Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Отдушник на картера

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Отдушник на картера

Въпроса ми е за какво служи и дали има смисъл от него. Имам предвид маркуча който влиза в отделението на въздушния филтър. Автомобила е Лада Нива 1.6 на 191000км, съответно гори масълце и като извадя въпросния маркуч от него си подухва и ми цапа въздушния филтър. За предстоящия ремонт е ясно. Въпроса е дали да извадя маркуча и да го изведа някъде надолу и назад, за да тръгне колата повече, предвид "реактивната сила", която духа в посока обратна на движението. Последното е майтап.
    Jeep Grand Cherokee 4.7 V8 Limited 2001г.

До: Отдушник на картера

Първоначално публикуван от paunoff Преглед на мнение
    Въпроса ми е за какво служи и дали има смисъл от него. Имам предвид маркуча който влиза в отделението на въздушния филтър. Автомобила е Лада Нива 1.6 на 191000км, съответно гори масълце и като извадя въпросния маркуч от него си подухва и ми цапа въздушния филтър. За предстоящия ремонт е ясно. Въпроса е дали да извадя маркуча и да го изведа някъде надолу и назад, за да тръгне колата повече, предвид "реактивната сила", която духа в посока обратна на движението. Последното е майтап.
    Повечето лади (не само Нива) си ходят с този маркуч висящ отдолу. Повече колата не тръгва да върви, няма от какво (т.е. има, но ефектът е маргинален). В купето почва да Мирише (на масло). Ручеи и рекички стават непреодолими - има риск за нагълтване на вода в картера, особено при внезапно изгасване.

Според мен, ваденето на този маркуч е проява на лош вкус.

От омасленият въздушен филтър непосредствена беда не произлиза, освен че събира малко повече от праха. От омасляването на карбуратора и мазането на двигателя "отвътре" даже има известна полза. Част от тези газове са неизгоряла горивна смес - няма нищо лошо тя пак да се опита да изгори и така да посвърши малко работа.

Замърсяването на природата е цяла една отделна тема.

Ако все пак решиш да го откачиш, има две много важни неща:
    1. важно е да се запуши щутцера на филтъра, от който е откачен този маркуч - иначе, оттам влиза нефилтриран въздух и карбураторът се запушва особено чевръсто, отделно страда двигателят от този прах.

2. Ако има втори маркуч за картерни газове (8мм, свързан към карбуратора или под него, има го на по-новите лади) важно е той също да бъде изваден, а щутцерите за него - запушени надеждно. Иначе, оттам също влиза прах в двигателя (в някои режими смученето там е по-силно от изпускането на картерни газове)

Коментар

Забравих - за какво служи маркучът:

служи за извеждане на газовете, които "заобикалят" буталните пръстени и минават под буталата. Под буталата има "маслена мъгла", която маже тях и цилиндрите. Когато тези газове минават оттам, увличат част от тази мъгла и образуват картерните газове, които излизат през маркуча. Под маркуча и вътре в него има маслоотделители, който трябва да улавят повечето от мъглата и да я връщат в картера. Когато маслоуловителите са мръсни, а газовете - повечко, част от тази мъгла отива до горе във въздушния филтър.

Коментар

Стана ми ясно.
        Благодаря за отговорите.
        Jeep Grand Cherokee 4.7 V8 Limited 2001г.

Коментар

Първоначално публикуван от Ясен Преглед на мнение
          От омасленият въздушен филтър непосредствена беда не произлиза, освен че събира малко повече от праха.
          За съжаление има беда и тя се нарича повишен разход на бензин. Омасленият въздушен филтър има голямо съпротивление, което означава повишен вакуум след него и от там повишен разход. Това е и основната причина да се прави тази операция с маркуча отдолу

Коментар

Първоначално публикуван от Паджеровод Преглед на мнение
            За съжаление има беда и тя се нарича повишен разход на бензин. Омасленият въздушен филтър има голямо съпротивление, което означава повишен вакуум след него и от там повишен разход. Това е и основната причина да се прави тази операция с маркуча отдолу
            Кой е този праисторически карбуратор, чиято смес се влияе от филтъра? В ладите не слагат такива. Мощността ще спадне, признавам. Но разхода, ...

Не ми идва на ум защо.

п.с. на газ, определено ще губи настройка.

Коментар

пусни го да духа на долу
              "Ако не можеш да ги убедиш, объркай ги."

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
              X