Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Помощ за избор на 4х4 кола

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Помощ за избор на 4х4 кола

Здравейте! Прочетох доста по форума и накрая разбрах, че не съм наясно дали лека кола, SUV или джип ми трябва. Ситуацията е следната:
    До преди 3-4 месеца карах Suzuki Ignis 4x4. Колата за мен има следните плюсове:
    Сравнително нова, не бие на око, супер икономична, супер здрава, без ръжди, без много електроника, не дава никакви проблеми двигателят и ходовата част, не се плаши от високи тротоари или сняг 15-20 сантима.
    Въпреки това не ми харесват следните неща:
    Двигателят се мъчи когато пусна климатика на нагорнище, няма вече достатъчно място (станахме четирима) и вози малко твърдо.
    Има ли вече нужда да повторя от какво се нуждая? Ако да, ще се постарая да бъда кратък:
    Возило с опция 4х4 (че имаме вила извън София с много черен път и сняг през зимата), да бъде максимално икономичен за това което предлага (разход до 7-9 литра градски мисля, че можем да си позволим), да бъде нещо здраво, което да няма нужда от смяна на накладки-съединители-помпи-тампони и др през 5-10 месеца, да може да събере семейство с детска количка, да бъде малко по-високо и малко по-грубо за да ме уважават по път, да вози меко и да крие минимален риск от ръжди и големи скъпи ремонти. Не държа да бъде много бързо, но все пак да дърпа на нагорнище с 3-4-ма човека вътре. Държа да не бие много на очи, да не бъде дълга база ако е възможно и да не бъде автоматик. Събрал съм около 9000 лева и се надявам ако се наложи да я сервизирам да не излезе повече от няколко стотин лева.
    Помогнете ми да се ориентирам към правилния избор.

От: Помощ за избор на 4х4 кола

Давам това от подписа за пробни кръгчета. Не я продавам.

п.с. мисля, че отговаря на всичко, освен разхода. Градско ми е 9,5 - 10.
    Навън, доста натоварена, е малко под 8.
    Последно редактирано от Пенчо; 02-01-12, 13:12. Причина: доп

Коментар

Дай малко повече инфо за sportage.
      Колко харчи? Здрава ли е по-принцип? Ръжда има ли? Частите й скъпи ли са? Какви са й плюсовете и какви са й минусовите?
      Харесва ми Sorento-то, но мисля че става вече скъпо
      http://nfs.mobile.bg/pcgi/mobile.cgi...116&f1=details

Коментар

Ако имаше няколко „или” в описанието на изискванията, щеше да звучи по-добре. Така както е написано в цялост, е утопия или пожелание към автомобилостроителите.
        JEEP CHEROKEE '86 XJ 4.0

Манол Денев

Коментар

Така е. Затова ми трябва вашата помощ. Лошото е, че дори и да харесам нещо не знам кое колко харчи, нито кое каква подръжка има. Дайте примерно няколко предложения с основните минуси и плюсове. Да речем харесвам ми следните модели:
          Subaru Forester, Hyundai Sante Fe, Jeep-овете дали са скъпи със скъпа подръжка?, Toyota или Suzuki по-голямо и по-новичко до тази цена не намирам, Terrano-то има голям двигател и ми се струва по-тежък за градско и е с 2 врати, Ford Maverick е бензин 2.0, даже има и Mercedes Ml 2.7D, но осен, че изглежда скъпарска мисля че ще ми трябва и по-голям портфейл за нея. Не знам какво да избера. Дайте някаква насока.

Коментар

Първоначално публикуван от franky1 Преглед на мнение
            Дай малко повече инфо за sportage.
            Колко харчи? Здрава ли е по-принцип? Ръжда има ли? Частите й скъпи ли са? Какви са й плюсовете и какви са й минусовите?
            Ми аз я имам от 4г. Сега е на 110 000км. Ядове не ми е правила. Освен една задна пружина, ама беше претоварена и на бомбандиран път, ама се прибрах така. Ръжда няма никаква. Части почти не съм купувал. Амове по 60-70, накладки 30, биалетки 12, Другото е консуматив и според мен не е скъп.
            Разхода го написах. С нея на дълго основно пътувам с фул багаж - дрът къмпингар с лодка и двигател.
            И аз бях с предубеждения към Корейската УАЗка, ама един приятел имаше да ми връща кинти, та се уредих.
            Оставам доста приятно изненадан. И от возията и от проходимостта. На рама е. Бързи, бавни.
            Бе, ако имаш път наоколо - свиркай.

Коментар

За марките освен Jeep нямам лична опитност и не мога да коментирам. Към Jeep съм пристрастен и мнението ми няма да е обективно. Мога да кажа само, че по параметъра икономичност далеч не се включват в изискванията ти. Единствено 2.1 TD се доближава малко, защото на Хилядолетния сокол от подписа ми, преди смяната с бензинов двигател, е давал разход 11-12/100 градско, ама като за толкова и вървеше. То и 2.2 не е „джипов” , ама е компромис и върви задоволително. Истинските американски „джипови” двигатели започват от 4.0 и не чакай да ти връщат пари на бензиностанцията. Ако и след това те интересува марката, прочети специализирания форум. Там пише всичко, което би ти помогнало да добиеш представа. Успех в избора!
              JEEP CHEROKEE '86 XJ 4.0

Манол Денев

Коментар

Първоначално публикуван от franky1 Преглед на мнение
                ... разход до 7-9 литра градски мисля, че можем да си позволим ....
                Забрави джиповете! 7-9 на градско е утопия ...
                Ние не сме неутрални!

Коментар

ХАХАХА Жена ми докарва до тоя разход 1000 кубиков Ярис. Чавдар е много прав. Няма как х.я докрая и душата в рая.
                  "...колко ли скучен ми би бил живота без мотоциклета и без прекрасното, истинско усещане за Пътя..." - Бат Димо - R.I.P.

Коментар

Първоначално публикуван от Чавдар (V93) Преглед на мнение
                    Забрави джиповете! 7-9 на градско е утопия ...
                    Подкрепям. Обаче ако се има предвид нафта или бензин, това в пари ще е до към двойно повече пропан-бутан, а такива вече има. Ама дали в "заданието" се допуска и газта?

ПП: CRV на Хонда.
                    Ясен: "Правилата просто не могат да обхванат живота, затова компромиси има навсякъде. Само различно дълбоки. И според местните и личните разбирания кое е по-важно."

Коментар

Първоначално публикуван от cecoa1 Преглед на мнение
                      Подкрепям. Обаче ако се има предвид нафта или бензин, това в пари ще е до към двойно повече пропан-бутан, а такива вече има. Ама дали в "заданието" се допуска и газта?

Слабомощно возило, ако не е на нафта, трудно се справя с натоварване. Липсата на въртящ момент в ниските обороти е осезаема. С моята от подписа, дори и претоварена, като се засиля от Пловдив и включа 5та - чак в София я изключвам. А е 59киловата/ в завода/.

Коментар

Не видях в изискванията возилото да е "слабомощно". Даже иска да "дърпа" по баирите с четири човека вътре. И аз съм фен на дизела, ама хем да "дърпа", хем да се включи в описания разход и евтина поддръжка, няма как да стане с дизелов джип.
                        Посочих CRV, защото отговаря на най-много от написаните критерии и влиза в бюджета. Не съм имал такава, но е известна като много здрава и практична колица. Карал съм веднъж и върви доста добре. Мисля, че и собствениците на такива ще я похвалят.
                        Ясен: "Правилата просто не могат да обхванат живота, затова компромиси има навсякъде. Само различно дълбоки. И според местните и личните разбирания кое е по-важно."

Коментар

7-9 градско разход, евтини части, евтин ремонт.... пежо 106 1,0 та даже и е по-евтино, може и корса ама не отговаря на ръждите, а за 4х4 може китайско АТВ 3/100 харчи, 4х4 не се чупи... Извинявам се за глупостите ама може ли някой админ да сложи в раздела най-отгоре " Няма джип да харчи малко, да се поддържа без пари"

Коментар

Форд Маверик, 2,4 бензин, дълга база + стандартна АГУ.Разхода като литри ще е по-голям от този който си посочил, но като пари ще е там някъде.Това разбира се, докато Дянков не реши, че цената на газта е прекалено ниска

Коментар

Ама аз написах "каква кола да си купя", а не джип. Сега все някой ще се намери и ще каже, тогава си офтопик, но как иначе ще се докопам до вашето мнение??
                              Хрумна ми нещо друго. Има ли как да направим една малка класация? 4-5 коли от най-икономичната и най-здравата с мека возия до малко по-скъпата. Благодаря! Какво е мнението ви за субаруто? Нещо друго, което да не е джип (защото и игниса не е, но да бъде малко по)? Благодаря!

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X