Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Октаново число за бензин при Нива

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Октаново число за бензин при Нива

Аз досега все си зареждах моята 21213 с A95H както си пише по спецификация. Карам 50:50 газ и бензин (като свърши газта се прежалвам на бензин, а като свърши бензина няма накъде - зареждам).

Днес един познат ми каза, че щом съм на газ е по-добре да сипвам A98H. От моите бедни познания знам, че това не би трябвало да е проблем (детонациите намаляват, а не обратното). Вдигала се мощността казват по форумите, но все си мисля, че и нещо ще бъде дадено в замяна.

Прочетох темата в раздел горива тук и в общи линии вече съм почти убеден, че е по-добре да сипвам високооктанов. Но преди да правя такива експерименти - нека да попитам. Вярно ли е това при Лада Нива на карбуратор? Ефектът откъм износване на двигателя ще бъде положителен или напротив?

До: Октаново число за бензин при Нива

Общо взето няма разлика. Ако е настроена агресивно за газ, 98 е по-добре - ще почуква по-малко. Иначе е все едно. Легендите, че горят клапани не ги вслушвай много - клапаните от газта ако оцелеят, бензин 98 ще им е песен.

Но и много допълнителна мощност не очаквай.

Коментар

Ясно, значи по-тих двигател. Ами ще си сипвам 98 значи...

Коментар

Правил съм тестове на Ниви 1,7 с А95 и А98. При карбураторната няма чувствителна разлика, а тази с инжекциона върви най-добре с А95Н с с фабрични добавки. Разликата в цената за 1 л е 8-10 ст.
        ЪХ: "Парите си похарчих за пури, пиене и жени, а останалите ги профуках"

Коментар

Първоначално публикуван от trapper Преглед на мнение
          Правил съм тестове на Ниви 1,7 с А95 и А98. При карбураторната няма чувствителна разлика, а тази с инжекциона върви най-добре с А95Н с с фабрични добавки. Разликата в цената за 1 л е 8-10 ст.
          При мен Нивата /1.7 инжекцион/ върви най-добре с А-96EF на Петрол.
          Only after the last tree has been cut down,
          Only after the last river has been poisoned,
          Only after the last fish has been caught,
          Only then will you find that money cannot be eaten.

Коментар

Първоначално публикуван от blackfirefly Преглед на мнение
            При мен Нивата /1.7 инжекцион/ върви най-добре с А-96EF на Петрол.
            Аз такъв сипвах досега - според колега във форума работещ в Петрол той е обикновен 95 с "миеща" добавка. Не би трябвало да върви по-добре от обикновения 95 на Петрол, даже напротив - тази добавка не би следвало да помага на изгарянето, а даже напротив... Може би впечатлението ти е плод на вътрешно убеждение.

Но нека не пренасяме темата коя бензиностанция става и коя не - има друга обща такава. Тук се очаква по-скоро теоретично разглеждане на въпроса кое гориво, с кои добавки е най-подходящо за Лада Нива на карбуратор с газова уредба

Коментар

Първоначално публикуван от philipp Преглед на мнение
              Може би впечатлението ти е плод на вътрешно убеждение.
              Съвсем спокойно темата може да приключи с горното изречение без да се кахърите.
              Искам да кажа, че в никакъв случай не съм визирал бензиностанция, а моите наблюдения от горивото. Колко са точни и верни е съвсем друг въпрос...
              Последно редактирано от Ясен; 08-01-10, 13:33.
              Only after the last tree has been cut down,
              Only after the last river has been poisoned,
              Only after the last fish has been caught,
              Only then will you find that money cannot be eaten.

Коментар

... с кои добавки ...
                Ето по този въпрос няма никакво съмнение - колкото по-чисто гориво сипеш, толкова по-добре. И без това го кръщават всички от рафинерията до бензиностанцията, само добавките липсват в чорбата.

Коментар

Тук се очаква по-скоро теоретично разглеждане на въпроса кое гориво, с кои добавки е най-подходящо за Лада Нива на карбуратор с газова уредба
                  Теория искаш значи...
                  Да преведа първото мнение на Ясен на теоритичен език
                  Октановото число на пропан-бутана е доста високо (над 100).
                  Което позволява при работа на газ,да се използва по-голямо изпреварване на запалването(аванс),защото така се постигат и по-добри показатели при работа.
                  Когато се използва бензин,октановото число е по-ниско и тази центровка на запалването е неподходяща-има прекалено много детонаций.
                  За да може да се постигнат задоволителни резултати и в двата случая се прави компромис.Ъглът на предварение се определя при работа на бензин,и от това страда ефективната работа на газ.Другия вариант е да се направи малко по-голям ъгъл,като се вземе предвид,че работата на бензин ще е като изключение.
                  В теорията съществуват т.нар.регулировъчни характеристики на ДВГ.
                  С тяхна помощ се изследва как различните регулировки влияят на показателите на двигателя.Прави се и анализ,как му влияят и горива с различни качества и параметри.

P.S.Не мисли толкова за тия подробности-сипвай каквото има на бензиностанцията и каквото ти е удобно на джоба.Нивата,като Ферари няма да тръгне.
                  Ясен: "Правилата просто не могат да обхванат живота, затова компромиси има навсякъде. Само различно дълбоки. И според местните и личните разбирания кое е по-важно."

Коментар

Аз искам да ми е по-леко на двигателя - не ща мощност и ферарита. Затова продължавам към избора, че 98 ще е добрия избор, при положение, че колата е на газ.

Коментар

В частност, аз само 98 използвам. Когато изобщо.

На едната кола даже го кръщавам със спирт, защото е мнооого жестоко пилена и на 98 звънти ужасно. Иначе е на метан.

Коментар

Първоначално публикуван от Ясен Преглед на мнение
                        В частност, аз само 98 използвам. Когато изобщо.

На едната кола даже го кръщавам със спирт, защото е мнооого жестоко пилена и на 98 звънти ужасно. Иначе е на метан.

Пробвай с Carera-100 аз от него сипвам само проглем с чукане на аванса нямам и аз като тебе съм на метан
                        0898707872-Здравко

Коментар

Аз октаноизмерител нямам, но силно остъргания двигател на Самарката, настроен за метан, ясно показа, че т. нар. бензини 100 октана на ОМВ, Шел и Еко прозвънват повече от 98 на Лукойл. Това, когато бях твърдо решил да намеря правилния. После нещата може да са се променили, но преди половин година ги определих като ментета. Спиртът за горене е пък единствената добавка за повишаване на октановото число, на която може да се разчита. Останалите "добавки" силно ми ментеят.

Нивата ми пък се държи още по-странно. На метан и нея не можех никак да я накарам да прозвъни, на бензин 98-също, но упорито детонираше с пропан-бутана. Лятната смеска, особено, хич не и е по вкус. За да нямам проблеми, съм и върнал аванса толкова назад, че леко се замисля в ниските обороти.

Но, докато ме мързи да си направя запалване с процесорче, така ще е.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                          X