Обява

Свий
Няма добавени обяви.

нива '94 карб 1600 електро

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• нива '94 карб 1600 електро

Случаят е такъв:
    Скоро почвам да правя
    електрическа инсталация за НИВА 1600
    Иска ми се да го сменя цялото, обаче по симеон не можаха да намерят всичкото кабел....
    Схема имам.
    Ръководства в нетя бол.

Търся: практически съвети...

от сорта за какво да внимавам,
    как се установяват утечки,
    колко кв.мм. кабели и къде, какви кримп клещи и обувки, какъв поялник и от къде дори ....
    всичко каквото се сетите....
    та дори и що е то реле....

не за друго, ами никога не съм го правил, и малко ми е неохота да почвам, като не знам как ще го оплескам....
    - Зверь, самый лютый, жалости не чужд.
    - Я, леди, чужд. Так, значит, я не зверь.

До: нива '94 карб 1600 електро

Защо не си купиш направо готова инсталация и само накачаш по крепежите и буксите. Части за Лада има не само по Симеон.
    Без цигари и алкохол ще съм най здравия труп в гробищата .

Коментар

Кат` си затръгваш от хапчетеката шъ минаваш да си клюкаме и Най-важното виж в "Мкомплект33" щот` те са по съветската матчаст
      0877 17 07 27 Понеделник - ден за почивка

Коментар

В Нива (и повечето коли, за съжаление) има някои фундаментални недомислици. Т.е. аз разбирам защо ги правят инженерите, но нашите цели са различни от техните.

1. бушониерата и релетата - събрани на 1 място, адски трудно за бъркане. В тяхна чест, големи токове обикалят дълги пътища, минават през печално известните букси няколко пъти и финишират там, закъдето са тръгнали, с 2-3 волта по-малко. Като се прецака каквото и да е, бъркаш под кормилото. Йогийските пози ряпа ядат.

2. кръглите бушони - без коментар, че ще ме бият супер-модераторите.

3. масите - защо бе, да ви ъъъ, дяволите вземат, двете най-важни връзки - от купето към силовия блок и от купето към таблото са направени на такова място и толкова зле?

Я кажи твоя алтернатор с външен регулатор ли е, или регулаторът му е вграден в четкодържателя, а аз ще напиша по-късно нЕкои съображения какво да направиш.

Коментар

Първоначално публикуван от Ясен Преглед на мнение
          2. кръглите бушони - без коментар, че ще ме бият супер-модераторите.
          мислех за щипки

Я кажи твоя алтернатор с външен регулатор ли е, или регулаторът му е вграден в четкодържателя, а аз ще напиша по-късно нЕкои съображения какво да направиш.
          външен, горе в коша...
          алтернатора ми е проблема в момента
          миналата година горя 3 пъти...

предполагам маси...

Първоначално публикуван от sek.1 Преглед на мнение
          Защо не си купиш направо готова инсталация и само накачаш по крепежите и буксите. Части за Лада има не само по Симеон.
          ще проверя пак, обаче до сега съм намирал само за новата нива. инж.

Първоначално публикуван от дядо владо Преглед на мнение
          Кат` си затръгваш от хапчетеката шъ минаваш да си клюкаме и Най-важното виж в "Мкомплект33" щот` те са по съветската матчаст
          няма да ти се размине нали си знаеш
          Последно редактирано от Ясен; 11-08-09, 22:45.

Коментар

Еее, ще се изям, не е истина колко писах, и изчезна. Ако искаш можем да говорим по телефона, много съм крив от идеята да го пиша пак.

Коментар

... много съм крив от идеята да го пиша пак.
              Значи като се разберете с Деян, може да ми се дотъркаляте в комплект, хем да си пазим страх на мързела в глутница, хем наживо да обменяме "ноу хау" ....че за "Нивите" съм малко "донт ноу"

Коментар

По телефона ще е много дълго
                ако си свободен в неделя, и дядо владо е съгласен, да се затътрим вкупом при него?

аз обещавам да си водя записки и да ги постна тук, така че след това само да ги редактираш ...

обещавам и бира

Коментар

Тази неделя - не. Може в събота късния следобяд, а може и да се вдъхновя да го напиша преди това пак.

(пък ако през това време ми помогнете да сменя скоростите на Самарата, ... )

Коментар

обикновено съм свободен сряда и неделя следобед.
                    Събота привечер става, ако убедя шефа да ме пусне...
                    ако не тази, другата неделя? не бързам

Коментар

Първоначално публикуван от deyan_h Преглед на мнение
                      ако не тази, другата неделя? не бързам
                      Така е по-добре.

Коментар

ок. Дядо Владо?

Коментар

Ами звънкате, да не съм нещо умрял и идвате ....за скорости на "Самара" имама канал и лебедка

Коментар

Да резюмирам историята с токовете, отново:

1. Маси: 16 кв.мм от (-) към блок/глава и друг такъв от (-) към купе (вторият оригинално го има и е калпав).

2. Силовия (+) - 4 кв.мм от алтернатора до стартера, 16 от стартера до акумулатора, а оттам - навсякъде другаде.

3. Клемите на акумулатора - не оловни, не алуминиеви, не желязно-тенекиени. Допустими са мед, медни сплави и позлатените, които се продават в магазините за авто-аудио.Минуса не се затяга - ако инсталацията е изправна, той няма да събира оксиди, а ако стане беля, да е лесен за издърпване с ръце. Клемите на другия край на дебелите проводници - медни с 8мм дупка, поне 1мм дебели, защипани и после запоени. Те се поят с мощен поялник (над 50 вата).

4. Запалителна уредба - ако още не си поставил делко с датчик на Хол и комутатор, се засрамваш и си набавяш комутатор, бобина (нискоомна, за Самара), делко с датчик на Хол и кабелен сноп за всичко това.

5. Регулатор на напрежение - ако си с електромагнитния като на Жигули, го мяташ по-далече и си купуваш електронен. Най-правилният модел има прозрачна заливка на платката и два светодиода, които светят червено и зелено в зависимост от режима на работа. Друг електронен също върши работа, в краен случай - тези, които се вграждат в по-новите алтернатори. Мисля, че имам такъв излишен.

6. Бушони и релета: продават се удобни релета от по 1-2лв за 30 ампера. Ще трябват 5-6, гледаш да вземеш такива с ухо за крепежен болт и херметични (заляти). Гнезда за бушони и за релета съм виждал да се продават "сглобяеми" - нареждат се едно до друго като Лего, така заемат малко място, подредени са и лесно се запомня/записва кое за какво е. Бушоните - задължително пластинкови! Бушонни гнезда ще трябват 6-7.

7. Кабели - ще трябват 5-6м 2.5 кв.мм за фаровете и още толкова 1.5 кв.мм за всичко останало. Добре ще е да има стари автомобилни снопове от които да се скубят разноцветни жички. Термошлаух 6-10мм + пистолет за него трябва, изолирбандът е за в гората.

8. Изменения в схемата:
                            Всички релета и бушони на мощните консуматори (фарове, възбуждаща верига, запалителна верига, стартер) заедно с комутатор и реле за напрежение се предислоцират на ламарината над акумулатора (под предното стъкло), а до консуматорите им се отвеждат директни кабели (без проклетите букси, куплунги и клеми заради които на фаровете са 10 волта, а в таблото - 11). Регулаторът на напрежение и запалителната верига се свързват през отделни релета. На акумулатора се нанизва маркуче за отвеждане на отдушника му под колата (ако има щутцер).

9. По желание - кондензатор 0.2-1F паралелно на акумулатора, закрепен близо до него. Това ще направи възможна стабилната работа с откачен акумулатор.

Ползи от преработката:
                            1. Неочаквано ярки фарове - крушките са направени за 13.8 волта, а Нивата рядко им дава повече от 10.
                            2. Край на лежането под таблото, поне за най-важните неща. Каквото и да се случи, колата може да се подкара поне до положение да върви и да свети с късо парче кабел и без сгъване на 16 под кормилото.
                            3. Край на борбата с цилиндричните бушони - като не минават фаровете оттам, другото им е песен.
                            4. Другите, по-маломощни елементи на инсталацията ще заработят магически.

Коментар

Благодаря, сега имам по-добра представа как ще го оплескам

в сряда ще се разходя по магазините и после почвам да скубя кабели

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X