Къде?
Ако където обикновено си стоят, или жълти и червени за гъзария ако се виждат, или щото уж по-евтино да се заварят стойки за два кви да е, вместо да се сложи един истински.
Аха, разбрах. Фирмите и цените са последната работа.
Ако няма кво да прочетеш за амортисьорите кажи, тогава ще пиша. Проблема е само да ми дойде вдъхновение, че мързема ми е вградената функция. Само ти можеш да решиш кви искаш, няма нито най-хубави, нито универсални(((
Стане ли дума за амортисьори и там има класация както при автомобилите. Но правило първо старайте се да купувате само утвърдени марки за да не съжалявате по-късно. Амортисьора е от една стана много прост като конструкция от друга изисква много прецизно оборудване и неговата дълго вечност се определя основно от качеството му на изпълнение.
Първо определете какъв амортисьор ви е необходим в зависимост от режима на експлоатация и какво очаквате от него:
Маслен, маслен двутръбен, двутръбен газов, монотръбен газов. Всички те имат различни характеристики и област на приложение.
Марките към които ви препоръчвам да гледате са: Koni, Bilstein, De Carbon, Sachs, Monro. Има разбира се и други марки но с тези сигурно няма да сбъркате. Има и тунингови фирми които предлагат специални амортисьори но там ще трябва да помислите и за пружините.
Здравейте, на моята Нива смених задните амортесьори с регулируеми Koni - около 150 лв за брой, а предните с Boge - 100 лв за брой. Разликата в управлението и стабилността с оригиналните е огромна. Дори при теглене на 2тонна каравана Нивата стои стабилно на пътя (да не забравя - с хидроусилвател на волана и гуми Yokohama Geolander AT+II 215/75/15)
Не е умишлено, но мисля че не е никакъв проблем. Повечето собственици на Нива сменят само задните амортесьори (обикновено с газови Монро), а предните оставят оригиналните, което не решава напълно проблема. Според мен най-удачно е амортесьорите които се монтират на Нива да са маслени, а не газови. Между другото карал съм и със задни амортесьори Kayaba, но доста бързо сдадоха, а и не могат да се сравняват с Koni по никакъв начин.
Две принципни положения:
Ако не става дума за активно окачване, разликата в амортисьорите отпред и отзад може да доведе до нещо хубаво само при безобразно претоварване с багаж, или чисто психологически. Всяко 4х4 е смятано за еднаква развесовка по всички колела., така че различните амове ще докарат само беля.
На силно разбит път, всякакви "дъски за пране", едри камъни, прочее силно грапави терени, маслените амортисьори са елементарно опасни. "Повече скорост - по-малко дупки" е очевидно правило. 10 минути след началото на движението по грейдерен път при температура на околната среда -30 град., температурата на тая хидравлична течност практически достига работната си стойност - ~+140 град. На съвсем калпав път може да стигне до 180. С повишаване на налягането температурата на кипене се понижава. С увеличаване на скоростта амовете работят все по-често, и при висока скорост на движение на буталото зад него се образува зона на разреждане, в която течността внезапно кипва. Това пък е кавитационно кипене. В такова състояние амортисьора не амортизира никак, престава да работи съвсем. Така че имаш реалната възможност да се обърнеш на първия безобиден завой само след десетина минути бързо каране.
Най-доброто за спортно каране трябва да са еднотръбните газови, там условията за охлаждане са най-добри. Само цените са отровни.
Мислех че става въпрос за "граждански" вариант, а не за участие в Париж-Дакар. Относно еднотръбние газови амортесъори съм напълно съгласен, но мисля че е абсолютно нецелесъобразно оборудването на автомобил, който се движи по умерен терен да се "украсява" с тях. Все пак - според употребата и оборудването. А и рапределението на натоварването върху всяко колело на автомобил само с две предни седалки мисля че не еднакво.
Тъкмо вчера не ходих в Дакар, а на 20 км от София. И не карах до кипване, просто щото в колата имаше мирен човек, а не щото нямаше къде. Нормален маршрут за разходка, красив планински път, нищо повече.
Мисля преди две години, за няколко месеца в София станаха две еднакви катастрофи. Една Шкода прелетя мантинелата на Цариградското шосе и смаза Трабант, и май нещо японско пак прелетя мантинелата и смаза нещо на Алея Яворов. Имаше сума трупове. Неработещи амортисьори.
Философията "това не се отнася за мене" е главния домакин на смъртта на пътя.
Коментар