Обява

Свий
Няма добавени обяви.

какъв Джип за лодка, каяци и още нешо :) ?

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• какъв Джип за лодка, каяци и още нешо :) ?

Здравейте,
    накратко: трябва ми джип за дърпане на риб 5.50 (общо тегло ремарке, риб , двигател около 600 кг.) ,
    както и по-важната "процедура" по приводняване в морето, от слипове , че и често от пясък.
    Това засега ми е основната дилема, допълнително е добре да може да побира и тежък багаж (водолазно оборудване),
    а когато не дърпа лодка да може да износва по разни чукари и скътани водоеми ей тези каяци:
    Натиснете снимката за да я уголемите

Име:P1060587.jpg
Прегледи:1
Размер:277.0 КБ
ID:6054891
    От много четене по тукашните раздели , взех да заглеждам бензиновите гранд черокита, но нямам представа дали биха се справили.
    Нямам намерение да го ползвам всекидневно или за дълъг път , затова и съм определил бюджет около 8000 лв.
    Понеже досега съм карал извънредно само паркетници : XC90 и Q7 съм много далеч от това да взема самостоятелно решение , без вашата помощ ...

От: какъв Джип за лодка, каяци и още нешо ?

Колега щом ще товариш и каяци не си за джип . Трябва ти субару аутбек , волво хц70 или нещо такова, важното е да е комби . Скорошния ми опит показа, че лодка , каяци ,велосипеди и т.н.
    много по трудно се товарят на висок джип , отколкото на доста по ниското комби . Един сит-ин двуместен каяк като твоя сигурно тежи едни 25 + кила ако не е карбон .особено ако го
    товариш/ разтоварваш сам ,ще ти е доста трудно . Още по трудна задача е и да го вържеш после. С 8000 лева мисля, че по старите (но не по лоши) генерации от споменатите модели са ти в обсега
    Последно редактирано от ianakiev; 25-04-14, 22:33.

Коментар

Първоначално публикуван от ianakiev Преглед на мнение
      ......
      Искам да те видя как товариш лодката + мотора на комбито. После искам да те видя как я пускаш на вода. За финал- как я вадиш от водата и пак я товариш на комбито...

Четете внимателно преди да давате акъл, че се излагате. Онова "риб 5.50" означава надуваема лодка с твърд корпус дълга 5.5 метра + мотор и само лодката тежи грубо казано около 300 кила според модела. Най-общо казано му трябва на колегата джип с който да тегли нещо като това от картинката (ама по-голямо) + да вкара ремаркето във водата. И по-важното- после да излезе от водата с ремаркето и лодката.

Име:rib-sb520r.jpg
Размер:259.4 КБ
ID:5582814
      Прикачени файлове

Коментар

Без бавни, риб 5,5м-това е около700/900 кила няма да стане да го пускаш на вода а още повече да го изкарваш.Аз не са малко случаите в които откачах моя и изкарвах други /РАВ,Хтраил и др СУВ/
        Grand Vitra ddis 2008
        SEAT Althea XL tsi 2010
        Mitsubishi Canter

Коментар

Първоначално публикуван от mstef Преглед на мнение
          Четете внимателно преди да давате акъл, че се излагате.
          В пълна сила важи за теб. Писал е, че иска да тегли лодка, а когато не го ползва за това, да носи оня каяк по-горе. Никой не е искал или писал да качва риб 5.5 на покрива. Такава лодка се тегли с почти всичко 4х4, макар, че мястото на позлване с каяка изключва комби.
          Седя и си мисля... по едно време усещам, че само седя...

Коментар

Какъв... прежален (солената вода ще му...); с теглич и работеща ел. инсталация към него; да има достатъчно резервни части и евтина поддръжка; дълга база; дизел. На рама; парттаймер. Вдигнат по възможност.
            Като ей туй.

Име:150320147230.jpg
Размер:194.3 КБ
ID:5582823

Освен да ти го продам... че и ще ти остане някой лев..
            Най-елементарното правило за употреба на пълния член е да го слагаш отзад на извършителя на действието!

Коментар

Потвърждавам за товаренето на каяк 25 кг. Качването на Гранда сам е свързано с много пот и пцувание.
              О, ефимерност! О, най-безсилно и позорно време в живота на моя народ — времето от разсъмване до отварянето на магазините за спиртни напитки! Колко излишни бели косми е вплело то във всички нас, в бездомните и страдащи шатени!

Коментар

Първоначално публикуван от droba Преглед на мнение
                Потвърждавам за товаренето на каяк 25 кг. Качването на Гранда сам е свързано с много пот и пцувание.
                Време е за за спорт
                без бира
                Grand Vitra ddis 2008
                SEAT Althea XL tsi 2010
                Mitsubishi Canter

Коментар

По повод на товаренето на каяци, да споделя малко опит... Двуместния ми стъклопластов е около, или над 25 кг. и дълъг около 520 см. Товаря го сам върху Рено Еспейс 2 с възможно най-високите гуми.
                  Технологията е следната - върху колата са двете напречни рейки, обвити с изолация за тръби, за да не дерат лодката. За едната връзвам клуп от въже, който стига до средата на колата.
                  Паркирам лодката и колата успоредно една на друга. Повдигам края на лодката и го пъхам в клупа след това минавам в другия край, и го вдигам върху колата. Премествам се при провисналия край и вдигам и него. Следва наместване и укрепване. Първите опити завършиха с обмяна на боя и започнах да провесвам брезент от покрива на колата в частта където се трият...
                  Без потене не става, но лятото и пиенето на бира на слънце е съпроводено с потене...

Коментар

благодаря за съветите... малко съм ви подвел със снимката
                    на неяа не се вижда, но каяците са 2 бр. , едноместен 5.10м около 22 кг и отпред е двуместния 5.60м около 28 кг... от което следва, че сам не ходя никъде и все има някой да помага, така че височината на возилото не е от решаващо значение ...
                    За по-добро разпределение на товара е добре рейлинга на джипа да е по целия таван (визирам , някой модели като малкото чероки, където рейлинга започва зад първия ред седалки при което първата греда идва към средата и натоварването върху каяците ще е кофти).
                    За лодката - тя е 340 кг сухо тегло, добави двигател 100-120 кг. , конзоли и гориво има няма 80-100, теглича по-запознати казват поне 200 и ето стават към 800 поне.
                    И тук е основната задача , свързана с изкарване на пясъка , че като чета по други форуми много малко използваеми слипове има по северното черноморие ...

Благодаря и на gadeff за предложението, но покупката не ми е спешна, по-важен ми е правилния избор, това лято лодката ще е най-вероятно на вода, така че до края на сезона има време да се мисли ...

Коментар

Първоначално публикуван от mstef Преглед на мнение
                      Искам да те видя как товариш лодката + мотора на комбито. После искам да те видя как я пускаш на вода. За финал- как я вадиш от водата и пак я товариш на комбито...

Четете внимателно преди да давате акъл, че се излагате. Онова "риб 5.50" означава надуваема лодка с твърд корпус дълга 5.5 метра + мотор и само лодката тежи грубо казано около 300 кила според модела. Най-общо казано му трябва на колегата джип с който да тегли нещо като това от картинката (ама по-голямо) + да вкара ремаркето във водата. И по-важното- после да излезе от водата с ремаркето и лодката.

[ATTACH=CONFIG]705354[/ATTACH]
                      Колега изключително съм ти благодарен, че ми разясни какво е "риб 5.50" . След 45 години от как съм се родил и живял на 500 метра от Морска гара, най накрая се намери добър човек да ме осветли какво е това чудо (че даже и със снимки от интернет) и да ми изтегли ушите назидателно пред целия форум за наивността да си мисля, че хората си возят риб-овете със закачени двигатели по транците върху покривите на колите си. Но имам още една молба - ако може да си отвориш малко по широко очичките и да прочетеш внимателно какво е написал колегата ,а именно, че е с колесар , както и първото изречение от моя пост ,а именно , че обсъждаме каяците . Не знам кой се излага ?
                      Сега по темата . Колега, личното ми мнение е , че в пясъка и с джип си е рисковано (зависи от пясъка) , а за килограмите - за сравнение една средна каравана е около тон и аутбека я дърпа безгрижно по разни дерета и паланки. съгласен, че е хубаво човек да си има бавни - ето защо има и комбита с бавни ...пак в бюджета

Коментар

Нисан Патрул, по принцип е добра машина за движение върху пясък (забелязал съм че обслужващите коли които се движат по плажа са такива), има бавни което ще ти е много от полза, става за пускане на лодка, и може да носи каяци:

http://www.hobiecat.com/forums/viewt...e951e4#p181153

Коментар

От опита ми мога само да кажа че не е толкова важен джипа , колкото това колко е едър пясъка . На места като Болата , Каварна и с куатро вадя моя РИБ 620 , докато на Кабакум или Паша дере и соло влизат и не излизат добре подготвени ...
                          GL420, G500

Коментар

Нямам опит с лодките и карането на джип по плажове, но моята проста логика ми казва, че май трябват гуми и бавни или греша?
                            Grand Cherokee WJ '99 V8 4.7 Limited

Коментар

каране по пясък 1
                              каране по пясък 2
                              каране по пясък 3
                              .......................

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X