Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Въпрос за маневреност на НИВА

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Въпрос за маневреност на НИВА

Колеги моята Нива при маневриране завива много по-добре надясно,отколкото наляво-просто описва много по-малък радиус.Вашите така ли са или по моята има нещо пипано преди да стане моя?Знаете ли дали има възможност за регулиране на този ъгъл и от къде,ако има?Иначе за другите ъгли нямам проблеми-не ми "яде" гуми и не "тегли" наникъде.

До: Въпрос за маневреност на НИВА

Колега,или се заблуждавам,но и аз имах подобен проблем смених хебела и сичко си дойде на място

Коментар

Нищо ново под слънцето..при поредния ремонт или регулиране на предницата са я "разделили" несиметрично. Можеш да отидеш на стенд за преден мост и той ще оправи нещата..
      00359893488603

....нямам си вече LR...

Коментар

Да, реглаж на предницата е решението. Проблемът съм го имал на Фиестата. При мен обаче и колата "биеше вдясно" освен проблема със завиването. След реглаж се оправи.

Коментар

Това е начин за прикриване на луфт. Регулира се с презацепен волан, тогава износената част отива встрани и не се усеща при проверка за луфт, защото луфтът се появява като се завърти кормилото нанякъде.

Коментар

Първоначално публикуван от Ясен Преглед на мнение
            Това е начин за прикриване на луфт. Регулира се с презацепен волан, тогава износената част отива встрани и не се усеща при проверка за луфт, защото луфтът се появява като се завърти кормилото нанякъде.
            Съгласен, ама отстраняването на кой луфт на Лада-та е по-скъпо от реглажа на предницата??? Та, да има смисъл операцията..
            00359893488603

....нямам си вече LR...

Коментар

Първоначално публикуван от zlatoto_zd Преглед на мнение
              Съгласен, ама отстраняването на кой луфт на Лада-та е по-скъпо от реглажа на предницата??? Та, да има смисъл операцията..
              Обясни го на джамбазите. Повечето ще прикрият повредата, вместо да я оправят, даже и да е по-скъпо - и смятат това за инвестиция.

Коментар

Първоначално публикуван от zlatoto_zd Преглед на мнение
                То луфта може да е само в кормилната кутия или рейка.
                Ако е от накрайници или шарнири, все ще си го има.
                От презацепен волан няма как да се оправи.

Коментар

Първоначално публикуван от Пенчо Преглед на мнение
                  То луфта може да е само в кормилната кутия или рейка.
                  Ако е от накрайници или шарнири, все ще си го има.
                  От презацепен волан няма как да се оправи.
                  Доскоро бях пълен лаик по кормилна уредба, но вече искам и аз да се "изокам" - ако има луфт на волана заради кормилна уредба, то той няма ли да е наличен във всички положения (както беше моят), а не само в определено? Освен това луфта на волана какво общо има с ъгъла на завиване?

Коментар

Най-общо казано, кормилният механизъм е зъбно колело срещу зъби, подредени в редичка. Като работи, се износва главно там, където най-много работи - в положението за движение направо. Така зъбите в средата на редичката са най-изядени и около средата луфтът е най-голям. Като завиеш, зъбното колело се премества срещу неизядени зъби (евентуално с неизядената си страна) и луфтът е по-малък.

Разбира се, има и други източници на луфт, но обикновено те са по-евтини.

Коментар

Първоначално публикуван от philipp Преглед на мнение
                      Доскоро бях пълен лаик по кормилна уредба, но вече искам и аз да се "изокам" - ако има луфт на волана заради кормилна уредба, то той няма ли да е наличен във всички положения (както беше моят), а не само в определено? Освен това луфта на волана какво общо има с ъгъла на завиване?
                      Това е добре, човек да се учи.
                      В обикновения вариант за задвижване се използва май "еволвентна червячна предавка". Дано да не бъркам, че беше отдавна.
                      Там при износена средна част, при "предпродажбения" сервиз се прилагаха подобни мурафети.
                      При варианта с рейка е почти същото.
                      Целта е да не се хваща луфта в право положение на гумите.
                      А ако луфта е навсякъде - търси накрайници, шарнири и там каквото се сетиш.

Коментар

Първоначално публикуван от niva men Преглед на мнение
                        Колеги моята Нива при маневриране завива много по-добре надясно,отколкото наляво-просто описва много по-малък радиус.Вашите така ли са или по моята има нещо пипано преди да стане моя?Знаете ли дали има възможност за регулиране на този ъгъл и от къде,ако има?Иначе за другите ъгли нямам проблеми-не ми "яде" гуми и не "тегли" наникъде.
                        от колко време я имаш нивата.сектурната кутия ремонтирал ли си я.ако са сменяли червяка и ролката не са регулирали.броя на завъртанията на ляво и дясно

Коментар

Имам я от почти две години-ремонт по кормилната уредба никакъв не съм правил за тези 50000км.Реших просто да попитам-иначе това не ме бърка особено.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                          X