Имам една раздатка, която вие. Смених й всички лагери вътре, но като я сложих се оказа, че пак вие. Шумът идва от зъбните предавки и то при ускорение. Когато върна газта и инерцията подгони двигателя утихва все едно, че я няма. Свалих я и сега е на операционната маса. Махнах капачето и установих луфтовете на водещия и междинния вал - има ги и са бая, аксиално по оста. Сега въпроса е някой сблъсквал ли се е с този проблем? Отстранявал ли е и по какъв начин луфтовете?
Обява
Свий
Няма добавени обяви.
Ремонт-отстраняване виене на раздатъчна кутия.
Свий
X
-
До: Ремонт-отстраняване виене на раздатъчна кутия.
Не знам как мое да се оправи. Не съм отварял на Нива. Ама и не съм чувал за раздатка от Нива, която да не вие. Ако я направиш, вероятно ще е първата. Успех. И да не забравиш да кажеш как става.За заеми и кредити поискани от лица с които нямам кръвна връзка не отговарям.
Работя бързо, евтино и качествено. Можеш да избереш две от трите опции.
-
Новото от днес е, че зъбната предавка към диференциала не ляга в една равнина, т.е. едното колело е по назад от другото. Вече там е главното заподозрение. То се вижда и на снимката като се вгледа човек. За това е виновно изместването на средната ос. Според мен наклонените зъби много натоварват осите. В следстие от наклона на зъбите има сили които действат аксиално на оста, но пък нали и за това има наклон уж да не шумят. Сега мисля първо да си направя стенд на който да въртя раздатката, защото е убийство за всяка проба да я качвам на колата. В един руски сайт намерих с какви обороти трябва да се върти първичния вал при тестване.
Коментар
-
Имаш оборатите на двигателя,имаш предавателните числа на скоростната кутия и оттам идваш до оборотите на входа на раздатъчната.Трудното е за да я тестваш реално трябва да имаш натоварване в двата изходящи вала. Ако имаш възможност може да направиш стенд връзвайки два генератора или валове със спирачки.
Теорията на мешините и механизмите в СССР понятието допуски и сглобки е много свободно.Нивата е проектирана да работи на места с липса на квалифицирано техническо обслужване и замяната на частите да става много лесно.От там идват и виенето и лошото качество на машините. Количеството за сметка на качеството.
Решава се с изработването на ново на цялата кутия от по качествени материали с прецизно припасване на зъбните колела на стендове и внимателен монтаж.
Аз на витарата имах подобен проблем от нова си виеше първа ,после започна и втора ,после смениха всичко вътре, но виенето на втора си остана .Зъбните колела се сменят по двойки като тако би трябвало да излизат от забода ,но...
Коментар
-
И аз имам същия проблем с това виене и след смяна на всички лагери. Виенето си остана. По едно време исках да сменям зъбчатките вътре. но те са 2 вида. Едните са до 11.2001 на които зъбите са по-големи и другите след тази дата които се произвеждат имат по-ситни зъби. Явно след 11.2001г. ги променят по конструкция зъбчатките с по-малки зъби и повече на брой за да се намали шума от тях, така си го обяснявам аз. Тръгнах аз да ги купувам, но стигнах до там че няма зъбното колело което се слага на диференциала, никъде го няма и се отказах.
А иначе това изместване на снимката което виждам не е от износване а то просто си е така. Моята раздатка сам я разглобявал 3 пъти и знам. Средния вал лежи на два лагера единия е иглен или там как се води а другия е нормален, но на него има канал за зегерка и като се като се сложи капака отзад лагера се фиксирва и не можа да мръдне. Диференциала е с 2 легера с канали за зегерки и той се фиксирва от 2-те страни. И аз го имам това изместване. При новите зъбни колела може това изместване да го няма незнам обаче, защото просто не можах да намеря диференциал.Последно редактирано от toni188; 16-11-09, 15:47.
Коментар
-
Сега като се загледам по тази снимка ми идва една идея на ум. Ако това изместване се оправи, по точно дифа да се свали и да се стугова от едната страна, а от другата да се подложи една шайба, така че да си дойдат зъбчатките да една ос. Дали при това положение ще се намали шума?
Коментар
-
Първоначално публикуван от toni188 Преглед на мнениеСега като се загледам по тази снимка ми идва една идея на ум. Ако това изместване се оправи, по точно дифа да се свали и да се стугова от едната страна, а от другата да се подложи една шайба, така че да си дойдат зъбчатките да една ос. Дали при това положение ще се намали шума?
Вчера смянях масла и поисках в раздатката да сложат възможно най-гъстото , струва ми се че има ефект относно виенето. Остана ми само решението с вибрациите .
На снимката се вижда и счупен наполовина зъб на една от зъбчатките .:D Мога да помогна на всеки - стига да не ми иска пари !
Коментар
-
Първоначално публикуван от toni188 Преглед на мнениеСега като се загледам по тази снимка ми идва една идея на ум. Ако това изместване се оправи, по точно дифа да се свали и да се стугова от едната страна, а от другата да се подложи една шайба, така че да си дойдат зъбчатките да една ос. Дали при това положение ще се намали шума?OFFROAD CLUB STARA ZAGORA
Коментар
-
Първоначално публикуван от slavin Преглед на мнениеКолегата Генко е забелязал липсващ зъб от шлиците на зацепването. Дали той не е попаднал някъде между зъбите и да се е получило удар и изкривяване на вал или най-малко парченца да са се набили по зъбите?
Все пак може да съм се объркал с друга скоростна кутия ........ ама май не съм ?
Ако някой има отворена раздатка в момента - да провери и да снима .
Или който знае да пише .
Коментар
-
Моята Нива я оставям да си вие на пътя - толкова е мелодично и ... полезно - не ме унася дрямка, а и всички участници в движението са уведомени за близостта ни...ЪХ: "Парите си похарчих за пури, пиене и жени, а останалите ги профуках"
Коментар
Активност за темата
Свий
В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.
Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.
Коментар