Колеги от вчера имам проблем с генератора-лампата свети постоянно и при проверка с мултицета се оказа,че същия е престанал да зарежда.Днес го свалих и при разглобяването му установих,че колектора е "свършил" нацяло-четките трият в текстолитовата основа.Генератора е марка "Искра"-80А.Лагерите му също са "жив зян".Та въпросът ми е:може ли и има ли смисъл да се възстановява колектора или да си купувам нов генератор?Вече съм проучил и разбрах,че за този тип генератори няма никакви резервни части.Някакви идеи?По принцип мисля да закупя нов от склада на "ООД Савов и син" в село Горски извор до гр.Хасково.Някой пазарувал ли е от тях-впечатления за цени и качество.Благодаря предварително на всички колеги,включили се по темата.
Обява
Свий
Няма добавени обяви.
Проблем с генератора
Свий
X
-
До: Проблем с генератора
Тук в София със сигурност има кой да ти сложи нови пръстени, при теб - не знам, ама няма начин да няма. Лагерите сигурно са общо 10лв, чифт медни колекторни пластини - пак в този порядък. За труд сигурно ще ти вземат 20-30лв.
Нов 80А е в порядъка на 150лв.
-
До: Проблем с генератора
Благодаря за предложението колега-утре ще реша какво ще правя и ако има нещо ще ти пиша ЛС.Първоначално публикуван от Rocco Преглед на мнениеКолега niva men,яко нямаш доверие на ново динамо или на резервните части за него аз мога дати изпратя едно с куриер,та даси зглобиш от двете 1
Коментар
-
От: До: Проблем с генератора
Колеги да "чукна на дърво" за сега ядове с генератора вече нямам,но пред мене стои тъй да се каже един доста важен и сериозен въпрос:Всички знаем,че генератора на Нивата е разположен сравнително на ниско и при газене на кални локви над 50см. потапянето му хич не му се отразява добре.В най-лекия случай,като му се намокрят четките спира да зарежда временно,а много често след по-сериозни газения лагерите му бързо издават багажа,също така и колектора му се замазва от калните примеси.Резултата е тотален отказ и "грееща" лампа на таблото.Именно тези причини ме карат да се допитам до по-опитни колеги Нивоводи за евентуални идеи за повишаване надеждността на този важен агрегат.Много е кофти да си на 50-100км. някъде из горите и генераторът ти да откаже.Моят е 80А-Руски,почти нов.Както писах за сега нямам ядове,но със стария пак 80А,обаче Искра брах на два пъти големи ядове в рамките на 50 000км.Между другото колегата ми с който караме е със Нива 1.6 и Жигулски генератор с изведено отвън реле.Прави ми впечатление,че до сега въпреки сериозните му плавания е нямал абсолютно никакви ядове-/вече 2 години всяка седмица/,а тия новите малко да ги потопиш и айде.....???Някакви идеи и отзиви за подобряване на положението...???Гледам колегите Руснаци яко карат Нивите си из блатата с гуми Медвед-Я-569.Те с какви генератори са и въобще как издържат на напъна с този УАЗ-ов модел гуми?Може би Стефан сега ще се включи за да ни "светне"по въпроса.Последно редактирано от Янко Желязков; 26-05-10, 17:20.
Коментар
-
Огледай актуалните теми - дискутираме в момента безчетков генератор от ЗИЛ. 110 ампера, вграден регулатор, петфазен. Стефан много го рекламира, на теория поне е прав.
Оригиналният генератор на Нива има една тръба за охлаждащ въздух. Ако тя си е на мястото, той не може да се накваси, докато работи. Е, поне докато водата не стигне около карбуратора. Тази тръба подобрява и охлаждането му. Изобщо, има смисъл от нея.
Коментар
-
Да Ясене,знам я тръбата,но доколкото съм наясно при новите гератори такава няма.Среща се при старите Ниви 1.6.Сега ще попрочета темата за безчетковия генератор.Първоначално публикуван от Ясен Преглед на мнениеОгледай актуалните теми - дискутираме в момента безчетков генератор от ЗИЛ. 110 ампера, вграден регулатор, петфазен. Стефан много го рекламира, на теория поне е прав.
Оригиналният генератор на Нива има една тръба за охлаждащ въздух. Ако тя си е на мястото, той не може да се накваси, докато работи. Е, поне докато водата не стигне около карбуратора. Тази тръба подобрява и охлаждането му. Изобщо, има смисъл от нея.
Коментар
-
Преди да сваляте генератора за ремонт трябва да знаете:
Има си бушон на таблото ( 16А ) който ако не дава добър контакт или е изгорял лампата светва постоянно .
При мен на горния ред бушони - най десния бушон е за генератора .Не даваше добър контакт и лампата светна постоянно. Смяна и ..... в гората .
Коментар
Активност за темата
Свий
В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.
Най-много потребители онлайн 9,962 в 11:28 на 09-12-25.
Коментар