Привет ,колеги ! Понеже зимата наближава ,а както всички добре знаем никак не е приятно да си ухкаш на пръстите в студа ,разглобявайки цялата ходова барабар с полуоси и т.н на Уаза отпред в моя случай... Та реших да свърша тези неща на топлото време - бавно ,спокойно и качествено. Лека полека разглобих моста ,набелязах нещата ,които трябва да взема и хукнах по магазините... Лявата сфера на машината се оказа доста зле ,не толкова в гнездата на шенкелните болтове , колкото централния отвор ,в който влиза полуоската. Преди мен са правени безобразия ,като в сферата изобщо липсваше бронзова втулка , в която да лагерува полуоската ,а на мястото на опорните шайби на цапфата и сферата бяха сложени .... (каквито са намерили в чекмеджето)
. Цената на новата сфера е доволно висока - около 160 лв ,но си казвам - абе нали веднъж се взима ( ГРЕШКА) ! Или аз нещо греша (в което се съмнявам) ,или "новите" сфери от родните магазинчета стават само за кантара ! Доколкото знам в централният отвор се набива бронзова втулка като тази в Цапфата ,райберова се отвора според полуоската и т.н.... Да ,ама НЕ ! На всички сфери въпросната втулка хлопа съвсем свободно (хлабината е огромна) в отвора на сферата ,като няма никакъв шанс за пасване , а продавачите се опитват да ме убеждават ,че то полуоската си можела и без такава втулка ,или просто да я нанижа на полуоската току така да си се "Мандахерца" вътре ... Специално разглеждах хънтъровите сфери и полуоски , патриотските и прочие с мисълта ,че може да бъркат ,продавайки ми за друг модел ... От магазин на магазин ,обикаляйки с шублера и втулка в ръка най -накрая намерих сфера (изрично обяснявайки навсякъде ,че джипа е с гражданските мостове) с подходящия диаметър на централния отвор и чак семеринг си имаше - радост голяма ! Прибрах се и започна едно сглобяване ,набиване ,райбероване , регулиране и т.н ,докато стигнах до монтирането в кожуха на моста - там пак ГРЕДА ! Дупките не съвпадат - разликата на око не съм я забелязал в магазина ,а и там ме убеждаваха ,че това е точната сфера . Приемам всякакви съвети и идеи ,че вече съвсем се побърках !

Коментар