Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Избор/насоки за покупка на кола

Свий
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

  • #31
    От: Избор/насоки за покупка на кола

    Здравейте! Благодаря ви за изчерпателния и сравнителен отговор, точно на такъв се надявах и имах нужда! Определено вече имам някаква насока, в която посока да тласна търсенето си. Японски, японски и може би някои корейски автомобили. Явно славата им на издръжливи, тихи и здрави не е случайна. От казаното мога да направя заключение, че е добре малката кола да е с по-мощен двигател, което няма да рефлектира драматично върху разхода на гориво, вместо 1.0 с 60 коня на същата. С тази информация ще стесня търсенето и най-здравата технически кола ще спечели моето състезание.
    Сега се поражда още един въпрос: автоматик или ръчни скорости? Много харесвам ръчните скорости. Но за града автоматикът има своите предимства. Да кажем Хонда Джаз, автоматик, при повреда скъп ли би бил ремонта му в сравнение с ръчна скоростна кутия? Защото, ако поддръжката е като на екзотика ще се откажа от мързеливото каране.

    Коментар


    • #32
      От: Избор/насоки за покупка на кола

      Първоначално публикуван от krasi-mir Преглед на мнение
      Това, че са по-сложни, не ги прави по-скъпи за поддръжка.


      Няма

      Ako искаш мощност в ниските обороти си купуваш дизел
      Не че новите (разбирай след 2000-дната) бензинови осички няма да се справят с изстрелването на светофара, ама ...
      В този ред на мисли, редишните ми кола беше Honda CR-V 1-ва генерация ('96-а), 2.0 бензин автоматик, 128 коня. Справяше се чудесно
      в светофарните гонки. По всъщото време съпругата ми караше Honda Civic '97-a, 1.6 бензин, автоматик, 113 коня. Тя също можеше да стига първа на следващия светофар. Лошото при нея беше, че гореше точно, колкото по-голямото CR-V. Споменавам това, защото килограмите и на двете бяха почти еднакви, за сметка на по-слабия мотор. Искам да кажа, че малката кола с най-големия двигател е за предпочитане пред същата малка кола с най-малкия двигател. Разликата в разхода на гориво е незабележима.
      Пример - в момента съпругата ми кара Honda Civic 2015-a г., 1.8 бензин 142 коня, а предишната й кола беше същата, само че 1.3, 99 коня. Разликата във "вървенето" на двете е несравнима при почти еднакъв разход на гориво.

      В този ред на мисли препоръчвам Honda HR-V от твоята първоначална дилема. Ако все пак държиш на кола в класата на VW Fox, препоръчвам Honda Jazz. Размерите на двете са еднакви, обаче не знам дали ще те устройват за катерене на бордюри. Клиренсът на Джаз-а е 127 мм, на Фокс-а е 139 мм, докато на Игнис-а е 170 мм.

      От написаното дотук, смятам стана ясно, че съм върл фен на Хонда
      В своя защита ще добавя следната случка - преди два дни возих един приятел за оглед и покупка на кола за съпругата му. След дълго проучване, и пренебрегвайки препоръките ми, те се спряха на Toyota Yaris. Най-важното условие беше да е автоматик. Избраната кола - 2011-а г, на 38000 мили, автоматик + 6-степенен ръчен режим. Е нема такава каруца - това бяха думите му, след като слезе от Сивик-а, и се качи в Ярис-а. Аз нямах преки наблюдения над модела, обаче бях слушал за него. Една наша приятелка си взе точно същата през 2012-а, и точно една година по-късно я смени. По нейни думи - динамика под всякаква критика, пътно поведение под всякаква критика, качество на изработката под всякаква критика ...
      Качвам се аз, и разбирам, за какво е говорела. Карал съм Jazz u Civic автоматици, само че със 7-степенен ръчен режим - абсолютно никаква база за сравнение.
      След това, бърз поглед на документите - на последния технически преглед, тази кола на 30000 мили, имаше сменени предна главина и още 2 неща, на които не обърнах внимание. Освен това имаше списък с още 5-6 неща с препоръки за отстраняване, т.е. в момента не са толкова зле, но в най-скоро време ще се "предадат". За сравнение моето 13-годишно CR-V, на 85000 мили, мина ГТП само с една сменена биалетка, и никакви препоръки за отстраняване.

      Извинявам се за дългия разказ, надявам се да е бил полезен.
      Полезен си, но виждам малко неточности....

      Като върл фен на Тойота (да не остана по-назад) ще цитирам мнение на колега, когото много уважавам, от темата Кола за жена

      http://www.offroad-bulgaria.com/show...2+%FF%F0%E8%F1

      Първоначално публикуван от Джамбазов Преглед на мнение
      Ярис
      Лого
      Вагон
      Корола
      Сивик
      Агила
      Гетс
      Първоначално публикуван от Джамбазов Преглед на мнение
      Аз съм имал 4 яриса, фиеста, микра, вагонР, пунто, 4 короли, шарад,това само дамските. Класацията е написана на база на опит. В момента жена ми кара отново Ярис. Има защо.
      Всяка кола с малко междуосие и малки гуми си вози сравнително по-дървено.

      Ускорението на колата е основно функция на 3 компонента:
      1.тегло-колкото по-малко толкова по-бързо при равни други условия
      2.мощност-колкото повече ...толкова повече.
      3.предаване на тая мощност към колелетата-колко подходящ е изборът на трансмисията(тук включвам всичко по веригата от мотора до колелетата) за дадения двигател(или обратното).

      С две думи, важото е на теб да ти пасва колата, без значение колко е мощна.
      Обикновено се мери ускорението 0-100 км/ч, и не винаги май-мощната кола е най-бързата. Съвсем отделен е въпроса, че ако караш в града основно, то най-вероятно ти трябва добро ускорение 0-60 км/ч. Колите не ускоряват линейно....та може да се окаже, че някоя въшка отнася останалите при сравнение до 60 км/ч .

      На мен ми е по-любопитно за какво ти е това ускорение? Разбирам, че са намесени и кучета в уравнението, както и практичност. Как точно двете се съвместяват в идеята да сме първи на светофара? Кучето няма колан и не си седи на задника. При рязко ускорение отива назад, при спиране изхвърча напред-малко като пинг-понг. Това не е ли стрес за животното? Има ли изискване към обема (багажен или не) на купето?

      Успех в избора
      Toyota Land Cruiser BJ70 1985
      Lexus LS430

      Коментар


      • #33
        От: Избор/насоки за покупка на кола

        Първоначално публикуван от Liteto Преглед на мнение
        Японски, японски и може би някои корейски автомобили. Явно славата им на издръжливи, тихи и здрави не е случайна.
        Ама наистина да е японска.
        Щото отдавна има разни недразумения , дето уж японски, ама не баш.
        Митсубиши било с мотор на Рено...
        Нисан и те май от сорта...
        То май само Тойота си остана Тойота.
        На сърбела майката му е чесането.
        Борислав Борисов Русе О885 О37815

        Коментар


        • #34
          От: Избор/насоки за покупка на кола

          И Тойота се опитват да таковат дявола във въздуха, ама не толкова усилено за сега. Преди няколко дена видях реклама по телевизията за новия Ярис седан 2016 за Канада. Оказва се, че е Мазда правена в Мексико

          http://www.ctvnews.ca/autos/2016-toy...nner-1.2609151

          Не, че Мазда е лоша-даже напротив. Просто остава един привкус, че купуваш едно, а то вътре е друго. Добре поне, че го обявяват официално, а не е скрито-покрито.
          Toyota Land Cruiser BJ70 1985
          Lexus LS430

          Коментар


          • #35
            От: Избор/насоки за покупка на кола

            Ааа не, и Хонда си е Хонда, макар и сглобявана в Англия

            Безрезервно подкрепям Vento5.
            Колкото повече толкова повече. Това не означава да се хвърлиш а най-голямото ... двигателче, а на това, което ще ти пасне.
            И за Ярис-а съм съгласен. Не казвам, че всички са зле, просто това, до което се докоснах не ми хареса.

            Относно новородения въпрос, автомат или ръчка - въпрос на вкус, казало кучето и ...
            Иначе да, много повече боли, когато се ремонтира автоматик. Без значение марката на автомобила. По-важно в случая е надеждността. За съжаление не мога да кажа колко точно е надежден автоматикът на Джаз-ката, и дали е по по най. Кутията е CVT, т.е. безстепенна, т.нар. вариатор. Най-слабото й място е стартовия съединител, но всичко е въпрос на правилна експлоатация и поддръжка. Виж, ако ставаше въпрос за степенния хидротрансформатор на Хонда (каквито са последните ми 4 автоматика) - това нещо е неубиваемо, при правилна експлоатация.
            Honda CR-V RD8 K20A4 i-vtec Auto, Honda Accord CN1 N22A1 i-ctdi Manual

            Коментар


            • #36
              От: Избор/насоки за покупка на кола

              ...госпожата нещо се задява.

              Коментар


              • #37
                От: Избор/насоки за покупка на кола

                Но се колебая. И силното ми увлечение към Honda HRV
                .

                Не се колебайте! Мисля, че точно това Ви трябва...Самата аз бях пред същото чудене преди 7 години. Тогава аз с Пежо 106,а мъжа ми със старо Дискавъри. Сами по себе си и двата екземпляра в добро здраве и почти никакви ядове. Но...Пежото с нисък разход, приятно за каране, заема малко място, евтини консумативи, но дупките ни разказваха играта - всяка година се правеха ремонти по ходовата част. Дискавърито - съвсем друга бира...Страхотна "гледна точка" при шофиране, дупки под 20-30 см. диаметър изобщо не ги "регистрирах", обаче си харчеше доста, обслужването-знаете как е, а малките улички, с паркирани от двете страни коли, подземни и други паркинги много ме напрягаха и все трябваше да го мисля- къде отивам, откъде да мина, "- Дали ше се мушна между тия двамата???" Писна ми и реших, че нещо трябва да променим! Разглеждах картинки, прочетох де що можех да разбера / между другото руснаците имат много хубав форум за HR-V/. Накрая останаха 3 модела за по подробно "опознаване" - Фрийлендър / бързо го задрасках/, Рав 4 / не си паснахме/ и HR-V ...Половин година преглеждахме всеки екземпляр, различен от сив, който се появеше от Драгичево до с.Труд докато намерим "нашата"...До сега- харчове за първоначално обслужване, закупуване на зимен комплект джанти и гуми, някакъв тампон и подмяна на задни биалетки...това е! И въпреки, че има хора, които се опитват да я вкарат в някакви класации за най-уродлив автомобил, аз все още изпитвам някаква извратена любов към тая кола И....цвета има значение...До 2002- синя, след това можа да е всякаква ...Успех в търсенето!

                Коментар

                Активност за темата

                Свий

                В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

                Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

                Зареждам...
                X