Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Малкото лостче дрънчи

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Малкото лостче дрънчи

За първи път подкарах Нивата по-сериозно на матистрала и забелязах, че при 70км/ч лостчето за превключване на бързи/бавни започва да издава шум (от вибрации). С учеличаване на скоростта вибрациите стават по-силни и дрънченето става неприятно.

Въпроси:

1. Нормално ли е да има такива вибрации;

2. Ако отговорът на 1. е "да", то дайте предложения как да се справя с тях, т.е. да ги "убия" поне при лостчето, та да не издава шум.

Е не е болка за умиране... но все пак

До: Малкото лостче дрънчи

Каретата на карданите са разбити или тампоните на раздатката са скъсани или меки. Може и разбалансиран карадан да имаш... ама първо провери тези две неща.
    Subaru Forester 2.0 S Turbo + Autohome Columbus = 4x4 Light Fast Camper
    Drag Grand Canyon Daily
    Faction Prodigy + Secura Fix + G3 Alpinist
    LZ1JYM

Коментар

Първоначално публикуван от Jimi Преглед на мнение
      Каретата на карданите са разбити или тампоните на раздатката са скъсани или меки. Може и разбалансиран карадан да имаш... ама първо провери тези две неща.
      ОК, значи "на доктор" отиваме...

Коментар

Първоначално публикуван от philipp Преглед на мнение
        ОК, значи "на доктор" отиваме...
        Доктора си ти !
        Карданите ли дрънчат или лостчето ?
        Ако е лостчето - има си втулки, скоби които се износват и които се сменят. Струват стотинки . Сменят се за минути . От купето , както си седнал на шофьорската седалка . Сваляш кората на скоростите , калъвчето и после две болтчета . И по братния ред сглобяваш , след смяната .
        Друг начин ( мързелив ) да спре да дрънчи лоста е следния :
        Малка отверка , ластик за пачка банкноти и ..... мушкаш отверката под кората ( сочи към ръчната ) , връзваш лоста под топката с ластика за отверката и спира да дрънчи . Ако един ластик е лабав ..... сложи два.
        Само като включваш на бавни може да скъсаш ластика...... но нали си имаш резервни . А бе ...... Нива .
        Ако кардана дрънчи на ламарина - трябва лягане .
        Лягаш отдолу. Пипаш карданите ( въртиш ги колкото позволяват с ръка) и виждаш кое каре е за смяна . Това е .

Коментар

Това е най-малкия проблем на Нивата-лостът не дрънчи от нещо страшно и фрапиращо-просто имаш хлабина в лостовата с-ма.Напоследък забелязвам,че чисто новите Ниви излизат още от завода с доста големи луфтове именно в двете лосчета.При по-старите до към 97-98 година това при новозакупен автомобил категорично го нямаше.Според мен нямаш сериозен проблем,но все пак от разстояние не мога да гарантирам 100%.За всеки случай огледай автомобила на канал-за лично спокойствие.

Коментар

Преди секунди минах през кварталния гараж/авторемонтна работилница. Човекът нямаше време да погледне, но само като му казах, че имам вибрации в малкото лостче директно ми постави диагноза:

- Това е каре на раздатката. Много кофти е. Ела утре да го видим.

Понеже бях подготвен за "каретата на карданите" (а да си призная честно нямам си и ни най-малка представа къде е това каре и къде се намира кардана), то си попитах:

- Имаш в предвид "каретата на карданите" ли?

Отговор:

- Да

Попитах и за "тампони на раздатката" и човека каза "категорично НЕ". Предполагам, че утре ако отида при него директно ще бъда измуфтен да сменям каре. На мен обаче "проблема" все още не ми звучи като проблем, а може да е просто от "сделването".

Мога ли сам в полеви (предблокови) условия да проверя наистина ли е скапано това въпросно каре или да си карам така и да си бръмчи колкото иска?

Коментар

А той дали прави разлика между каре на раздатката и карета на карданите,как така без да я погледне и пробва реши въпроса.Според мен внимавай с този човек.

Коментар

Нивовската трансмисия има няколко принципно различни звука. С времето ще започнеш да ги различаваш.

В частност, равномерно звънтене и виене не е от карета. Всякакви проблеми звуци от карданите се проявяват модулирани с тяхната честота на въртене.

Звук като дрънкащи ключове, периодично, при ниска скорост (10-30) е от маслоотражателните шайби. Нека си дрънка.

Около 70км/ч се проявяват хлабини на лостовете. Те пък се познават, ако се влияят от ръка върху лоста и слаб натиск в различни посоки.

Коментар

О на старата кола колко работи са ми сменяли хей тъй и дори нагло наужким. Искам си старите части в сервиза и казват "ма ние ги изхвърлихме вече". Яяяяя как стана тя тая бе...

Изобщо откакто сам си изкарвам парите съм спрял да вярвам на този и онзи по сервизите. Човек трябва да е 100% сигурен какво е. Отива и казва "сменяйте това". И гледаш... иначе йок! Другия начин - при приятели и познати.

Коментар

Обличаш се добре, че е студено, постилаш си нещо и лягаш под любимата. Хващаш си първо предния кардан и започваш да го мърдаш..

Първо при едното каре после при другото. Те са две, отпред и отзад. Не трябва да има никъкви луфтове.
                    Същата процедура и със задния.
                    Drag Grand Canyon Daily
                    LZ1JYM

Коментар

За последния отговор на Ясен - аз от начало си казах: дрънчи лоста. Като го хвана с ръка дрънченето спира.

Коментар

Първоначално публикуван от philipp Преглед на мнение
                        За последния отговор на Ясен - аз от начало си казах: дрънчи лоста. Като го хвана с ръка дрънченето спира.
                        Значи е разхлабен самият лост и нямаш работа отдолу. Ако не те дразни, карай така - по-лошо няма какво да стане. Иначе - bgbul ти е написал какво.

Коментар

Аз това дрънчене съм го оправил като сваля лостчето и му намотая 2-3 врътки изолирбанд на мястото където стои пластината. Сприра да дрънчи.
                          Последно редактирано от toni188; 18-01-10, 19:15.

Коментар

Първоначално публикуван от Ясен Преглед на мнение
                            Значи е разхлабен самият лост и нямаш работа отдолу. Ако не те дразни, карай така - по-лошо няма какво да стане. Иначе - bgbul ти е написал какво.
                            Абе остави го де легне, да види как е, да не съм само аз днес в тоя студ да сменям масло на раздатка.
                            Drag Grand Canyon Daily
                            LZ1JYM

Коментар

Първоначално публикуван от Jimi Преглед на мнение
                              Абе остави го де легне, да види как е, да не съм само аз днес в тоя студ да сменям масло на раздатка.
                              Няма лошо.

Филипе, лягай тогава под колата. Ама изчакай час-два да стане още някой градус надолу, все пак сме мъже.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X