Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Сваляне на скоростна кутия на Нива

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Сваляне на скоростна кутия на Нива

Здравейте,
    имам проблем със скоростната кутия(не е много сериозен,но все пак..). Затова се интересувам как да сваля скоростната кутия от колата ?
    Никъде не можах да намеря клип или ясни инструкции как става. В ръководството има само разглобена кутията,но не и как се маха.
    Става въпрос за нива от 2006 г. 1,7 инжекцион.

Благодаря предварително.

От: Сваляне на скоростна кутия на Нива

Споко, сериозен е проблемът. Ти само я отвори и ще видиш.

Как се сваля: Сваля се акумулаторът, облицовката на тунела на скоростите отгоре, скоростният лост, карданите за преден и заден мост, жилото/датчика на скоростомера, кабелът за индикация на блокаж(в горната част на РК отпред) после РК (държи се на 2 тампона и вала от СК, който е с фланци като карданите), (евентуално двуцевката с катализатора, че ще пречи), стартерът, кабелът за индикация на заден ход, работният цилиндър на съединителя и ламариненият капак на картера на съединителя. Приблизително в този ред. Сега може да се отвие СК от двигателя (държи се на 3 болта, пада заедно с въпросния картер на съединителя). Изваждането на СК от мястото и е малко ритуално, защото трябва да се изниже от шлиците на съединителя, но отгоре пречи остатъкът от лоста. Но с малко мамата - става. Монтаж - в обратния ред и с много мамата.

Така и така ще правиш всичко това (много е досадно), по-добре смени и съединителя - от 2006 досега сигурно се е износил.

И така и така ще ремонтираш СК - две неща за нея:
    1. Масло под 25лв/л хич и не поглеждай. Синтетика 75W90, GL-4 или GL-4+ или GL-4/GL-5. Масло което няма сертификация GL-4 също не поглеждай (само GL-5 не е същото!).
    2. Докато е на земята налей 2л - нищо че пише доста по-малко. Ако протече - оправи я да не тече преди да си я качил и пак налей 2 литра.
    Последно редактирано от Ясен; 31-05-14, 17:07.

Коментар

п.п. като почнат после да ти тресат карданите - ми да не си ги изнизвал от шлиците, ще пишеш тука и ще мислим нещо. Ако са ШРУС - това отпада като проблем.

п.п. 2 а като почне да тресе РК и лостовете - намери тук из Форума как се центрира РК.

Коментар

Може без да се сваля двуцевката и болтовете към мотора са 4-ри.
        И много помага да се подпре мотора отпред ,за да може кутията да се "изниже" по-лесно.
        Калин Владов,09РСПБЗН

Коментар

Благодаря за отговорите, уикенда ще погледна и ако не мога да се справя - ще викам приятел
          За карданите - смятам скоро да ги сменям със ШРУС,но никой не ми казва цена на бройка,а само телефони ми дават...
          Пак благодаря

Коментар

За горните болтове си приготви няколко удължения и чупещо.
            Човешкият прогрес е резултат от обмен на информация?Аз поне съм съгласен.

Коментар

Горните се отвиват успешно и от горе
              Калин Владов,09РСПБЗН

Коментар

Инструменти колко искаш имам Само че работата ми се вижда малко трудна и ще се прави при един приятел (механик). Все пак благодаря за помощта,особено на Ясен

Коментар

Застреляй я......
                  Ни шакл, ни, тем более веревоньки, рваться не должны!!! Все должно быть настолько прочно чтобы отрывало мосты!
                  Ει ςεγα ςι εδα μαματα ςαβςεμ

Коментар

Добре

Коментар

Скоростната кутия можеш и да я застреляш - едва ли ще намериш кой да ти я сглоби свястно, частите (качествени) също не са навсякъде, ама нова пък напоследък сигурно е около 1000-та пари. Провери де. 4-степенна можеш да намериш за 50лв от стара Жигула - и ще живее вечно, ама пък няма да си намериш лесно греда и тампони за нея. Пък и ще останеш с 4 предавки.

Що не напишеш какъв е проблемът, да ти кажем какво да направиш.

Коментар

Ами проблемът е такъв,че преди 2-3 месеца се блъснах в един пред мен, вместо спирачка - газ... Изкриви се малко и т.н.,броня сменях предна,капака е крив,но ще нося на тенекиджия. Но при тръгване на ниска предавка се чува едно чукане под колата. От това,че е при тръгване, реших,че е от скоростната кутия. Ходих при някъв майстор,който ми иска 210 лв. само за свалянето на кутията...
                        Иначе колата си върви съвсем нормално,няма проблеми с нищо. Нито при тръгване има проблем,нито при блокаж и бавни скорости,абе все едно всичко е точно, само че чука отдолу.
                        Според един приятел това е някакъв лагер в кутията,който се е счупил. А и автотехника ,при който си оправям колата казва,че няма проблем така да я карам,но все пак ме притеснява това,преди не беше така.

Коментар

210 лева са направо без пари за този шамански ритуал. Сигурно не го е правил друг път и не знае с какво се захваща.

Чукането ти обаче няма общо със скоростите и не ги мисли. Друго е станало - откачил ти се е предният диференциал. Той се захваща на двигателя (отляво) и не помня още къде - май на тампона на двигателя отдясно. Това захващане е проблемно при Нива - гайките се разхлабват, шпилките се късат, планките се късат, а понякога се пуква и корпусът на диференциала. Ако упорстваш да го караш така, ще се откачи окончателно и ще падне на пътя. Просто му прегледай всички крепежи - гайките да са на място и затегнати, планките да са цели и диференциалът да не поддава на напъване със щанга. Ако застанеш под колата и някой се опитва да потегли на ръчна напред и назад, ще го видиш как се клати.

Може и да е много по-просто: да са се откачил/разхлабил ауспухът от скоростната кутия. Не ме питай защо е захванат там, ама е захванат именно там, на опашката на скоростите и като се разхлаби това място, трака в скоростите като се разклати двигателят.

Коментар

Ами ще ги погледна двете неща. Дано да е нещо по-просто от скоростна кутия.

Коментар

Първоначално публикуван от Satori Преглед на мнение
                              Ами ще ги погледна двете неща. Дано да е нещо по-просто от скоростна кутия.
                              99%.
                              Най-вероятно вследствие на удара нещо се е разхлабило, изкривило или преместило/поддало.
                              Аз на един риболов се натресох с Митсубишито в един камък отдолу. Появиха се много неприятни вибрации на празен ход. Като подам газ изчезват. Три дена правя ревизия отдолу. Нищо!!! Накрая се оказа, че отпред пред радиаторите имало две правоъгълни тежести захванати чрез залепване на гумени тампони в двата края към купето. Да обират резонанси /дизел/. От удара едната се отлепила в единия край и опира на гредичката. На кофти място, може да се каже, че почти случайно я открих.
                              Та така. Както те съветва Ясен и един да гледа, и слуша отдолу.
                              сто: Тук нормално си подаваме топката като на тренировка и гледаме да не се контузим. Понеже сме от един отбор.
                              dembito: Хардуера можеш да го ритнеш, а софтуера само да го напсуваш

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X