Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Смяна на антифриз - Лада Нива

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

До: Смяна на антифриз - Лада Нива

Първоначално публикуван от blackfirefly Преглед на мнение
    А някой може ли да ми обясни какво е това точно:

Корозия - Загуба в теглото, mg/specimen
    - Мед - 1.1
    - Припой - 4.9
    - Месинг - 2.5
    - Стомана - 1.5
    - Чугун - 8.0
    - Алуминии - 6.6
    Метод на изпитване - ASTM D 1384

Или виж т.9 от таблицата "типични характеристики" тук: www.prista-oil.com/technical/pdf/bg/ANTIFREEZE-LONG.pdf

Това за чугуна е най-много нещо...
    За да преценяваш изобщо тези данни, трябва да разбереш какъв е метода на изпитване и какво значи числото за всеки от металите. Може това за чугуна да е малко.

Коментар

Аз ползвам от години на Приста най-обикновения антифриз концентрат и си го разреждам сам. Купувам го в битулчици по 1 литър от офиц. представител за Шумен. 4 лв и нещо мисля че беше - син на цвят. На същото място имат някакво уредче на което като сложат капка от течността в казанчето и ми казват веднага концентрацията. Правя такава проба преди всеки зимен сезон и съм доволен. Пробата струва символичния 1лв.
      Jeep Grand Cherokee 4.7 V8 Limited 2001г.

Коментар

Да спомена - Лукойл антифризът в България също е на Приста. Поне част от него. Също и всичкия, който се продава с етикет "Петрол".

Първоначално публикуван от bgbul Преглед на мнение
        Има обаче още един начин да се снабдиш с концентрат :
        Има търговци на едро - на химически продукти - те продават концентрат и не се занимават с разреждане или измами .
        Просто при тях се води Ди Етилен Гликол - не съм специалист за името , но те знаят .
        Такъв "антифриз" много бързо ще стане кафяв. Етиленгликолът е само една от съставките, трябва да има освен това корозионни инхибитори, консерванти, буфери и какво ли не още.

Коментар

[QUOTE=blackfirefly;771353]А някой може ли да ми обясни какво е това точно:

Корозия - Загуба в теглото, mg/specimen
          - Мед - 1.1
          - Припой - 4.9
          - Месинг - 2.5
          - Стомана - 1.5
          - Чугун - 8.0
          - Алуминии - 6.6
          Метод на изпитване - ASTM D 1384

Или виж т.9 от таблицата "типични характеристики" тук: www.prista-oil.com/technical/pdf/bg/ANTIFREEZE-LONG.pdf
          Това е колко са "алергични" към него съответните метали. Т.е. този е по-добър при медни радиатори и стоманен блок.

Коментар

Първоначално публикуван от Пенчо Преглед на мнение
            Това е колко са "алергични" към него съответните метали. Т.е. този е по-добър при медни радиатори и стоманен блок.
            Май не е така защото виж какво пише по-нагоре:
            http://www.prista-oil.com/technical/...REEZE-LONG.pdf
            или
            "Освен за традиционни двигатели е особенно подходящ за високотехнологични двигатели, за които от жизненоважно значение е предпазването на алуминевите детайли от високотемпературна корозия".
            Ако е "алергия" за алуминия е 6.6 или втората най-висока цифра след чугуна...
            Only after the last tree has been cut down,
            Only after the last river has been poisoned,
            Only after the last fish has been caught,
            Only then will you find that money cannot be eaten.

Коментар

или
              "Освен за традиционни двигатели е особенно подходящ за високотехнологични двигатели, за които от жизненоважно значение е предпазването на алуминевите детайли от високотемпературна корозия".
              Ако е "алергията" за алуминия е 6.6 или втората най-висока цифра след чугуна...
              Пак да кажа - не е задължително числата за различните метали да значат еднакво. Вижте тая методика, вижте други антифризи, изпитани по нея. Само така може да се направи смислен извод.

Коментар

или
                Ако е "алергия" за алуминия е 6.6 или втората най-висока цифра след чугуна...
                Ами аз така го разбирам. Корозия и загуба на тегло. Може би, трябва да се сравни с корозията при други видове антифриз със съответните материали.

Коментар

Ето друг на Приста ама там е по БДС:
                  http://www.prista-oil.com/technical/...FREEZE-CON.pdf
                  Only after the last tree has been cut down,
                  Only after the last river has been poisoned,
                  Only after the last fish has been caught,
                  Only then will you find that money cannot be eaten.

Коментар

Миналата есен, баща ми домъкна у нас, някакъв ,,Тосол". Бил на -70, уж хубав - ок. След, като промих все охлаждане, взех че го налях. 7 л. антифриз останалото (към 2л.) вода. М, никога не замръзна. А и до момента стои бистър. Ще прекара още една зима.

Коментар

Аз на мойта Нива съм и налял на Лакпром,София и съм доволен тази зима като тернометрите стигнаха -18градуса нямаше проглеми направо си е палех на метан без ядове
                      0898707872-Здравко

Коментар

Абе какво още го мислите този антифриз. Няма Нива, която да е пострадала от калпав или стар антифриз. Проблемите почват, когато се сипе вода.

Коментар

Здравейте на всички колеги.Слагай чист концентрат-хем по-сигорно,хем по-надеждно имам 2 ниви и двете ги карам само с чист концентрат,патил съм със разреждан антифриз(на жигулата ендо време).Поздрави

Коментар

Първоначално публикуван от Rocco Преглед на мнение
                            Здравейте на всички колеги.Слагай чист концентрат-хем по-сигорно,хем по-надеждно имам 2 ниви и двете ги карам само с чист концентрат,патил съм със разреждан антифриз(на жигулата ендо време).Поздрави
                            Аз пък съм оправял коли, пострадали от чист концентрат. Вода трябва да има поне 20%, иначе други проблеми. Друг въпрос, ако някой е "покръстил" концентрата, преди да го продаде.

Коментар

Знам, че не е хубаво да е чист концентрат. Де що е уплътнение може да здаде. Поне 20% вода. Продават както знаете рефрактометри. Не са евтини, но при тях измерването става на принципа на пречупване на слънчевата светлина (рефракция). Води се точен метод.
                              Чуда се как толкова години си карахме колите с антифриз на око? Може би само аз. Иначе като варя ракия имам три спиртомера и трите показват различно ама ракия не остава
                              Пийте червено вино! Дава здраве.
                              А то ни трябва за да пием ракия!

Коментар

Първоначално публикуван от Ясен Преглед на мнение
                                Да спомена - Лукойл антифризът в България също е на Приста. Поне част от него. Също и всичкия, който се продава с етикет "Петрол".

Такъв "антифриз" много бързо ще стане кафяв. Етиленгликолът е само една от съставките, трябва да има освен това корозионни инхибитори, консерванти, буфери и какво ли не още.

Аз бих допълнил, че антифризът и маслата с търговската марка на OMV, не се сещам за името се произвеждат в Приста Ойл по заявка. Така, че какъвто и антифриз да си купите все ще е правен в Русе. А маслата "Валволин" в завода на Приста Ойл в Турция.
                                Случайността е съвпадение на обстоятелства, предварително обмислени и организирани!

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 0 потребители онлайн. 0 потребители и 0 гости.

Най-много потребители онлайн 9,310 в 20:45 на 05-12-25.

Зареждам...
                                X