Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Съвет при избор

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Съвет при избор

Здравейте,
    Нуждая се от някои съвети при избор на джипка. При нас ситуацията е следната:
    Притежаваме Октавия и я ползваме за семеен автомобил. Върши работа, но когато отидем на риболов почти винаги опирам по черните пътища.
    В момента шкодата я ползва за работа съпругата и н апрактика оставам без автомобил. Решихме да вземем втори, но моето предложение е да не дублираме две коли, а направо джип. Та ако е възможно да ми помогнете със съвети, относно избора. Изискванията са ми да мога все пак да разчитам на него извън пътя, но основно ще го ползвам из града. Разхода ми е важен, както и поддръжката. Данъка също. Предварително казвам, че никога не съм карал джип и незнам какво да гледам.
    Гледал съм следните:
    Honda CRV до 2001 г. бензин 2.0
    Сузуки Витара - 2.0 TD
    Волво XC90 - около 2003 г.
    Гранд Чероки - 2.7 CDI
    Бюджета около 6000-7000 лв. Не ми се иска да давам излишни пари за каско и мисля да го държа пред блока. Затова не съм сложил Х5-ца - доколкото знам се крадат много.
    Ще съм благодарен на всякакви съвети. Ако пък има и други марки, на които да се обърне внимание, моля препоръчайте.
    поздрави
    Колев

От: Съвет при избор

Това е от една съседна тема, цитирал съм Banjo

"СТЕПЕНИ НА ТРУДНОСТ ПО ВРЕМЕ НА OFF-ROAD ПРЕХОД
    Целта на тази класификация е да улесни състезателите, при вземането на решението дали да преминат през етапа или да го заобиколят.
    Първа степен - лека: Добър почвен път. Сух , или пресичащ водно препятствие с дълбочина по малка от 10 см. Умерени наклони. Могат да преминат автомобили 2WD, освен когато има сняг. Няма проблем с широчината на пътя, могат да се разминат два автомобила.
    Втора степен - лека: Почвен път. Сух , или пресичащ водно препятствие с дълбочина по малка от 10 см. Единични коловози. Умерен наклон при изкачване до 10 градуса. . Могат да преминат 2WD автомобили с подготовка. При сняг или дъжд, може да се наложи използването на 4WD функцията на автомобила. Могат да се разминат два автомобила.
    Трета степен - лека: Почвен път. Набразден, мокър, изровен. Пресичат се водни препятствия с дълбочина над 15 см. Проходима кал. Плавен наклон до 10 градуса. Малки дупки и камъни. Препоръчва се 4WD придвижване, но е възможно да премине и 2WD автомобил с адекватен клирънс и водач с добро умение. Няма проблем със ширината на пътя за автомобил с нормални габарити.
    Четвърта степен - умерена: Коловози и/или каменист път. Камъните са с размери до 20 см. Пресичат се водни участъци, с дълбочина до главините на колелата. Проходима кал. Изкачване и спускане на наклони до 15 -20 градуса. Може да премине 4WD с нормална подготовка. Няма проблем със ширината на пътя за автомобил с нормални габарити.
    Пета степен - умерена:Коловози и/или каменист път. Камъните са с размери над 30 см., водата е над 30 см дълбока с възможно бързо течение. Проходима кал. Наклоните са около 20 градуса. Дупките са 20 см дълбочина. Страничният наклон е до 15 градуса. 4WD задвижване е задължително. Има проблем със ширината на пътя.
    Шеста степен - тежка:Последователност от камъни и дупки. Камъните са с размер над 30см и много на често. Пресичане на реки с дълбочина до главините на колелата и силно течение. Калта задължително трябва да се проверява преди преминаване. Чести наклони от 20 - 30 градуса. Страничния наклон доближава 20 градуса. 4WD задвижване е задължително, а ако сте със сериен автомобил е желателно да има още един автомобил от същия клас. При по -широк автомобил е необходимо повишено внимание.
    Седма степен - тежка:Скални късове, които са на често и са дълги над 30см., на височина са по високи от двигателните мостове. Дупките са на често и с дълбочина около 30см. Калта е дълбока 20-30см, може да я има и по склоновете. Наклоните са до 35 градуса, странично 30 градуса. Реките са със силно течение и дълбочина към 50 см. Пътя е широк колкото автомобила. Необходим е добър шофьорски опит.
    Осма степен – много тежка: Големи скали и / или дълбоки коловози. Камъните са по-високи от главините. Дълбока кал или кални изкачвания. Резки изкачвания и спускания от 40 градуса, оголени или каменисти. Водните участъци надхвърлят дълбочина 70 см. Страничен наклон 30 градуса. Широко колкото за един автомобил. Възможни са наранявания. Необходим е добър опит в “извън пътното “ шофиране. Специално подготвената кола е предимство.
    Девета степен - екстремна: Масивни скали над 40 см. Чести дупки дълбоки над 40см. Кално блато / дълго, дълбоко, без стабилна основа /. Реки с много силно течение и дълбочина над 70 см. Стръмни изкачвания и спускания около 42 градуса. Странични наклони 35-40 градуса. Може би невъзможно за сериен автомобил. Опита е от решаващо значение. Изисква се наличие на лебедка. Нараняванията са възможни, механичните повреди са почти сигурни, опасността от преобръщане е реална. Работа в екип.
    Десета степен - екстремна: Сурово изпитание. Екстремната подготовка е задължителна. Невъзможно за серийни автомобили, от колкото и добра марка да са. Изисква се наличие на лебедка. Необходимо е да се проправя пътека. Понякога е невъзможно да се продължи и при перфектна подготовка. Възможни са големи щети по превозното средство. Възможни са тежки наранявания. Необходима е екстремална предпазливост и работа в екип. "

Та чакаме да разясниш джип до коя степен на трудност се търси
    Land Rover Discovery II, V8 4.0
    VW Golf VI variant
    Гагич: "...Никой сериозен оффроудър не е сложен заводски на въздух, само СУВ за пред нощния чалга-клуб, пред кафето и за друсни-полянка..."

Коментар

Лично мнение - при такъв бюджет Грандът и ХС90 са много рискови.
      Баща ми, който е с подобни нужди и изисквания, го оборудвах с Tucson и досега за риба и за гъби не е закъсвал и не ме е викал да го вадя
      Стадо оФци води ожесточен спор дали вълците или чакалите го обичат повече...

Коментар

Както каза колегата Грандът и ХС90 са много рискови при такъв бюджет. Витарата е по-проходима от Хондата и може да го вземеш дизелово с двигател на Пежо. Ако е с 1.9 дизел е здрав, икономичен мотор и с малкия данък, при положение, че не ти се инвестира в газово. Евтина поддръжка! Хонда имах служебна такава и бях много доволен от нея. Не ми харесваше единствено големия радиус на завой и високооборотният мотор, който гаснеше при потегляне на ниски обороти и е с по-скъпи чаркалъци от Витарата. Ако ще е за риба и пикници виж и Дайхатсу Фероза или Териос, че е по-ново.
        Лично аз бих избрал Хондата. Доста функционална и практична джипка с приличен комфорт и място в интериора. Стъклото на багажника се отваря отделно и може да надграждаш при товарене на багаж. Проходимостта за твоите нужди ще те задоволи. Карахме заедно с бившия ми шеф в една снежна зимна вечер от Сл. бряг към Иракли. Той беше с BMW Х5 SD и някакви скъпи зимни гуми, а аз с Хондица с A/T гуми. Докато ми обясняваше как ако закъсам по пътя да оставя колата и да се кача при него в един момент го загубих в огледалото и стигнах доста преди него
        Mitsubishi Pajero II - 3.0 i V6 24V GLS (3 dr) (177 Hp) A/T
        Volkswagen Passat (B5) - 1.9 TDI (90 Hp) A/T
        Mitsubishi - Pajero III - 3.5 V6 GDI (3 dr) (202 Hp) A/T - R.I.P.

Коментар

[QUOTE=etkol;2970368]Здравейте,
          Изискванията са ми да мога все пак да разчитам на него извън пътя, но основно ще го ползвам из града.

Позагледай се и по Субару

Коментар

И аз съм за Хондата, но не знам дали имат под 100 кс. Това, що се касае до данъка.
            С евентуално газифициране, също не съм сигурен как стоят нещата. Хондите са малко...особени.
            Ако е Витара, наистина мотора на Пежо е по-добрият избор за мен. За дизел говоря.
            На малкия данък си, едва ли е повече от 25 лв.
            В класа на Витара дизел, виж и Кия.
            Your conscience is all you can take to your grave.

Коментар

Първоначално публикуван от gkesov Преглед на мнение
              Позагледай се и по Субару
              Subaru - читави машинки, надеждни, но на такива години вече трябва да уведомиш банката, че ще теглиш от спестяванията! Комбинацията боксер и евтино е несъвместима. Я масълце, свещи ли виждам(не говоря за романтика) моторът вън. Освен това клиренсът им не е голям.
              TigerHunterHonda CR-V няма под 100 коня.

Коментар

Еми, именно.
                Колегата споменава, че данъка му е важен
                Над 100 коня, отива и над 100 пари.
                Your conscience is all you can take to your grave.

Коментар

Той ако си вземе Хонда, Октавията може и да я пенсионира. При варианта джипка за разходки винаги в един момент надделява в полза на джипа, щото той дори и само да си седи в гаража си иска неговоро и стигаш до извода, че поддръжката на 2 коли не е много рентабилно, а язденето на второто ти доставя по-голямо удоволствие(стига да не е на 2 твърди моста )

Коментар

Първоначално публикуван от TigerHunter Преглед на мнение
                    Еми, именно.
                    Колегата споменава, че данъка му е важен
                    Над 100 коня, отива и над 100 пари.
                    Еми като му е важен данъка къде е тръгнал да гледа ХС90 и Гранд Чероки. И както казаха по нагоре, че и за тия пари ще са дреб отвсякъде.

CR-V то е над 130 коня и за мен е най-удачното от горепосочените. За тия пари може да се намери читаво. Доста се наводни пазара с тях.
                    С газификацията проблем няма да има. Двигателите на Хонда са издръжливи по принцип. Практичен и надежден автомобил е.
                    Имам двама приятели запалени рибари. Единия не иска да се разделя с неговото CR-V 2000 г. Пътувал е и из Европа с него.
                    Неотдавна нави и другия на едно такова (началото на зимата). Пробвах го на сняг - хареса ми как се държи. Клиренсът му е повече от достатъчен.

Коментар

Не си за джип още, щом почваш с данъка и разхода. А и щом ще го ползваш предимно градско разочарованието ще е голямо.
                      Ясен: "Правилата просто не могат да обхванат живота, затова компромиси има навсякъде. Само различно дълбоки. И според местните и личните разбирания кое е по-важно."

Коментар

Първоначално публикуван от rosen_offroad Преглед на мнение

По скоро 4-та степен ще ми е най-тежката. Досега съм минавал навсякъде с октавията, но понеже е дълга база и опира, особено при спускане. Въпреки, че е вдигната с 2 см. Само един път са ме бутали на яз. Сопот, но валеше 2 дни без прекъсване.

Първоначално публикуван от rosen_offroad Преглед на мнение

По-скоро четвърта степен ще е най-тежкото. Досега навсякъде съм минавал с октавията, но опира особено при спускане.
                        Само веднъж са ме бутали на яз. Сопот, но тогава 2 дни валя без прекъсване.

Сега намерих калкулатор и за 150 к.с данъка е 260 лв. Не кой знае какъв проблем. Май всичко клони към Хонда.
                        Газ дали си заслужава да се слага за 10-на хиляди на година?
                        Последно редактирано от PETER PETRAKIEV; 13-05-16, 10:07.

Коментар

Какъв рисков ХС90 бе колеги за до 7000 лв. Ами то най-евтините започват от 11 000 лв. близо, които можем да приемем за рискови. Какво остава за 7 бона. Само внос от някъде-незнайно от къде, ама ако тук стъпи на 7000 ще има още да се вложи.
                          Подобни коли не са супер нови, ама не знам с какво сърце ще ги оставите и без каско. Джиповете като цяло са си привлекателни за крадене.
                          Последно редактирано от Dydo; 12-05-16, 15:56.
                          SUV

Коментар

Хондата 1во поколение е много удобна. Двигателите са 2: 2.0 - 128к.с. до 2000г и 2.0 147 к.с. от 2000 до 2002, т.е на фейслифта. Препоръчително си търси фейслифтова и гледай да има щора на багажника че си е рядкост, а е хубава екстра. На фейслифтовата има и опция с халогени, което също е хубава дреболийка. Надеждна е, като е предимно предно предаване. Кардана върти, но зацепва задния диференциал през виско муфа при превъртане на предните. За зимата е доста прилична. Просвета също е добър. Кара се до голяма степен като лека кола, усещането е същото, освен в завойте заради по-високия център на тежестта. За газификацията: по принцип има склонност да вкопават клапани, но това се предотвратява до голяма степен с редовен реглаж на клапани (не са с хидравлични повдигачи) на всяка втора смяна на масло (20 000км). Разход на газ около 10 извънградско при умерено каране.

Коментар

Първоначално публикуван от etkol
                              Газ дали си заслужава да се слага за 10-на хиляди на година?
                              И без това най-вероятно нямаш излишни 1200-1500 за кадърен инжекцион. По-добре намери читава бензинка и си я обслужи както си трябва.
                              Последно редактирано от royce; 12-05-16, 18:53.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X