Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Full Time или TOD за зимата ?

Свий
Темата е затворена.
X
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Full Time или TOD за зимата ?

Има системи и системи...
    Кашкая тръгва с двата моста, въпреки, че си е предноприводен с електромеханично управляема муфа към задния мост (електромагнит притиска едно съединителче, което при малко завъртане на кардана спрямо задния диф увлича лоста за 'натяга' на пакета с фрикциони и управляемо може да командва колко да приплъзват)...
    Просто електрониката му е така настроена (според книжката) - очакваш ли тръгване - 'затегни' задния мост, а после ще го охлабиш според обстановката...

И съпругата е много доволна от машинката - при непочистени улици и пътища това си върви безпроблемно. Спомням си преди време към х.Ком как докато вадехме закъсали коли паркирах в канавките покрай пътя за ужас на присъстващите (очаквайки, че и мен ще трябва да вадят от дълбокият сняг). А машинката си излизаше без да се замисли (в повечето случаи, и без да ползвам изключването на ТС и нисанската ABLS - Antilock Braking Limited Slip)...
    Супер удобен автомобил - поведение в завой повече като предноприводен, но с плюсовете на 4х4...

Гранда ми поне според рекламите е фул-тайм с електрически управляема раздатка/муфа към предния мост... Муфата постоянно е леко зацепена... Ами и така ми е удобен, въпреки, че поведението му е коренно различно от Кашкая - приоритета към задния мост дава да се разбере - настъпиш ли го, често тръгва настрани, въртейки и четирите гуми...
    Та общо взето - шофирането и с двата автомобила, въпреки сериозните разлики в задвижването, е безпроблемно зимата.. Просто трябва да се отчитат спецификите при управление и използване на системите...
    Вече съм неактивен в този форум и не го следя.
    Но съм насреща през алтернативни средства за комуникация (други форуми, телефон), ако има въпроси по обсъжданите тук теми.

Коментар

Колкото повече електроника, толкова по добре за асфалтово каране. Не заради друго, ми е по бърза реакцията от разни торсени, вискота и прочие

Коментар

Първоначално публикуван от slowtraveler Преглед на мнение
        Има системи и системи...
        Кашкая тръгва с двата моста, въпреки, че си е предноприводен с електромеханично управляема муфа към задния мост (електромагнит притиска едно съединителче, което при малко завъртане на кардана спрямо задния диф увлича лоста за 'натяга' на пакета с фрикциони и управляемо може да командва колко да приплъзват)...
        Просто електрониката му е така настроена (според книжката) - очакваш ли тръгване - 'затегни' задния мост, а после ще го охлабиш според обстановката...
        Кашкая сигуро е с ESP. То помага, при липса на спеплениена едно от колелата. Т.е. при разни "окантарващи" ситуации. Не е манна небесна, но позволява измъкване от такива ситуации. Трябва да се вземе в предвид и това. За градски паркетник е едно от най-добрите според мен.

Затова ще е трудно да се определи, кое ще е най-доброто в снежна градска среда - новите автомобили имат доста допълнителни системи, които допълнително увеличават стабилноста и намаляват превъртането. В общия случай обаче това са full time с отворени дифове и on demand системи прехвърлящи при преплъзване на движещият мост (ако са грамотно изпълнени).

Първоначално публикуван от tola Преглед на мнение
        За мен разликата между фул тайм и он демант е голяма, като ще се обоснова с карани две такива от мен: Хонда ЦРВ 3 поколение на тръгване при хлъзгав път усещам как пребуксуват предните колела (все едно кола с предно предаване) а при Тойотата Рав4 2ка усещам как тръгва с двата моста (няма го това превъртане на предните колела, тръгва много по сигурно) Това е мое мнение.
        Напълно съм съгласен. На моя архаичен Outlander (full time) е точно същото усещането:
        - тръгва добре от място в снега - т.е. малко превъртане или никакво. Определено по-лесно и стабилно от FWD
        - недозавиване в завоите върху хлъзгава настилка (трябваше ми време да свикна), ако му дадеш зор пък - презавива (по-скоро поднася странично и трябва да коригираш с волана).
        Това върху кишав сняг и лед.

Коментар

Първоначално публикуван от mikivt Преглед на мнение
          Колкото повече електроника, толкова по добре за асфалтово каране. Не заради друго, ми е по бърза реакцията от разни торсени, вискота и прочие
          А стия по бърз от торсен? По сериозно.
          8)

Коментар

Абе аз да ти издам една малка тайна, няма как нещо да реагира по-бързо диференциал.

Също така няма измислена система да "предвижда". Всички чакат нещо да се случи.
            Subaru Forester 2.0 S Turbo + Autohome Columbus = 4x4 Light Fast Camper
            Drag Grand Canyon Daily
            Faction Prodigy + Secura Fix + G3 Alpinist
            LZ1JYM

Коментар

Тъкмо и аз щях да намекна че няма как да реагира по-бързо от механичната трансмисия.

Но се случва да реагира по-адекватно. Освен в случаите, когато изобщо не реагира адекватно.

Коментар

Няма как да е по-бързо от механична връзка.
                Но може да е по-умно.

Точно затова не може да се каже категоричмно дали full time или on demand е по-добрата система за градския апокалипсис. Зависи конкретният производител какво е направил за конкретният модел. С тази електроника най-важното е вече софтуера как е написан и настроен.

Ето примерно, това Дъстърче on demand (Нисанско задвижнате), ако нямаше ESP, при тази ситуация нямаше да може да мръдне: https://youtu.be/H1dB81WdGwc
                Точно ESPто помага предното ляво колело да завърти и придвижи колата. Иначе резила щеше да е немалък.

ЕДИТ: Писали сме с Ясен по едно и също време, напрактика едно и също нещо.
                Последно редактирано от Vitku; 17-01-17, 13:15.

Коментар

Аз обаче все на зле написан софтуер попадам.

Коментар

Волво ХС90 с какво задвижване е?
                    От място боксува на сняг, не може да отлепи, но тръгне ли един път е много стобилно и няма спиране. На кални локви с коловози се справя учудващо добре за паркетник без голям ход на окачването. /Мой личен опит/

Първоначално публикуван от Ясен Преглед на мнение
                    Аз обаче все на зле написан софтуер попадам.
                    Най-добре написания софт за ЕSP за FWD за сняг от автомобилите, които съм карал е Рено Лагуна 2.
                    Човешко е да се греши... Но това че грешиш, още не означава, че си станал ЧОВЕК!

"Когато някой не може да направи нещо, поради недостатък на сили, той вини за това случая."

Коментар

По бързо от диференциал няма, но нали говорим кое по бързо реагира, демек се блокира. Аз така я разбирам темата. Иначе, ако е кое е по добро - фул тайм с отворени диференциали без нищо или он деманд, то е ясно - он деманда не може да изпадне в нелепата ситуация да върти само едно колело.

Коментар

Първоначално публикуван от mikivt Преглед на мнение
                        По бързо от диференциал няма, но нали говорим кое по бързо реагира, демек се блокира. Аз така я разбирам темата. Иначе, ако е кое е по добро - фул тайм с отворени диференциали без нищо или он деманд, то е ясно - он деманда не може да изпадне в нелепата ситуация да върти само едно колело.
                        Аз не съм чул за фул тайм с три напълно отворени диференциала. Малкото такива са ESP и тракшън контрол. Имал съм такова (лека кола) и се справяше доста добре. Естествено по-добре да има и няколко торсена (ATB) ама това е друга тема.

Коментар

Първоначално публикуван от P2P Преглед на мнение
                          Аз не съм чул за фул тайм с три напълно отворени диференциала.
                          А какви времена бяха - ...

Впрочем Нива точно в този си вид (с три напълно отворени диференциала) си се произвежда и сега.

Коментар

Е нивата има блокаШ
                            И азъ вамъ г~лю: просите и дастсѧ вамъ: ищите, и ωбрѧщете: толцыте, и ωтверзетсѧ вамъ: всѧкъ бо просѧй прiемлетъ, и ищѧй ωбретаетъ, и толкоущемоу ωтверзетсѧ

Коментар

Има ако някой го знае.

Ако иде реч за напълно отворени диференциали и без възможност за управление - разни по-стари Субару излизат така. Някои ферози също. Чавдар М5... Ама са все стари работи. За нови не знам.

Коментар

Ние сега говорим в сегашно, а нивата има и блокаж.

Коя система реагира "по-адекватно" зависи изцяло от това какви са очакванията. За това и няма еднозначен отговор на въпроса от заглавието.
                                Subaru Forester 2.0 S Turbo + Autohome Columbus = 4x4 Light Fast Camper
                                Drag Grand Canyon Daily
                                Faction Prodigy + Secura Fix + G3 Alpinist
                                LZ1JYM

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X