Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Дуракоустойчиво добиче за хора и багажи по селски пътища?

Свий
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

  • Дуракоустойчиво добиче за хора и багажи по селски пътища?

    Здравейте на всички,
    имам нужда от съвет. Два-три месеца годишно ми се налага ежедневно да търкалям хора и/или товари по селски пътища - черни и трошено-каменна настилка. При това - по статистика за последните 20 години - не се изминават повече от 2-3000 км годишно. За тези две десетилетия ползвах за целта първо Ескорт комби, а после и Пасат комби, но въпреки неистовата съпротива и дуракоустойчивост и на двата автомобила постепенно ги унищожих, като това се отнася най-вече до купетата. Сега се оглеждам за нещо друго, като изискванията са:

    1. Да е с по-голям просвет (писна ми да си отварям очите на осем да не дера колите по камъняците, особено като са претоварени, и в крайна сметка все да не успявам).
    2. Да събират поне пет човека и доволно багаж или един-двама човека и още повече багаж.
    3. Да са доволно евтини (бюджет 5000-6000 лв.), така че инвестицията да си струва, особено предвид факта, че няма да се ползват целогодишно.
    4. 4Х4 е възможно, но не задължително условие, тъй като досега реално не ми е потрябвало никога, вкл. защото когато времето е особено гадно и кално, не излизам по полята и горите.
    5. Разходът като цяло не ме интересува (освен ако не е тип УАЗ), тъй като разстоянията са малки.
    6. Предпочитам бензин, не защото имам предубеждения към дизела, а защото двайсетгодишните дизели по пазарите ни масово са все кошници за скрап. (Иначе търкалям вече десет години едно седемместно дизелово Кади, което взех новородено и още си е като ново след 340000 км, но не искам да го умъртвя по посочения начин). Газ не съм слагал никога на нищо и не възнамерявам да започвам тепърва.
    7. Окачването по възможност да не се саморазпада на всеки 5000 км.
    8. Екстри не ме интересуват - достатъчно е да работи парното, стъклата да се вдигат и свалят, багажникът да не се отваря с крик и сенниците да не са опадали

    Гледайки различни възможности, постепенно изборът се сведе до Hyndai Santa Fe или Kia Sorento, първи генерации, примерно 2004-2006. Hyundai Starex отпада поради цената си (намирам все неработещи за посочените цени), а иначе идеалните за повечето ми изисквания Scudo/Expert/Jumpy практически не се откриват в бензинови варианти. Discovery и Pajero за такива пари са все гробници от 90-те. Същото важи и за разните T4-ки и други пътнически 8+1 бусове, които хипотетично също за подходящи за целта.

    Питанията ми са:
    1. Пропускам ли нещо смислено като възможност?
    2. Са ли Санта Фе-то и Киа-та достатъчно здрави, така че при разумна поддръжка да не висят само по сервизите, а да вършат работа?

  • #2
    Здрасти и на теб!

    Първоначално публикуван от bobongo Преглед на мнение
    ........... (бюджет 5000-6000 лв.)......
    ........... са все гробници ...............
    Това е краткия отговор - дългия е много дълъг, но заключението е същото . Пазара е МЕГА свит откъм предлагане - за нов автомобил се чака ПОНЕ 6-8месеца, а отиваш с парите в магазина. Старите им се повишиха цените НЯКОЛКО ПЪТИ, а годините за сметка на това продължиха да се трупат. Иначе за изискванията ти - стара Тойота пикап. Цена поне х2 с много късмет и търсене и то САМО за придобиването. Щом возиш хора и товари насам натам, значи не е с цел забавление, сиреч изкарват се пари. Калкулирай колко ти е печалбата и ако ти се връзват нещата, отдели по-голям бюджет за нещо читаво, дето ще ти се отплати във времето, разбира се ако се грижиш за него и не го караш като за последно. Ако не - търси по вторични пасат 2-3 и от там насетне си знаеш. Ааа и поддръжката на всичко различно от пасат/голф 2 е с много по-различен финансов характер


    Успех

    Коментар


    • #3
      Дълъг Галопер?
      Your conscience is all you can take to your grave.

      Коментар


      • #4
        Първоначално публикуван от I.Stoyanov Преглед на мнение
        Здрасти и на теб!

        Щом возиш хора и товари насам натам, значи не е с цел забавление, сиреч изкарват се пари. Калкулирай колко ти е печалбата и ако ти се връзват нещата, отдели по-голям бюджет за нещо читаво
        Благодаря за бързия отговор, колега!
        Там е работата, че пари не се изкарват, максимумът на "печалбата" е евентуално покриване на разходи за амортизация. Именно по тази причина не съм склонен да отделя повече, ако трябва да се отделят 10-15 хиляди лева, по-добре да се минава на вариант рент-а-кар, във времето ще е по-изгодно

        Коментар


        • I.Stoyanov
          I.Stoyanov коментира
          Редактиране на коментар
          Сам си отговорил на въпроса. Не се хвърляй на нищо в такъв случай. Животинският транспорт е ползвам мноого преди да измислят джипките 4х4

      • #5
        Значи е най-добре веднага да се ориентираш към рент-а-кар.

        Чужбина - това е митът за задгробния живот. Който попадне там, не се връща.
        Из "Златния телец"

        Коментар


        • #6
          За тези пари забрави за Тойоти, Паджеро и т.н. Щом си се оправял с кола до сега, мога да ти предложа Форд Маверик 2, има го и като Мазда Трибют. Имам такова вече година, доста добър просвет с оригинален размер гуми, доста широко и удобно купе, голям багажник. 4х4 с раздатка и блокировка, 2004 са с копче за ръчен режим, 2006 вече само автоматично 4х4. Имам го вече година, много съм доволен, смених Паджеро 2 с Форда, просто не ми трябваше истински джип. По принцип е малко екзотичен автомобил, в момента дебна за челно стъкло, че намерих три на различни места в БГ, но чакам доставка при стъклари с офис в моя град. Пукат гривна на абс, струва колосалните 7 лв. Много отзиви за здравина не мога да дам, минал съм само 4 х.км. с него. Но купето е много удобно и широко. Има темпомат, подгрев на седалките, климатик, кожен салон, който се оказа много удачен за мен, че си возя кучето в него и се почиства супер лесно от космите. От мен толкова.
          Ford Maverick II 2.3 XLT
          Ford Mondeo MK5

          Коментар


          • #7
            Първоначално публикуван от коко келеша Преглед на мнение
            Значи е най-добре веднага да се ориентираш към рент-а-кар.
            Или изобщо ориентиране към друг вид "занаят".. За съжаление всяко нещо струва друго едно нещо и най-често това са пари

            Коментар


            • #8
              Първоначално публикуван от I.Stoyanov Преглед на мнение

              Или изобщо ориентиране към друг вид "занаят".. За съжаление всяко нещо струва друго едно нещо и най-често това са пари
              Човека не е казал дали това му е основно занимание, може да си му е комбинация полезно/ приятно/ хоби. Или пък набавяне на еко храни - плодове, гъби и прочие. Емнахте го от вратата още.
              Ford Maverick II 2.3 XLT
              Ford Mondeo MK5

              Коментар


              • #9
                Баща ми кара вече 3-4 години споменатия Маверик 2, ежедневно по черни и трошено-каменни пътища към вилата. Преди това ползваше мондео Комби, след това Пасат комби. Събира комфортно 5 човека, багажникът е прилично голям. Просветът според мен е доста приличен. Неговата е 2.3 150 коня, гори му мисля около 12 газ/бензин. Върви си като лека кола и ускорява хубаво. Има 3.0 V6, който върви и гори повече и 2.0, който е слаб. По окачването е сменил само тампони за 40 000км.
                Като гледам сега мобилето и цената дори се вписва - 5000-8000лв

                Коментар


                • #10
                  Първоначално публикуван от Asen Kushlev Преглед на мнение

                  Човека не е казал дали това му е основно занимание, може да си му е комбинация полезно/ приятно/ хоби. Или пък набавяне на еко храни - плодове, гъби и прочие. Емнахте го от вратата още.
                  Не, не е основно занимание, става дума за геоложки експедиции. В общи линии позволяваните и признаваните от държавата дневни наеми на автомобилите едва покриват амортизацията им. Няма никакъв смисъл да набивам 15000 лева в нещо (башка гражданска, каско, данъци, неизбежна друга поддръжка и т. н.), което ще се ползва примерно 60 дни годишно и ще му бъдат признати 1500-2000 лева разходи. Но тъй като така или иначе все ползвам някаква бричка (а не основната семейна кола) и извън тази дейност - примерно планинарство из безасфалтното Краище - бих искал да поддържам нещо свое, а не само да разчитам на рент-а-кар. Та това ми е дилемата, как да не хвърля три тона пари за нещо, което нито ще ги изкарва, нито е само за кеф (щото кеф цена няма, това е ясно).

                  ПП (както и на MoridinBG), благодаря за идеята за Маверика

                  Коментар


                  • #11
                    И аз съм за Маверик 2. Проучвах ги преди време и по отзивите на собственици са изключително здрави, дуракоустойчиви автомобили, но по някаква причина не достатъчно оценени у нас, но това всъщност си е предимство - сравнително ниската цена.
                    По мое мнение с твоя бюджет се вписваш идеално за едно такова, а и за твоите цели е идеално. Успех и да споделиш като вземеш нещо !
                    Който търси , намира !
                    Човекът е човек, когато е на път !

                    Коментар


                    • Mitkoztd
                      Mitkoztd коментира
                      Редактиране на коментар
                      Преди да си направя регистрация във форума, дори и не подозирах за съществуването на този автомобил... а като гледам за цената си предлага много!

                  • #12
                    А аз пък съм за дълго Terrano. Добро няма да е за 5-6 хиляди, а по-скоро за 8-9, но с точно тая задача ще се справя с лекота.
                    Интернет експлорър: Безплатно предоставян от Майкрософт тул за сваляне на браузер по избор.

                    Коментар


                    • cnc82
                      cnc82 коментира
                      Редактиране на коментар
                      Ще се справи Спарки със сигурност ! Но читави няма за продажба или да бъда точен (читаво и не ръждясало) излиза за продажба 1-2 пъти годишно и заминава за минути. Следя ги от години и последните две е точно така както го пиша.

                  • #13
                    Още 1 глас за Мазда Трибют. Евтина поддръжка, търпи газифициране и има стандартен пакет екстри.
                    Човешко е да се греши... Но това че грешиш, още не означава, че си станал ЧОВЕК!

                    "Когато някой не може да направи нещо, поради недостатък на сили, той вини за това случая."

                    Коментар


                    • novatech
                      novatech коментира
                      Редактиране на коментар
                      Кое му е евтино на поддръжката? На малкия двигател съединителя или на шестака частите по двигателя дето ги чаках от щатите?

                  • #14
                    Първоначално публикуван от s_s1 Преглед на мнение
                    Още 1 глас за Мазда Трибют. Евтина поддръжка, търпи газифициране и има стандартен пакет екстри.
                    Маверика май е с повече екстри, нищо че са едно и също. Наскоро закачах моя на диагностика при приятел, Маздата е доста по-постна по менютата на диагностиката. Но това в случая е без значение.
                    Ford Maverick II 2.3 XLT
                    Ford Mondeo MK5

                    Коментар


                    • s_s1
                      s_s1 коментира
                      Редактиране на коментар
                      Разлики в софтуера на диагностичната система.

                  • #15
                    Първоначално публикуван от sparkybg Преглед на мнение
                    А аз пък съм за дълго Terrano. Добро няма да е за 5-6 хиляди, а по-скоро за 8-9, но с точно тая задача ще се справя с лекота.
                    Кой бензин?
                    И азъ вамъ г~лю: просите и дастсѧ вамъ: ищите, и ωбрѧщете: толцыте, и ωтверзетсѧ вамъ: всѧкъ бо просѧй прiемлетъ, и ищѧй ωбретаетъ, и толкоущемоу ωтверзетсѧ

                    Коментар

                    Активност за темата

                    Свий

                    В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

                    Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

                    Зареждам...
                    X