Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Бус за влачене на пчеларски ремаркета - търся съвет

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Бус за влачене на пчеларски ремаркета - търся съвет

Първоначално публикуван от sek.1 Преглед на мнение
    За това нещо ти трябва камион от класа на виетнамката и нагоре . На времето на кално спускане един АД 30 който е няма 2 тона обърна ЗиЛ 131 радиостанция Р 140 . Аз така съм се забождал с болгара в една канавка с ремаркето че Краз 6х6 едвам ме извади . Да теглиш ремарке по черно не е хич лесна работа . Това ремарке с тези малки гуми и никакъв клиренс не е въобще за нашите черни пътища .
    Аз само да намекна че терените за пчеларство и дърводобив не си приличат много.

Коментар

Тука край мен на село има трима човека занимаващи се с пчеларство.
      И тримата си обслужват кошерите с по едно дърто комби хвърчащо наляво надясно по цял ден пълно с кошери.
      Като трябва местене на ремаркетата си викат трактор.
      Какви всъдеходи какви пет лева
      Land Rover Discovery II, V8 4.0
      VW Golf VI variant
      Гагич: "...Никой сериозен оффроудър не е сложен заводски на въздух, само СУВ за пред нощния чалга-клуб, пред кафето и за друсни-полянка..."

Коментар

Първоначално публикуван от ag ro Преглед на мнение
        Ей ги нещата за теглене:
        https://brx.ro/oferta/vand-remorca-apicola.73203.html
        Чудесно, 5 метра дължина и висок център на тежестта. Нещото можеш да го дърпаш с пикап или тежък бус със задно /и баласт отзад/ само на равен и твърд терен. Другото е хазарт. Все пак щом е по програма всичко е позволено, пък после ще видиш кое как и накъде. Районът е определящ фактор за икономическата ефективност от това упражнение. Ако това се търси, разбира се.

Коментар

Първоначално публикуван от Ясен Преглед на мнение
          Не винаги. Едни от най-добрите терени за паша и развитие са акациеви и липови гори... Много лесни и за дърводобив, всъщност. А и по принцип, отвреме навреме някой колега дето е на горски терен /стационар или временен пчелин/ и изревава, че са му изровили пътя. И щеш не щеш, викай неволята после.

Коментар

Е, няма да ходя офроуд с такова ремарке. Местата по принцип се подбират леснодостъпни, когато е сухо. Като се разкаля - чака се да изсъхне, вика се трактора или неволята. А предимствата на бус пред пикап, щом става въпрос основно за превоз на товари, е очевидно.
            На всеки сложен въпрос има лесен и разбираем за всички грешен отговор.
            "Погледнато формално, всичко е нормално. Погледнато нормално, всичко е формално!"-Радой Ралин

Коментар

Пичове що отричате истината която в случая е достатъчно голям УС пикап.Дето хем тегли,хем минава,хем и върши и друга работа п/у другото.
              Ама на знам ли.!?
              Няма страшно в умирачката...
              Страшното е да си жив!...

Коментар

Много са хубави УС пикапите ама експлоатационните им разходи ги правят неизползваеми по нашите ширини. Вършат горе долу една работа с европейските ама на двойна цена. А идеята за ползване на трактор под наем е най-добра и според мен.
                Subaru Legacy 2.5
                Suzuki GS500 E

Коментар

Първоначално публикуван от Ясен Преглед на мнение
                  Само че пътя до тях обикновено е един .
                  Без цигари и алкохол ще съм най здравия труп в гробищата .

Коментар

Първоначално публикуван от ag ro Преглед на мнение
                    Е, няма да ходя офроуд с такова ремарке. Местата по принцип се подбират леснодостъпни, когато е сухо. Като се разкаля - чака се да изсъхне, вика се трактора или неволята.

Хехе, не си запознат с особеностите на българското национално пчеларство... На леснодостъпните места колегите с "дъртите комбита" ще са преди теб. Или пък ти като се настаниш и на другия ден може да се дотътри нещо ей таквоз:

https://www.youtube.com/watch?v=7yyJimo-_2U

Тия павилиончета на тандемни ремаркета дето си си ги харесал всъщност стават само за леснодостъпно място, това е вярно. Иначе за клипове и картинки са чудесни. Твоето конкурентно предимство може да бъде че сега започваш, имаш бюджет и достъп до финансиране, евентуално, така че търси мобилност и проходимост. Плюс това и металните конструкции са ти професия. Виж съседите как го правят, сърби и румънци са много напред. Руснаците също, те са царе на бюджетните решения и мащабите им са други. Ей го тоз например:

https://www.youtube.com/watch?v=ErZND5GE1cY

На тоя лунапарк също може да се видят интересни решения:

https://www.youtube.com/watch?v=v0GYxg9KTsA

Коментар

Точно заради мобилността разглеждам малки ремаркета. Трябва да са узаконяеми, за да се движат по пътищата. Не мога да си заваря някоя самоделка върху стандартно ремарке и да хукна законно с него по асфалта. Така поне си мисля де. А като се стигне до черния път, ремаркето трябва да е малко и повратливо, за да се събира из шубраците по пътя. Ако стане с буса, добре. Ако не - трактор. Закрит термоизолиран бус си трябва основно за останалата част - да докара малка каравана, ако се налага. Да докара центрофугата и инвентара за вадене на мед, вътре в него може да се организира ваденето.. Да иде за 1 -2 тона захар, да докара тенекии, да закара пълните тенекии на търговеца, да натовари дървен материал на обратно и ред други задачи, които с пикап е неудобно и трудно да се вършат, а с камион е нерационално /виетнамката я забравяме/. Въпроса е дали съм прав, като искам да е 4х4, като може това да се окаже неоправдана екстра с висок разход на гориво, тежка поддръжка и голяма първоначална цена. Като събера офертите, ще решавам.
                      "Погледнато формално, всичко е нормално. Погледнато нормално, всичко е формално!"-Радой Ралин

Коментар

Мисли и за охрана на пчелните кошери щото нашите от 10 остана само един .
                        Без цигари и алкохол ще съм най здравия труп в гробищата .

Коментар

Да напиша и аз първото си мнение тук. С уговорката, че темата ме интересува от доста време-години(за това и се регистрирах), но все още не съм убеден за себе си кой вариант за подвижно пчеларство е моят. Нямам практически опит.
                          Йорданов е казал доста специфични неща по темата. А мнение #40 на автора покрива на 100% и моите представи и изисквания.
                          Най-удачни ми се струват т.нар. пчеларски модули(надстройки) на руски Кочевые модули. Стават и за бордови бус и за ремарке и за композиция. Имаме 1-2 ППС и N брой модули. Може на модула да има кошери, може и да е термофургон. Разтоварваш и буса и/или ремаркето са ти свободни за други задачи. Буса е с по-висока товарна площадка. Модула може да се свали почти до релефа и да се работи на твърда земя. Бордовия бус/ремарке позволява манипулации с палети-захар, тенекии и т.н. Без бризент няма таван и стени Може да му се монтира кран/че. Композицията мисля, че ще е тежка, дълга и с лоша маневреност, но си зависи от разстоянието и пътя до мястото, а и от честотата на местене. Имам бордови бус със задно и двойна гума-често буксува на мокра/росна трева при маневри.
                          Ето един румънски: http://forum-discutii.apiardeal.ro/i...p?topic=2826.0
                          Термофургон: http://www.relianremorci.ro/containe...er-apicol.html
                          Подсигурен трактор на повикване ми се струва задължително.
                          Аз ако трябваше да взимам решение сега, бих се спрял на джип+ремарке едноосно, с колела под пода за модули 15-18 кошера 10рамкови. С джипа после си ходиш до пчелина и не само, а на ремаркето-брезент и когато трябва захар, тенекии, друго, но до към 1.5тона. Основен недостатък на тази комбинация е малкия брой кошери превозени на 1 курс и ниска товароносимост. Но пък, като че ли е по-голям шанса да не се вика трактор(независимост), добра маневреност, проходимост.
                          Ето и руски модули и спирам
                          https://www.youtube.com/watch?v=1zqL3SgdUDs
                          https://www.youtube.com/watch?v=I3skWWlql_U

Не мога да си обясня защо почти никога по клипове и снимки не ги свалят ниско до земята, за да е удобно за работа.

Коментар

Пикап, аз съм пчелар и имам опит с тегленето на ремаркета, като започнем от трактор, бус, джип и накрая само с пикапи. Ето едно от ремаркетата, на което стават 26 кошера. За тонажа смятай колко тежи кошера по време на паша.Натиснете снимката за да я уголемите

Име:20150816_154053.jpg
Прегледи:1
Размер:89.4 КБ
ID:5731120Натиснете снимката за да я уголемите

Име:20150816_154115.jpg
Прегледи:1
Размер:131.6 КБ
ID:5731121
                            8)

Коментар

Ако стигнеш до избор джип или пикап мога да помагам с лично мнение за плюсове и минуси, сменил съм 7-8 такива и сам теглил с всичките.
                              8)

Коментар

С това четириколесно ремарке на горната снимка можеш ли да излезеш легално на пътя? Ако не може, не е ли проблем при преместване? А товаренето и разтоварването на ръка ли се случва?

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 9,962 в 11:28 на 09-12-25.

Зареждам...
                                X