Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Карбуратор на нива

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Карбуратор на нива

Имам Нива 1.7 2000 година с карбуратор. Имам проблеми с карбуратора. Лаик съм, но 3-ма майстори ми казват, че е за смяна. Не искам да обсъждаме дали може да се ремонтира. Искам да го сменя. Прочетох за карбуратори, които стават на нивата, но се оказа сложно. Някои ме съветват да сложа жигулски, други да си търся от по-нова лада. Прегледах възможностите по интернет, ама не разбрах много. Ако сложа жигулски дали няма да губи мощност? Други казват, че щяла да бъде по-икономична с такъв. Освен това, ако сложа жигулски, къде да включа вакуума към делкото, рециркулацията на изгорелите газове и маркуча който идва от картера?
    Уточнявам, че карам само на газ и само от времена време минавам на бензин, да не ми се разсъхне системата.
    Благодаря предварително

До: Карбуратор на нива

Мисля,че щом си на газ най-добре е да сложиш Жигулски-с него Нивата при рязко подаване на газ реагира мигновено,тъй като е с механично отваряне на втората клапа.Що се отнася до работата на бензин хич не се кахъри-просто ще му подмениш жигльорите с такива за Нива 1.7-21213.Гледай карбуратора да е с равни повърхности за да не се чудиш после откъде смуче въздух.Що се отнася до вакуума на делкото може и без него-центробежния е достатъчен.Поне при мен на Жигулито ми изолирането му не се забеляза нито в разход,нито във вървене.Просто той е поставен за допълнителна икономия и работи при ниски до средни обороти и тъй може без него...нека и другите колеги дадат идеи.

Коментар

Мерси за инфото. Не смятам да си играя да сменям жигльори, понеже на бензин почти не карам. Интересува ме на газ дали няма да има проблеми. Приятели ми казаха, че на колекторните тръби имало щуцер, май за икономайзер, на който можело да се включи делкото. Това обаче било при лада 1600. При нивата има ли такова нещо. Да си кажа незнам нивата дали има и икономайзер . Другите маркучи които остават какво да ги правя? Тези за обратния ход на бензина, отработените газове и от картера.

Коментар

Първоначално публикуван от gazko Преглед на мнение
        Имам Нива 1.7 2000 година с карбуратор. Имам проблеми с карбуратора. Лаик съм, но 3-ма майстори ми казват, че е за смяна. Не искам да обсъждаме дали може да се ремонтира. Искам да го сменя. Прочетох за карбуратори, които стават на нивата, но се оказа сложно. Някои ме съветват да сложа жигулски, други да си търся от по-нова лада. Прегледах възможностите по интернет, ама не разбрах много. Ако сложа жигулски дали няма да губи мощност? Други казват, че щяла да бъде по-икономична с такъв. Освен това, ако сложа жигулски, къде да включа вакуума към делкото, рециркулацията на изгорелите газове и маркуча който идва от картера?
        Уточнявам, че карам само на газ и само от времена време минавам на бензин, да не ми се разсъхне системата.
        Благодаря предварително
        щом караш на газ няма никакво значеие какъв карбуратор ще сложиш.

Коментар

Я първо кажи какви проблеми имаш с карбуратора, че майстори много.

Оригиналният карбуратор на Нива 1.7 е доволно прост и единственото, което може да го сполети е замърсяване, изкривяване на челото или зъл газаджия с дрелка.

Нов струва между 150 и 200лв - както го намериш. Ако все пак решиш да го смениш, дай стария - аз имам какво да го правя.

Жигулските карбуратори са няколко вида и нито един от тях не прави Нива по-мощна, по-пъргава или по-икономична. В добавка, жигльорите им са съвсем друг вид и тези от нивовия няма да паснат. Освен това, са по-сложни за настройка от този на Нива и да го замениш може да те посъветва само човек, който разбира повече от старите. Няма истинска причина за това.

На последните карбураторни лади (включително седмица и Самара) се поставя същия, като на Нива 1.7, евентуално с други настройки. На по-старите лади/жигули и Нива 1.6 има други поне два вида. Всичките тези карбуратори пасват на фланеца, но задвижването им е различно - с лост отляво, с лост отдясно или с жило. Там може да се наложи преправяне. Без никакво преправяне на Нива 1.7 ще пасне чужд само карбуратор от Самара.

За вакуума на делкото - при Нива 1.7 той се взема от карбуратора. Същия извод има и на карбураторите за Самара. Включването на вакуума към колекторните тръби не е много успешно, някои предпочитат въобще без вакуума. Това обаче вдига разхода, включително на газ.

Коментар

Така е.

С парите, вместо за майстори, можеш да си купиш нов новеничък карбуратор Самара/Нива/21074 и да си го сложиш сам. По-стар модел ще иска преправяне заради управлението на дроселните клапи. На капака на клапаните има една стойка за тягите, която при 1.7 я няма, т.е. е друга.

Коментар

ДА-това,което те съветват колегите е вярно-С Жигулския се налагат леки преправки от към задвижване,но за мен той е добър...абе ако не ти се занимава я кажи какво те навежда на мисълта,че непременно трябва да се сменя твоя.

Коментар

Днес бях в магазина на НАР да си купя нова предна решетка (20 лв и 60 стотинки е), че старата беше лепена и дразни. Попитах информативно за цените на нов карбуратор за 21213 - паднали са доста. На едро бяха 130 лева, а на дребно 170 лева. Според мен си заслужава да се купи именно сега.

Коментар

От: До: Карбуратор на нива

колеги имам едно питане за карбуратор,един приятел ми го намери става въпрос за 2107 11070101-30,резервен за нивата 1.6
                  има ли някои представа от този карб. и има ли смисъл да го взимам

Коментар

Първоначално публикуван от star6ina13 Преглед на мнение
                    колеги имам едно питане за карбуратор,един приятел ми го намери става въпрос за 2107 11070101-30,резервен за нивата 1.6

Здравей,

значи по каталог -21073110701000 се води за 21213 и е 1700см3 доколкото знам
                    Последно редактирано от PETER PETRAKIEV; 25-01-12, 09:00.

Коментар

Първоначално публикуван от star6ina13 Преглед на мнение
                      Мисля, че има смисъл. Ако не бъркам, това е карбуратор тип Солекс (т.е. последния вид) за двигатели 1.6

Първоначално публикуван от hheavy Преглед на мнение
                      Здравей,

значи по каталог -21073110701000 се води за 21213 и е 1700см3 доколкото знам
                      Това е друг, макар и подобен, карбуратор.

Коментар

мисля,че карбуратора не е солекс,а ОЗОН,но мога и да бъркам

Коментар

Здравейте и добре заварили, от скоро имам регистрация тук, понеже се заимах с една Нива 21213, произведена 03г. с карбуратор (пише по патент на Солекс 21073-1107010).
                          Имам някои дребни проблемчета, за които се надявам да ме посъветвате, тъй като виждам че сте доста добре запознати с материята.

Свалих карбуратора да оправя някои неща, понеже беше дупчен за щуцери, ходих на стругар да ми направи две тапички, които завих плътно в дупките с малко лепило за метал на "бонд" по резбата. В студовете палеше трудно и работеше в началото само на пълен смукач, иначе гасне, а от ауспуха изкарва черно от много богатата смес. С две думи не ми харесваше как се държи.
                          Основния проблем е, че като разглобих карб-а, открих дифузьора на втора камера в това състояние

Натиснете снимката за да я уголемите

Име:DSC00069.jpg
Прегледи:1
Размер:59.8 КБ
ID:5351307Натиснете снимката за да я уголемите

Име:DSC00072.jpg
Прегледи:1
Размер:59.1 КБ
ID:5351308

имала е метан и вероятно от там е пострадал. Поръчах си гарнитури и пристигнаха, но за мястото където стъпва карб. на всмукателните колектори са ми дали две тънки картонени гарнитури, а оригиналната гледам че е една и стои по-дебела(подобна на клингерит).
                          Относно повредения дифузьор, какво бихте ми препоръчали да сторя? Самите гарнитури на карбуратора, сухи ли се слагат или е хубаво да се мазнат с нещо?
                          Имам и ремонтен комплект с четири жигльора и съчмата(клапана) за бензин на поплавковата камера. Да сменя ли клапана или да си оставя оригиналния за по-сигурно?
                          Прикачени файлове

Коментар

От: Карбуратор на нива

Напиши къде си, разпръсквач все някой ще ти даде. Аз имам и съм в София. Но не си представям от какво е станал така.

В студовете е нормално отначало да работи само на смукач, докато загрее.

Оригинално карбураторът ляга на колекторите с една текстолитова плочка, на която от двете страни има гарнитури. Не е интересно колко са дебели, по-важно е повърхностите да не са криви.

Коментар

От: Карбуратор на нива

От Плевен съм. Иначе текстолитова плоча, няма и може да е попиляна някъде, преди 3-4 години, когато е свалян карбуратора да се дупчи. Имаше само една по-дебела и приличаща на клингерит, сравнеие с това което е от магазина. Освен да сложа старата+двете картонени. А мажат ли се с нещо тази в самия карбуратор и под него?

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X