Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Осезаем луфт в силовото предаване на Rexton

Свий
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

  • Осезаем луфт в силовото предаване на Rexton

    Привет колеги!
    От доста време търся отговор на 3-4 въпроса/проблема, но не съм достигнал до никакъв отговор или разрешение. Ще започна с този описан в заглавието, но ако ми разрешите краткото лирическо отклонение....не съм тотално "бос" на тема коли. По колата правя каквото мога сам ( ограничението идва от инструментите естествено и условията, с които понякога не разполагам ) Относно електроника, занимавам се с поставяне на всякакви модули, тракери, аларми, дистанционно палене и т.н. и бих казал, че рядко срещам нещо, което да ме затрудни.
    И така... колата е Rexton I , black face cluster, 270 Xdi 2005г, автоматик
    Проблемът е следния: когато се отпусне педала на спирачка колата тръгва бавно напред ( което е нормално ), при натискане педала на газта, се чува механичен удар като на метал идващ някъде от областта на раздатката или скоростната кутия, при което колата "придърпва/дръпва леко" ( явно докато обере този луфт ). При отпускане на педала на газта, аналогично се чува подобен шум ( но по слаб ) и отново онова леко ( придърпване ). Това придърпване се усеща силно на ниските предавки до 3та и при самото им превключване. При висока скорост, когато колата кара на 5та например и при натискане на спирачката, колата започва да смъква предавките и отново при превключването като че ли се усеща това приплъзване. Колкото по ниска е предавката толкова по силно се усеща. На 4 и 5 не мога да го усетя. Удара се чува при зацепване/отцепване и то само на 1ва.
    Колата е обслужвана редовно и за нея се полагат доста грижи с изключение на един период, в който се намираше в мой приятел и същия ми задаваше тъпи въпроси от рода на "Защо не вдига повече от 120км/ч" ?!!! Ами просто я караше на 4х4 бавни ?! Но този период няма да го коментирам.
    Колата основно я правя аз, официалния сервиз на Ратола "София" и бивши служители на същата Ратола или пловдивската такава.
    Дотук направеното като проверка е:
    - заден кардан: свален, почистен, смазан, проверени карета и шлици за луфтове, проверен лагер;
    - раздатка: свалена, сменено масло със препоръчаното съгласно каталога, проверка за аксиални луфтове на валовете излизащи от нея, сменен лагер на вала и сменени семеринги;
    - заден диференциал: проверка за луфтове, без да е отварян, проверка на маслото в него.
    Колата не издава никакъв друг шум, нито пък дава някаква грешка от скоростната кутия. Това явление се наблюдава в 95% от времето, независимо дали колата е загряла или е студена. Аз имам идея какво може да е, но не искам да ви подвеждам, а и евентуално може да съм пропуснал нещо по споменатите елементи, така че чакам мнения и съвети. Основният ми майстор за колата има собствен сервиз и е работил в Ратола. Казвал съм му в какво се съмнявам, но той не вярва да е това. По скоро е доста трудоемко и имам чувството че не му се занимава, а и ако не е от там ще му е неудобно да ми вземе парите. Реално съвета му е да я карам така, но този луфт ме побърква вече повече от 10к километра.
    Благодаря предварително!

  • #2
    От: Осезаем луфт в силовото предаване на Rexton

    То така по описание е малко като аборт по телефона,но симптомите са автомат.Вероятно износени челюсти.Автоматика на тази кола е аналог на МБ,но вероятно произведен другаде.На кутията какво пише,че от тези години салагат какво ли не...
    0885 477 440 "Чибуратор-тЕАм"

    Коментар


    • #3
      От: Осезаем луфт в силовото предаване на Rexton

      Ще трябва да я изродим някак освен ако не предлагаш нещо на място...хмм, не я знам, мога да ти пратя схема на всяка част и да я сравниш с тази на МБ ако ти е позната в детайли или да я изровя по номера на рамата. Филтъра и гарнитурата които слагам са МБ genuine parts ( поне картера и е същия ) Предполагам е същата като на МЛ-то ( стандартния типтроник със winter/standart режим) , но правена в Корея, което ще рече, че ще има някакви разлики. Не съм я свалял, но раздатката е Borg Warner ( същата като на Jeep ). За кой челюсти говориш? Аз предполагах, че проблема е в хидротрансформатора......луфта се усеща при подаване и отнема на тяга.
      Пропуснах да кажа, че при пуснати бавни се усеща по-силно.

      Коментар


      • #4
        От: Осезаем луфт в силовото предаване на Rexton

        най-вероятно е скоростната кутия, нищо не казваш за нея - кога и с какво масло последно си я заредил, има ли сега достатъчно?
        не казваш и къде е колата, в Пловдив има форумец, който е наясно, в София също...... я пусни въпроса в раздела за скорости, че там ще я видят повече хора
        ________________________________________________
        Subaru OUTBACK 2,5
        Hyundai TUCSON 2.0

        Коментар


        • #5
          От: Осезаем луфт в силовото предаване на Rexton

          Колата в момента е на 175к километри. Скоростната е DC5 на двигател D27DT. Маслото в нея е сменено от "Ратола" Пловдив. Мързи ме да погледна фактурата, но предполагам са сложили някакво ATF III. По каталог я дават с Fuchs ATF 3353 или Shell ATF 3353, но може би не е нито едно от тях, въпреки че литъра излезе солен. Маслото вътре е на около 35-40к километра. Преди 5к е проверено. Има една букса там, която издържа около 10-15к и тогава почва да тече от уплътнението и. Когато я забележа я сменям и проверявам маслото. За тези километри на маслото в скоростната съм я сменял 2-3 пъти. Иначе съм от Пловдив. Намира ми се и друга скоростна под ръка, с която мога да я сменя, но не ми се ще да я сменям и ми се иска да е нещо по-дребничко и евтино. Утре ще я пусна в раздел скорости.

          Коментар


          • #6
            От: Осезаем луфт в силовото предаване на Rexton

            щом си в Пловдив, звънни на колегата ssspeed 0898 620 306 Стоян, определено може да ти бъде полезен там
            ________________________________________________
            Subaru OUTBACK 2,5
            Hyundai TUCSON 2.0

            Коментар


            • #7
              От: Осезаем луфт в силовото предаване на Rexton

              Познавам доста хора, но този номер го нямам и явно не сме се срещали с него Благодаря

              Коментар

              Активност за темата

              Свий

              В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

              Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

              Зареждам...
              X