно. И нито бавните диференцияли го спасяват, нито по-малките гуми.... То, ако беше така един късокрак пушач щеше да бяга повече от един дългокрак атлет...ама друг път
                      Technical Rescue Direct - life lies in courage
                      http://www.offroad-bulgaria.com/show...60#post3258660

Коментар

Има тема за разхода на различните автомобили.
                        "...колко ли скучен ми би бил живота без мотоциклета и без прекрасното, истинско усещане за Пътя..." - Бат Димо - R.I.P.

Коментар

Първоначално публикуван от gabocvet Преглед на мнение
                          Не знам каква да ти кажа всеки мотор в описанията му е дадена една характеристика грам/к.с.(к.ват)/час от там горе долу ще си направиш извод какво ще ти гори отделно ако теглиш ремарке ще ти разходва приблизително 1.2 - 1.5 за всеки 100 тон километра или по друг начин казано да закараш 1 тон на 100 км.
                          За това се сещам моля колегите да ме поправят ако бъркам.
                          Тая харектеристика,няма нищо общо с реалната експлоатация.
                          Нарича се специфичен разход на гориво,и цифрите които ги дават в характеристиките на двигателя се отнасят за минималните стойности,които този двигател може да постигне.А в реалността,специфичния разход на гориво се променя постоянно,както и черпената от двигателя мощност.
                          И тази зависимост,за тегленето на ремарке и разхода на гориво,не ми се вижда много теоретично обоснована.Не разбрах и това "1,2-1,5 на всеки 100 тонкилометра",какво е?(Знам какво е тонкилометър,ама мерните единици ми убягват)

Ако авторът на темата иска да разбере,защо единият тип двигател е по-икономичен от другия,какво представляват точно характеристиките и защо са именно такива,трябва да изучи основно двигателите с вътрешно горене.Аз се наемам да обяснявам в тази тема(когато имам време),нещата които не са му станали достатъчно ясни от четене на техническа литература на тема ДВГ(разбира се до колкото мога).

Иначе въпросът за разхода е разискван,както отбеляза Джамбазов,и всичко е ясно.Бензиновите мотори са по-неикономични като разход,особено пък големите...Но в крайна сметка се експлоатират на пропан-бутан(чиято цена,пак се намалява с около 6%-чух го в новините),който е по-евтин,около два пъти от дизеловото гориво.Така превърнат в пари,разходът е съпоставим с този на дизеловите,а по-високата мощност и по-евтината(в общия случай) поддръжка са изцяло в полза на големия бензинов мотор.
                          Като цяло изборът на двигател е въпрос на вкус,като всеки от тях си има своите предимства,както конструктивни така и като характеристики.
                          Ясен: "Правилата просто не могат да обхванат живота, затова компромиси има навсякъде. Само различно дълбоки. И според местните и личните разбирания кое е по-важно."

Коментар

Първоначално публикуван от icerunner Преглед на мнение
                            Ако джипката ти е 1 тон барабар с лебедката, може. Но я направи един дълъг преход с голяма денивелация и тежък терен - камъни, коловози и т.н. и с един експедиционен джип натоварен както трябва. Става и с голям и с малък двигател -факт. Но разликата е от земята до небето. Да не говорим за това колко внимание иска един малък дизел точно в такива условия за да не му е за последно. И нито бавните диференцияли го спасяват, нито по-малките гуми.... То, ако беше така един късокрак пушач щеше да бяга повече от един дългокрак атлет...ама друг път
                            2 литра двигател за всеки тон тегло, и няма да го мислиш.
                            Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Леле, колко хора сте писали...
                              Много хора бяха засегнали разхода на различните джипове. За това има тема и таблица, знам: http://spreadsheets.google.com/pub?k...B0WMgw-1hKB4WQ
                              Не това питах, а именно как се държат различните типове двигатели в различни обстановки. Освен това, как се разминават мощност и въртящ момент, за всеки от тях. Още по-конкретно, компенсират ли малките дизели, малките си коне с въртящ момент. В коя обстановка /градско, черно, асфалт/ това върши работа и къде не.
                              Аз, за себе си съм стигнал до някаква философия:
                              - 100 коня на тон желязо, за да върви както на мен ми харесва. Тоест, ако ще е бензин за джип дълга база 150-180к.с. Но, до този извод съм стигнал от каране на бензинови мотори. С дизелите и по-точно, по-старото поколение турбо дизели, нямам никакъв опит. За новите дизелови системи/бъкани от електронка/ няма да мисля, защото за джип след 2000г не мога да мисля на този етап.
                              Nisan Patrol`92, GR, RD28T дълга база

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X