Обява

Свий
Няма добавени обяви.

въпрос за 4х4 на лада нива

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• въпрос за 4х4 на лада нива

искам да попитам,понеже постоянно влизам в спорове със други собственици на лада нива,предният мост изключва ли се или не,защото на моята не се изключва,но непрекъснато ме убеждават че можело.чух дори и мнение че на някои можело,на други не.опитах в търсачката,но не открих нищо конкретно.предварително благодаря

До: въпрос за 4х4 на лада нива

Не търсите, както трябва колега. Нищо, случва се.
    Ето ви две теми по въпроса:

http://forum.offroad-bulgaria.com/sh...E0%E2%E0%ED%E5
    http://forum.offroad-bulgaria.com/sh...D+%EC%EE%F1%F2

Коментар

Нивата е постоянно зацепена "4х4" и това е най-голямото и предимство. Мое мнение е да не си разваляш колата с монтирането, на каквото и да е приспособление за изключване на предния мост.
      Случайността е съвпадение на обстоятелства, предварително обмислени и организирани!

Коментар

Въпреки,че доста писано има по тая тема и някой го е домързяло да прочете все пак да обясня. Карал съм нива и само на заден и само на преден мост и в двата случея пътното поведение на автомобила се влушава в пъти даже мога да нарека комедия това в което се превъща особенно на мокро или снежно така,че глупости говорят тези дето са си излкючили предния мост и казват,че е супер и волана бил по лек и върви повече и разход по малък е на това му казвам измишльотини! Като е толкова хубаво с по малко задвижващи колела и без диференцяли някой дето има жигула да си отреже едната полуоска и да видим с едно колело колко върви и колко е стабилна? Да припомня,че предния диференцял продължава да се задвижва от към колелата дори да е откачен от към раздатката.И още нещо при нивата заради големите хлабини трансмисията изпада в резонанс и това се случва най вече когато нещо е ненатоварено.С две думи отделения преден диференцял би се повредил по-бързо въпреки,че е ненатоварен.А и ако се монтира подобна добавка в раздатката как се превключва: само на задно :включен преден и междуосовия каква роля играе тогава?Не си развалйте нивите на тях в това им е чара на доста хора им се иска да имат постоянно 4Х4 но в завода са ги лишили от тази радост и си карат само на задно и при нужда го пускат и като завали сняг на задното се молят наклона на пътя да не им изиграе лоша шега или пък друг пример само да сляза да си изчистя и включа предния мост те си знаят кои са тия с неавтоматичните капачки? А и автоматични капачки тая глупост кой производител я въведе сигурно някой дето централния диференцял му се е видял скъп
        Honda crf450x Nissan patrоl y260 RB25DET
        Honda doninator 650 4RUNNER 5gen limited

Sofrace Offroad Team

Коментар

Първоначално публикуван от evgeniml Преглед на мнение
          Въпреки,че доста писано има по тая тема и някой го е домързяло да прочете все пак да обясня. Карал съм нива и само на заден и само на преден мост и в двата случея пътното поведение на автомобила се влушава в пъти даже мога да нарека комедия това в което се превъща особенно на мокро или снежно така,че глупости говорят тези дето са си излкючили предния мост и казват,че е супер и волана бил по лек и върви повече и разход по малък е на това му казвам измишльотини! Като е толкова хубаво с по малко задвижващи колела и без диференцяли някой дето има жигула да си отреже едната полуоска и да видим с едно колело колко върви и колко е стабилна? Да припомня,че предния диференцял продължава да се задвижва от към колелата дори да е откачен от към раздатката.И още нещо при нивата заради големите хлабини трансмисията изпада в резонанс и това се случва най вече когато нещо е ненатоварено.С две думи отделения преден диференцял би се повредил по-бързо въпреки,че е ненатоварен.А и ако се монтира подобна добавка в раздатката как се превключва: само на задно :включен преден и междуосовия каква роля играе тогава?Не си развалйте нивите на тях в това им е чара на доста хора им се иска да имат постоянно 4Х4 но в завода са ги лишили от тази радост и си карат само на задно и при нужда го пускат и като завали сняг на задното се молят наклона на пътя да не им изиграе лоша шега или пък друг пример само да сляза да си изчистя и включа предния мост те си знаят кои са тия с неавтоматичните капачки? А и автоматични капачки тая глупост кой производител я въведе сигурно някой дето централния диференцял му се е видял скъп
          Мога малко да поспоря с теб. За почти всичко си прав. Особено за Auto Lck Hub и за не Autoто.
          Но. Че като се кара на заден мост не се подобрява пътното поведение не съм (за мокро и снежно не споря). На заден мост НИВАта набира по бързо. Има малка разлика в разхода, но воланът си е същият.Появява се някакво тресене от към раздатката. Че е пагубно за предният диф се убедих сам.
          Та, според мен не си заслужава НИВА да се прави на висока Жигула.
          Където Бирата, Там и Аз...

Коментар

Първоначално публикуван от nyvatest Преглед на мнение
            Мога малко да поспоря с теб. За почти всичко си прав. Особено за Auto Lck Hub и за не Autoто.
            Но. Че като се кара на заден мост не се подобрява пътното поведение не съм (за мокро и снежно не споря). На заден мост НИВАта набира по бързо. Има малка разлика в разхода, но воланът си е същият.Появява се някакво тресене от към раздатката. Че е пагубно за предният диф се убедих сам.
            Та, според мен не си заслужава НИВА да се прави на висока Жигула.
            То е нормално да набира по-бързо но все пак това по-бързо не е чак токова много по-бързо и то е само на сух асвалт а на мокро буксували много? Аз доста карах нива на заден мост само и се убедих че за забавление става но поради късото междуосие се опитва да се завъри около оста си и по завойте с повечко газ си е направо коварна и един път като тръгне става страшно няма връщане.Така,че резултата е следния:някакви малки предимства в опредълени случей в замъна на много предимства освен в определени случей.
            Honda crf450x Nissan patrоl y260 RB25DET
            Honda doninator 650 4RUNNER 5gen limited

Sofrace Offroad Team

Коментар

С малки изключения Лада Нива е конструирана с готови елементи от различните модели ВАЗ диферинциалите също но купето е значително по тежко и товара е разпределен между двата деферинциала когато цялото натоварване остане само на задния диферинциал счупването му е въпрос на време и точно по тази причина конструкторите и завода до ден днешен не са предвидили изключване на предния мост .Един мой познат донесе такова устройство от Русия монтира го и за половин година счупи три деферинциала(добре че са ефтини) и сега пак си кара с двата моста постоянно включени.
              Без цигари и алкохол ще съм най здравия труп в гробищата .

Коментар

Колега аз съм с такава джинджипляска и си карам вече 3-4 години, и нямам проблеми с дифовете.е сменях го ,ама намлях полуоски
                Не знам кой как кара , как съсипва по няколко дифа на година, но моята за тези 3-4 години е врътнала 65000 км асвалт и то само на заден мост.
                "Ако не можеш да ги убедиш, объркай ги."

Коментар

Първоначално публикуван от Камен Калчев Преглед на мнение
                  Колега аз съм с такава джинджипляска и си карам вече 3-4 години, и нямам проблеми с дифовете.е сменях го ,ама намлях полуоски
                  Не знам кой как кара , как съсипва по няколко дифа на година, но моята за тези 3-4 години е врътнала 65000 км асвалт и то само на заден мост.
                  камене, имаш ли снимки на това чудо? И някакви схеми. Горе долу си представям какво би трябвало да прави. Дай малко инфо, па ше търсиме предно карданче

Коментар

Колега интересува ме какъв е разхода? Има ли поне 1-2 литра разлика? От испанския кит ли имаш или руския?

Коментар

Не знам кой е пуснал зловредния слух, че Нива има по-малък разход, когато се откачи предния мост.

Има само една причина за това, и тя е следната: само на задно Нивата се държи така, че не смееш да я настъпиш, за да не се пребиеш. А бавно можеш да си караш и 4х4.

Изпитал съм го върху моята. Разход София-Троян-София - веднъж с преден кардан и веднъж без него - равен до точност половин литър. Просто условията и моите навици позволяваха безопасно да се шофира по еднакъв начин.

Друга заблуда е, че ускорението е по-добро. Ами, не е, който иска да си го измери с часовник или G-tek. Единствената разлика е, че при ускоряване само на задно задницата кляка много впечатляващо. Но това си е геометрия. Напред по-бързо не се придвижва.

Трета заблуда е, че олеква кормилото. Това не е съвсем заблуда - при разцентрована предница, част от тяговата сила се предава през кормилната уредба. Ако сходимостта на предните колела е правилна, това го няма, а кормилото е леко винаги.

---

За да се подобрят разходът и ускорението, трябва да се премахнат раздатъчната кутия, предния кардан, диф и полуоси, а скоростите да се свържат със задния диф с жигулски кардан и висящ лагер. Така ще получим едно скъпо Жигули с лоша аеродинамика, лоша управляемост при висока скорост, лошо поведение на хлъзгаво и съвсем-съвсем малко по-проходимо от обикновеното Жигули. А разходът чак като на Жигули няма да стане.

Коментар

нямам чертежи, така я купих, даже не знам и какво представлява, не съм отварял радатката до сега
                        "Ако не можеш да ги убедиш, объркай ги."

Коментар

нямам чертежи, така я купих, даже не знам и какво представлява, не съм отварял радатката до сега
                          Значи е вътре в раздатката? Аз това се чудех, дали не е нещо след нея.

Коментар

От: въпрос за 4х4 на лада нива

Моля предварително за разбиране и извинение
                            Знам че ъпвам стара тема знам че е писано и то доста опитах да намеря отговор и неуспех .
                            Борих се с чичко гугъл предостатъчно време

Така всичко започна с един спор между мен и един ловджия за Лада нива (Тои има 2 ниви една доста стара от първите години на производство 1.6 карбуратор старата задница стопове заден капак и една около 2000г.) Спора е за действието на двата допълнителни лоста -Той твърди че 1-ния лост пуска предния мост а другия е за бързи и бавни скорости.....По моите скромни разбирани и аз имам 4wd full time с виско-муфа в централния диф. с която си осигурявам по едно задвижващо колело на ос в най-тежкия лошия случай.
                            Та при нивата е само 1 от докогато не се блокира раздатката с лост 1 и те стават 2 като при мен.
                            Кои е прав и има ли разлика в двете ниви? Или и двете са с постоянно 4х4.
                            И да питам за уаз http://www.baikalex.com/photos/olkhonwinter/uaz10.jpg http://www.kitoy.ru/photo/uaz-imgp2687-am.jpg какво е положението тук фил парт хъбове ръчки блокажи има няма?

Коментар

От: въпрос за 4х4 на лада нива

Първоначално публикуван от Потребител2000 Преглед на мнение
                              Моля предварително за разбиране и извинение
                              Знам че ъпвам стара тема знам че е писано и то доста опитах да намеря отговор и неуспех .
                              Борих се с чичко гугъл предостатъчно време

Така всичко започна с един спор между мен и един ловджия за Лада нива (Тои има 2 ниви една доста стара от първите години на производство 1.6 карбуратор старата задница стопове заден капак и една около 2000г.) Спора е за действието на двата допълнителни лоста -Той твърди че 1-ния лост пуска предния мост а другия е за бързи и бавни скорости.....По моите скромни разбирани и аз имам 4wd full time с виско-муфа в централния диф. с която си осигурявам по едно задвижващо колело на ос в най-тежкия лошия случай.
                              Та при нивата е само 1 от докогато не се блокира раздатката с лост 1 и те стават 2 като при мен.
                              Кои е прав и има ли разлика в двете ниви? Или и двете са с постоянно 4х4.
                              И да питам за уаз http://www.baikalex.com/photos/olkhonwinter/uaz10.jpg http://www.kitoy.ru/photo/uaz-imgp2687-am.jpg какво е положението тук фил парт хъбове ръчки блокажи има няма?
                              Всички класически Ниви (т.е. без Шевролет-Нива) са фултайм, предното лостче блокира междуосевия диференциал, задното е за ниските предавки. Двете лостчета са независими. Виско-муфа няма. Блокажи от никакъв вид няма в диференциалите на преден и заден мост. Та в твоята задача - няма разлика в двете Ниви, ако няма доработки и не е така, както той си мисли.

Всички класически УАЗ (джип, камион, фургон, без Патриот) са парт-тайм с една ръчка за включване на преден мост и ръчно изключваеми хъбове на тоя преден мост. Другата ръчка там е за ниските предавки - точно както твоя човек разказва за Нива. Ниските могат да се включат само с включен преден мост.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X