Мда.
Колко километра си шофьор? И изобщо на колко години си?
Аз не съм на много години, респективно несъм и навъртял много километри Нямам опит койзнае какъв в кален терен , основно лов събота и неделя ! имам повече градско и по шосетата !
Ъхъ, личи.
Значи, просто вземи да четеш полека-лека разните теми във форума, каквото има - питай. И помни - АБС-а не държи колата на мокрото! АБСа не държи никога и нищо. Той помага когато помага, но не кара колата. Още по-малко я спира. В това вярват само голфаджийчетата.
На пълзящите околонулеви скорости АБСа изобщо не хваща колелата, това значи че ще се убиеш в първата пропаст защото няма да имаш никакви спирачки. В офроуда те са спомагателно средство, но без тях не може.
Къв АБС на джип бе, ти сериозно ли говориш, или не знаеш как работи АБС-а? С кво ше се удържиш на ръба на пропастта? И кви дискови спирачки след асфалта, един път ще ги вкараш горещи в студената вода и ще те пребият. И какъв еърбег, първи април беше преди месец ...
Вземи да прочетеш поне архива на тоя форум, освен фасони в джиповете има и няква доза здрав разум. И инженерна логика. Не се излагай.
Стефане моля те недей да плашиш хората. Аз имам доста над 500 000км навъртяни с какви ли не коли в какви ли не условия и съм абсолютно уверен в ползата от качествения ABS на пътя... ABS-а е нещо което на пътя работи много по-добре от 99% от водачите. За който не вярва ще му дам да прочете интервю с един от победителите в световния рали шампионат който ясно казва че за да може той с неговата квалификация да замести ABS-a ще са му необходими цялото внимание и освен това да бъде в изключителна форма - нещо което не е всекидневно възможно. А Стефане за шофьори с нашата квалификация въобще забрави да се сравняваме с машина оборудвана с ABS. Ако случайно не вярваш на думите ми ще ти направя тест за да се убедиш че не можеш и на 10% да се справиш колкото него.
Толкова за ABS-а на пътя, определено смятам че е нужна и полезна екстра за там.
За извън пътя ABS-a е система, която допълнително усложнява всичко и внася своите проблеми, но Стефан да е спокоен - няма ABS-и които да работят при скорост под 5 км. в час а специално за 4х4 машините има и други ограничения така че да не може да попречи при ситуация. Темата е сложна, аз лично не искам да карам машина с ABS извън пътя, но отново и за хиляден път повтарям, че моите машини са купени само с цел експлоатация извън пътя и най-вече, защото такива ги харесвам. Ако трябваше да избирам машина, с която да ходя на работа в града и редовно да я карам дълго по пътя ABS-a щеше да ми е много напред в приоритетите. Да Стефан е прав за това, че катастрофите основно стават заради човешки грешки, но никой не е безгрешен първо и второ никой не кара винаги в еднаква кондиция...
И Стефане моля те спри с тези карания на ръба на пропастта. По официална статистика повече от 90% от т.н. джипове НИКОГА подчертавам НИКОГА не са карани в такива условия. Хората си вземат такива машини не за да ги карат в подобни места разбери това. Въобще колко хора ти познаваш които са карали сериозен офроуд. И колко пъти ти си го правил например с твоята кола? И си сметни общото количество километри, които си навил и щe видиш, че офроуд карането ти е 0.001% от общия пробег. И че основния ти пробег е по булеварда до телевизионната кула... Ние с Брат ми използваме нашите машини само и единствено за "офроуд" пътувания но въпреки това в предвид на асфалта "до" и "след" крайния резултат е 65% асфалт и 35% офроуд...
Така че Патриота с ABS е нещо, което ще се приеме много добре на пазара има своя смисъл за много хора и добре са го измислили в маркетинговия отдел на УАЗ. И понеже Стефане ти все обясняваш как там нищо не разбират ще взема да се свържа със Сашо от Карбон да ти каже какво търсят хората и как той търети пъти си поръчва Патриот за негови фирмени нужди и още докато дойде някой вече с молни му го е купил... А старите УАЗ-и си купуват такива като ние с Брат ми и толкова...
И накрая да добавя. СПОРЕД ДИРЕКТИВА НА ЕВРОПЕЙСКАТА ОБЩОСТ ОТ КРАЯ НА 2006 НА ТЕРИТОРИЯТА НА ЕВРОПА Е ЗАБРАНЕН ВНОСА И ПРОДАЖБАТА НА АВТОМОБИЛИ БЕЗ ВГРАДЕН ABS…!
Брат ми, честно казано не те разбирам. Като се утрепе, съвестта ти в 90-те процента ли ще замине, или ще се измъкне в 10-те? Или трябва да му дадеш калпав акъл, и после да разчиташ на евродирективите? Или не знаеш от какви съображения се приемат пък те?
Човекът очевидно не знае за автомобилите нищо, не разбира смисъла и идеологията на работата на системите, към проблема има отношението на нормален, побъркан от реклами юзер. Или си готов да благословиш за такива действия съща блондинка?
Все отнякъде трябва да започне да се учи, за тая работа пък трябва да се привлече вниманието му. По-добре обърни внимание на това, вместо да умничиш по мой адрес. След двайсе и няколко години по шосетата и сигурно милион километра под задника веднъж в Космополитан гледах картинки за абсите, чувал съм що ги слагат. Че и Муцито ми казА - ноо било готино с тва. На асфалта да прави каквото иска щом е пълнолетен и вменяем, не ние сме му дали книжка, и не ние носим отговорност за това. Не виждам обаче смисъл да се разпространява налудничавата теза че в колата има вградени функции "измъкване", "спасяване", "решаване на проблема". Толкова повече, че първата работа на всеки юзер който си купи джип, е да иде къде да е, и мигом да се закопае. Или обърне. Значи офроуда става 100%.
Само да добавя - абс на сняг дава по-лош резултат от липсата на абс. В последния случай колелата заорават и спирането е далеч по ефективно. с абс-а просто превъртат и си се лъзга кат шейничка
Всичко което прави абс-ът е да остави колата условно управляема при рязко въздействие върху педала на спирачките. Но нищо друго и чисто условно. Реално поведението остава определено от настилката, гумите, предисторията на процеса. Откакто ги има тия глезотии, нито катастрофите нито труповете са намалели. Процентно, абсолютно се увеличават разбира се. Щото "бе кви ми ги редиш бе, яз съм с абеес, яз че си праим кво си искам, ае у лево!" и готово, викайте труповозката. Да, с това колата прощава повече грешки. Да, с това и всъщност не-шофьор може да успее нещо, за което иначе се иска професионализъм. Но с това винаги можеш да видиш ошашавени спирачки, незнайно кви маркучи за байпаси някъде си, изкривените от първата шепа пясък и леваци монтьори стойки на датчиците, намесване в работата на шофьора на незнайни алгоритми в случайни моменти.
Аз съм напълно съгласен с Венцислав Петров, но аз ви казах че на мен ми трябва патриота за лов. Това означава събота и неделя по около 10км. черен път, а през другото време градско каране.
Аз смятам че нямам много опит, но мисля че тези системи помагат много на пътя. аз лично съм ги пробвал.
Апетита идва с яденето. Може и френска, но това е поговорка. Пренебрегването на народните мъдрости е глупаво занимание.
И от сега знаеш къде ще попаднеш в тия 10%? Завиждам ти, аз не мога да познавам бъдещето.
Знам човек, който е опъвал лебедка пред Кремъл. Московският. За да излезе от пряспата, не за да дразни ченгетата. Това кои проценти са?
"Тва на мене никога не мое да ми се случи!" по принцип е най-глувата жизнена философия.
Следя внимателно темата, но не се обаждам защото отношението ми към УАЗ-ите е като към мъртвец - или добро или нищо. Не очаквайте от човек, който всеки ден се друса с уазки и ги прави да каже добро, затова не казвам нищо!
Стефане, човека е управител на автосервиз и по подразбиране трябва тези неща да са му ясни. Мисля, че няма защо да се ядосваш въпреки че и ти си прав защото от самото начало на темата не става дума за джипове, а з а пари. Парите са си негови - дал Бог всекиму - и той търсеше просто съвет. За техническата страна на въпроса НЕ МОЖЕ да не е наясно
В държавната администрация всичките са такива - там изглежда с конкурс ги подбират. В държавните фирми, в каквато работя е пълно с такива, ама в частния бизнес... Нали няма да стигне до никаде такъв?
моето "конче" е с АБС и спирачките са в пъти по-добри от на УАЗ /класическия с барабаните/... да, случвало се е да се включи на черен път, но това не значи, че колата остава без спирачки - просто гумите се влачат на интервали...
При скорости близки до 0, реално АБС "щрака", но гумите стоят блокирани почти постоянно...
Друг е въпроса, че на лед спирането не е препоръчително и АБС-а помага само при хубави зимни гуми...
а "на ръба на пропастта" спирачките не са гаранция - колата си се пързаля и с 4 блокирани колела... и обикновено се свлича странично т.е. спирачките не помагат
Е, дай тогава да се лишим и от последния шанс. Или да чакаме благоволението на система, която работи по закон формулиран за други условия и дори друга среда ...
Задачите могат да се решават само с теореми, чиито идеи съответстват на условието на задачата. Другите теореми също са хубави и полезни, но те са за други задачи
[quote="Паджеровод"]Следя внимателно темата, но не се обаждам защото отношението ми към УАЗ-ите е като към мъртвец - или добро или нищо.
Паджеровод, това отношение към УАЗ-а не е само твоя лична позиция, а последователно провеждана линия тук. Аз нямам възторжено мнение за този автомобил, но такава линия реално го дискредитира, защото УАЗ-а не е чак такъв мъртвец.
По декларация форума трябва да свързва хората "луди" по 4х4 и да обогатява техния мироглед по въпроса, чрез обмен на знания, опит, мнения и пр. НО: АБС; АСП; ЕСР; климатици, дискови спирачки, спирални пружини; лети джанти и пр. технически нововъведения от последните няколко десетилетия се оказват "абсолютно непригодна плява" Всъщност те дори не са непригодни за каквото и да е, те "застрашават човешкия живот"
За един непредубеден човек, четящ постовете например на Стефан - около 5 000, при положение, че администратора например има около 2 000, единствения логичен извод би бил:
Автомобилостроенето е достигнало своя апогей и е прекратило развитието си преди около 70 години със създаването на военния автомобил "GP"!!!
Е не е така и не може да бъде! "Вервайте"
П. П. Aз също се въздържах от мнения по темата, защото автомобила, който бих препоръчал не фигурира между "опциите", но така и така темата доста разшири обвхвата си.
Приемам забележката, но и да ме набиете това си е моето мнение - ако всеки делничен ден се бориш с тази машина, а не в 4-5 уикенда в годината така става Не съм виновен!
Коментар