Обява

Свий
Няма добавени обяви.

ЛАДА НИВА на метан

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• ЛАДА НИВА на метан

Бихте ли споделили какво ви е мнението за метана . Плюсовете и минусите от това гориво . Как се отразява то на Нивата ?

От: ЛАДА НИВА на метан

С уговорката че нямам нива, имам метанизирана вектра:
    -Плюсове - градско , не влязла в температурен режим - разходоколо 10лв, с една бутилка-минавам около 160-рядко 180км.Извън-260км.При настоящите цени на пропана , може и да си струва...
    -Минуси-много тежи и ти заема багажника/при нивата определено оставаш без/-след слагане на метановата-влезли пружини в гредите/кърпене/;счупена пружина/смяна с нови/; изтървали амове/смяна с нови/.Вървеж не очаквай, няма нищо общо с вървенето на пропан - бутан/с последния при правилни настройки върви по- добре и от на бензин/, всички изпреварвания ги осъществявам на бензин.Слабо развита мрежа за зареждане.Липса на национална политика относно цената- ако я вдигнат още малко ,по- добре да си карам на бензин.Странни ценови диапазони-Варна 1.58/кг, Търново 1.56, София 1.28?-това при последната разходка до Сф. октомври м.г.Има значение и от къде зареждаш.
    Ако си караш нивата офф, по-добре пропан.
    Това е лично мнение, не ангажирам никого с него.

Коментар

Колега, с метан на Нива е набутация от всякъде. Има такава тема точно за Нива, но не можах да я намеря за да ти дам линк да четеш. Единствената полза, е че ти излиза малко по евтино возенето.
      Случайността е съвпадение на обстоятелства, предварително обмислени и организирани!

Коментар

Пробвах. Дълбоко безсмислено. Евтниото е по улиците и пътищата, където все едно не ти трябва бучащата и друсаща Нива. В гората и в по-забутаните райони на страната метанът свършва бързо-бързо и пак караш на бензин, а тегличът се влачи по земята от допълнителната маса, която е ЗАД задния мост. Като искаш да товариш, сгъваш седалката и получаваш двоица бутилки, които ти пречат да вкараш нещо по-обемно. Когато все пак вкараш хора и багаж, ляга на тампоните при най-умерени неравности. За да докараш пробег извън града 200км, трябват много бутилки - при мен бяха две в багажника и една под него, с обща маса около 85кг.

Затова си взех друга кола (Самара) и метанът се премести на нея, а на Нивата сложих пропан-бутан. Реално, разходът на Нивата остана същия, защото вече много рядко горя бензин. Другата кола пак няма багажник, но вече не е единствена кола, а вози и доста по-евтино от Нива, дори на метан. Освен това, на нея разходът и позволява с 60кг бутилки да минава около 240км извън града, което означава и много по-рядко движение на бензин.

Коментар

Първоначално публикуван от cernia.1977 Преглед на мнение
          Бихте ли споделили какво ви е мнението за метана . Плюсовете и минусите от това гориво . Как се отразява то на Нивата ?
          По първи въпрос :
          Метан е горивото на бъдещето и на тези които не вярват в предразсъдъци. По-евтино е от най-икономичния дизел.
          Мога да дам примери, но все едно се хваля с примери. Карам на метан от 4-5 години. Две коли - няма да карам на друго гориво докато е така изгодно. (не съм такси, а просто обичам километрите....)
          Плюса - евтино гориво. За 100 км градско 8-10 лева , за 100 км извънградско 5-7 лева. Това е .
          Минуса - тежки бутилки . Едната тежи 23-30 кг. Заемат обем . Трбват си други пружини и пинизи за да не ги усещаш. Скъпа уредба -рядко под 1000 лева с бутилките излиза една такава. При пътуване в чужбина трябва да зареждаш на определени места (малко са ) Остави какво ще ти пишат други колеги - питай патило .
          По-втори въпрос:
          Нива е двуместна кола. Толкова може да вози с лекота. Може да я натовариш и с 500 кг., но започва да се чупи (особено предната стабилизираща щанга - сменям вече трета ), трябва да караш бавно, предницата стъпва тук-там (все едно си с хидравлика ) - а бе емоция си е Нива с голям товар......
          Метановите бутилки са тежки и побират малко гориво - съчетано със по-слабата конструкция на Нива - става нерентабилно.
          Колегите преди мен са го казали "точно".
          Метанстанции има мнооого , но са концентрирани в големите градове - което за ходене в гората си е проблем .
          Разликата при Нива м/у пропан и метан ще е 2-3 лева . Не си струва.
          Заради използването на бензин (като свърши метана) тази разлика няма да я усетиш .
          От толкова категорични отговори , ако не си се отказал да слагаш метан на Нива - жал ми е за труда който ще хвърлиш ....
          Успех !
          Ако ще слагаш метан на друга кола - аз съм за с двете ръце, но ще разводня темата.....а има други колеги с такава специалност. Да не ставам като тях ........
          Последно редактирано от bgbul; 05-01-11, 09:16.

Коментар

Само с една лека забележка: "по-евтино" не е равнозначно на "гориво на бъдещето". Или за да съм по-точен - не е завължително да стане такова.

Коментар

Първоначално публикуван от philipp Преглед на мнение
              Само с една лека забележка: "по-евтино" не е равнозначно на "гориво на бъдещето". Или за да съм по-точен - не е завължително да стане такова.
              Залежите от метан в световния океан са три пъти повече от петрола включително и този които вече сме изконсумирали, в този ред на мисли перспективите са две метан и водород, така че това със сигурност е горивото на бъдещето или поне близкото бъдеще.
              Land Rover Discovery II 3,9 V8
              Лада Нива 21214 1,7i

Коментар

Първоначално публикуван от philipp Преглед на мнение
                По-евтино ВИНАГИ значи превъзходство в бъдещето. За това" електрото" още не е - защото за сега е по-скъпо, същото важи и за "водорода" . И така ще е до момента когато станат по-евтини.
                Знаеш ли какво е "природен газ" и всички тези горивопроводи и газификазия на градовете и т.н. Говоря за ЦЯЛ свят, а не само у нас .
                Прочети :http://www.overgas.bg/Page.jsp?langu...256E5B0051635F

Коментар

Въобще не се набутвай.Специално при разхода на Нивата и специфичните и места на приложение-/често в гората и далеч от метанстанций/ накъдето и да тръгнеш винаги ще се прибираш на бензин.При това,като "дръпнеш чертата" излиза много по-добре да си караш на ПБ.За мощност и динамични показатели при каране на метан въобще не ми се коментира.Така,че послушай колегите и мен и няма да сбъркаш.П.П.Ако ще е за лек автомобил нещата са коренно различни-/всъщност Ясен вече каза-да не повтарям написаното/.

Коментар

Както при повечето по-стари коли, едно врътване на делкото оправя всякакви мощности и динамични показатели, независимо от горивото. С това, обаче, свършват лесните неща в приключението "Нива на метан".

Коментар

Колега много зависи по-какви пътища е караш Нивата аз специално съм на метан

+ са че е доста евтино гориво аз примерно вчера ходих до Шумен-Ямбол общо разстояние 260км за скромната сума от 21лв верно че е доста мудна но все пак и много рядко ще те спират за превишена скорост

- найстина доста тежки бутилки,по -нарядко са метан станцийте в БГ

ако си намислил да слагаш гледай бутилката да не е по-малка от 10кг за да можиш да минаваш поне 160км
                      0898707872-Здравко

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                      X