Днес сутринта отсвирих домочадието и реших да си спретна една разходка с нивата . Викам си паля минавам да сменя маслото звъня на един верен другар и отиваме да се разходим над Железница . Колата не карана почти два месеца кротко си почива на сянка в гаража . Тръгвам да паля газта свършила викам си имам бензин стрелката седи уверено на половин резервоар . Да ама не подкачвам трудно филтърчето едвам се пълни викам си за смяна е заедно с маркучите двигателя пали и като го изфорсирам гасне . Смених филтърчето заедно с маркучетата историята същата . След кратък размисъл в обедната жега стигнах до обичайния заподозрян сондата в резервоара и прословутата месингова цедка . Последва екстренно изхвърляне на задната седалка и ламарината под нея щото през ревизионния отвор който са оставили руснаците трябва да си поне Худини за да извадиш сондата . Очаквано цедката беше като циментирана и тръбата под нея също почистих тръбата но с цедката почти нищо не стана и я събрах без нея . До тук добре проблема с храненето го реших но се оказа че и това не е всичко има нещо запушено в карбуратора и колата работи само на почти пълен смукач вероятно е ускорителната помпа ама това ще го видя утре след работа . От както я имам тая Нива все си бера ядове с релетата за зареждане . Алтернатора е украински и оригинално е с едно особено реле заедно с четките на него . Смених 3 - 4 релета и никое не караше повече от 2 - 3 месеца накрая един приятел авто жичкаджия замости едно да служи само като чекодържател и сложихме външно реле от новите руски със светодиодите и "елементам самодиагностики" и с тях същата работа скапват се на няма и половин година . Смених алтернатора защото мислех че е от него ама не и последното реле пак не работи . Като го окъся тока отива на 18 - 20 волта . Имам едно старо от старите механични ама не съм сигурен дали работи . Някъде да продават от старите модели механични релелета че ми писна с тия нови руски електронни простотии . В крайна сметка няма човек победил съветския автопром . Може да спечелиш някоя малка победа ама войната си я загубил 

Коментар