Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Нов автомобил - колани?

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Нов автомобил - колани?

Здравейте!

В една тема четох едно дълго и изчерпателно мнение как да се избира автомобил и какво да му се проверява.
    Там беше споменато, че коланите трябва да се прибират отривисто.
    Въпроса ми е - това признак за какво е? Каква му е връзката със здравината на колата, нейната експлоатация и сигурност?

Благодаря!

От: Нов автомобил - колани?

Най-вероятно - показател за това колко пъти са слагани коланите. Колко пъти са сядали шофьор и пътници. Ако са се отпуснали пружините - все едно ти се е изтъркал педала на съединителя. Признак за доста каране.

В България не знам какъв критерий може да е, предвид колко ги слагат
    Издъних се на Тюринг теста

Коментар

Първоначално публикуван от navy Преглед на мнение
      ....
      Там беше споменато, че коланите трябва да се прибират отривисто....
      Какво означава думата "отривисто"?

Коментар

Като го откопчаеш - пружината да го прибира юнашки а не заспало и на пресекулки.

Коментар

Според мен връзка няма, освен с качеството на изработка.
          Имам Пасат навършил пълнолетие. Прибира си коланите, като за световно, а е ползван всеки ден по много пъти.
          Имах и Пеугеот на 5г. Почти бяха блокирали.

Коментар

Първоначално публикуван от Пенчо Преглед на мнение
            Според мен връзка няма, освен с качеството на изработка.
            Имам Пасат навършил пълнолетие. Прибира си коланите, като за световно, а е ползван всеки ден по много пъти.
            Имах и Пеугеот на 5г. Почти бяха блокирали.
            Така е и при мене:
            Коланите на Астрата ми (96-та год., над 330 К км.) се прибират веднага, а на Пежото (307, 2002 г., под 200 К км.) се прибират за половин минута и то с асистенция от моя страна!
            Казано е:
            -"Обичай ближния",
            щото ако заобичаш далечния... баси транспортните разходи!

Коментар

При Ауди ( за В4-гарантирано) бавното прибиране на колана е свързано с износването на един пластмасов детайл , по който(през който) се плъзга колана. Става дума за нещо , като пластина с тесен процеп . Този процеп направлява движението на колана , т.е "гарантира" да става без превиване. Въпросната пластина се намира там, където колана влиза в колоната на купето ( "горната точка" за колана).
              Принципа: Рязко/свободно (отривисто) прибиране на свободния колан , би следвало да е резултат от по-рядкото му използване, т.е. по-малък пробег на автомобила.
              Реалността: Начина на прибиране на колана зависи пряко от марката и модела на автомобила,т.е. от качеството на вложените материали. "Мързеливи" колани има и при автомобили на ВАГ с "приличен" пробег( под 200 000 км -гарантирани, на 8-9 години) , както при европейски марки с пробег под 50 000км ,на по 2-3 години.
              Споменах Ауди , защото карам такава в момента, а и има БГ-форум на марката с 2-3 добро теми по въпроса.

Коментар

При УАЗ-ките, при положение, че нямат колани? Може ли линк към съответното четиво?
                Публикувайте отговор

Коментар

Зависи колко са пестили в конструкцията. Имал съм няколко форд, служебни и лични - форд с бавен колан не съм чул да има. А са били и на възраст колите.

Коментар

То,ни Форд ни Мецедес не правят колани.
                    Поръчват на производителя на колани и зависи за какви пари ги спазарят.
                    На Кията не се прибираха въобще, дори и с набутване, та сега съм с колани от Мерц.

Коментар

То много зависи и как е каран автомобила.Ако е само градско, с чести спирания картинката е една, при повече извън градско съсвем друга.
                      „Дори водата придобива лош вкус, щом се взема по рецепта.“

Коментар

Има значение и колко мърсотия има по механизъма мисля.

Коментар

... а също има и колани, които по идея се прибират бавно, но сигурно. Което е смислено, ама механизмът е още по-сложен от обикновената пружина и с още повече варианти за деградиране.

Коментар

Явно по колани- кола не се избира.
                            „Дори водата придобива лош вкус, щом се взема по рецепта.“

Коментар

Всъщност става дума за стари коли, заглавието е неточно. Имах Голф с прокъсан от употреба колан на водача, но се прибираше "отривисто". Освен това подлежат на смяна, това е доста съмнителен белег за интензивността на ползване. Не бих съдил по коланите за пробега на кола...
                              Животът е харизан кон според мен...

Теди

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X