Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Регулиране клапани на нива 1.6

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Регулиране клапани на нива 1.6

Здравейте колеги,интерисува ме като се регулират клапаните на 1.6 нива колко трябва да е растоянието като се правят с луфтомера(пластина) и същото ли е растоянието ако се прави с индикатор и ако не е колко трябва да е? Прявя го 0.15 с пластина но все не се получава както трябва и предполагам че имам износване на вала и кубилиците и за това се получава така.Решил съм да ги регулирам с индикатор но незнам там колко трябва да бъде луфта?Чувал съм че на оригиналния инструмент за реглаж върху часовника имало написано граничните стойности, а този който ще ползвам е самоделка.

От: Регулиране клапани на нива 1.6

Какво не се получава с 0.15 пластина ?

Коментар

Първоначално публикуван от karamilev Преглед на мнение
      Здравейте колеги,интерисува ме като се регулират клапаните на 1.6 нива колко трябва да е растоянието като се правят с луфтомера(пластина) и същото ли е растоянието ако се прави с индикатор и ако не е колко трябва да е? Прявя го 0.15 с пластина но все не се получава както трябва и предполагам че имам износване на вала и кубилиците и за това се получава така.Решил съм да ги регулирам с индикатор но незнам там колко трябва да бъде луфта?Чувал съм че на оригиналния инструмент за реглаж върху часовника имало написано граничните стойности, а този който ще ползвам е самоделка.
      Става идеално с широка-/покриваща цялата гъбица/ 0.15мм. пластина.Явно нямаш опит в регулирането и затова се стряскаш.С индикатор досега честно казано не съм регулирал клапани,разбира се това не значи,че не може.А спазваш ли поредността на регулиране?Започва се с нагласяне така,че белега на горното зъбно колело да сочи точно срещу белега на тялото на разпр.вал.При това положение регулираш 8 и 6-ти клапан.След това превърташ к.в. на 180гр. и регулираш 4 и 7-ми клапан.После следва отново превъртане на 180гр. и реглаж на 1 и 3-ти клапан.И последно превърташ на още 180гр. и регулираш 5 и 2-ри клапан.П.П.Реглажа се прави при напълно изстинал мотор.При правилен такъв хлабиномерната пластина-0.15мм. трябва да се движи между гърбицата и кобилицата с леко триене и задържане.Успех.
      Последно редактирано от Янко Желязков; 04-01-11, 22:53.

Коментар

Проверих в книгата за да не сгреша:
        Колегата Желязков ти е обяснил подробно как става. Аз ще допълня :
        На студен двигател - хлабина 0,15 мм, на загрял - 0,20 мм. Затягането на гайката е с точна сила и също е важно. Ако искаш ще пиша точно колко ?
        При теб какво не се получава ?

Коментар

При регулиране с индикатор за ЛАДА, когато стрелката достига до 52 деления след повдигане на кобилицата с вилицата от комплекта, тогава разстоянието отговаря на 0,15мм.
          Чужбина - това е митът за задгробния живот. Който попадне там, не се връща.
          Из "Златния телец"

Коментар

послуша ми съвета. като регулираш клапана пластината трябва да я извадиш много трудно.при обратно вкарване дане влиза.

Коментар

Хм,а аз винаги съм регулирал с 0.25 пластина и нямам никви проблеми.Нито тракания,нито тропания и си имам приятен вървеж?

Коментар

Първоначално публикуван от Rocco Преглед на мнение
                Хм,а аз винаги съм регулирал с 0.25 пластина и нямам никви проблеми.Нито тракания,нито тропания и си имам приятен вървеж?
                нещо се бъркаш.ако са 0.25 ще работят шумно.

Коментар

Първоначално публикуван от токарев Преглед на мнение
                  послуша ми съвета. като регулираш клапана пластината трябва да я извадиш много трудно.при обратно вкарване дане влиза.
                  Не съм съгласен.По добре клапаните,особено пък изпускателните да са леко хлабави отколкото пренатегнати."Пластината трябва да върви с леко триене и задържане"-така съветват братята.Не съм го измислил аз това нещо.Оставиш ли ги натегнати прегарят много по-бързо.Ти тия работи трябва да ги знаеш......
                  Последно редактирано от Янко Желязков; 06-01-11, 22:34.

Коментар

Първоначално публикуван от токарев Преглед на мнение
                    нещо се бъркаш.ако са 0.25 ще работят шумно.

Колега,точно в твойте познания съм сигорен и не немога да оборя,човек който е по запознат от мен технически,но при реглаж с 0.25 пластина смея да кажа,че имам "перфектна" работа на мотора.Мисля в най-скоро време,като се затопли малко пак да регулирам.

Коментар

Първоначално публикуван от Rocco Преглед на мнение
                      Колега,точно в твойте познания съм сигорен и не немога да оборя,човек който е по запознат от мен технически,но при реглаж с 0.25 пластина смея да кажа,че имам "перфектна" работа на мотора.Мисля в най-скоро време,като се затопли малко пак да регулирам.
                      Момчета,от 1967г. /44 години/ ВАЗ-овския 2101 до 2107 и 21213 мотори се регулират с 0.15мм. пластина.Това е дадено във всички възможни ремонтни ръководства и каталози.За какви 0.25мм. говорим незнам???Дайте да не заблуждаваме по-неопитните колеги,черпещи информация оттук.Четете и пробвайте нещата.Аз изчетох ремонтните ръководства на ВАЗ още на 15 годишна възраст.....,от тогава колко клапани съм регулирал вече не помня,но са доста честно казано.

Коментар

Първоначално публикуван от Янко Желязков Преглед на мнение
                        Не съм съгласен.По добре клапаните,особено пък изпускателните да са леко хлабави отколкото пренатегнати."Пластината трябва да върви с леко триене и задържане"-така съветват братята.Не съм го измислил аз това нещо.Оставиш ли ги натегнати прегарят много по-бързо.Ти тия работи трябва да ги знаеш......
                        аз не казвам натегнати а точно 0.15.ако ги направиш с леко триене ще влезе пластина 0.20 пробвай.

Коментар

Първоначално публикуван от Янко Желязков Преглед на мнение
                          Става идеално с широка-/покриваща цялата гъбица/ 0.15мм. пластина.Явно нямаш опит в регулирането и затова се стряскаш.С индикатор досега честно казано не съм регулирал клапани,разбира се това не значи,че не може.А спазваш ли поредността на регулиране?Започва се с нагласяне така,че белега на горното зъбно колело да сочи точно срещу белега на тялото на разпр.вал.При това положение регулираш 8 и 6-ти клапан.След това превърташ к.в. на 180гр. и регулираш 4 и 7-ми клапан.После следва отново превъртане на 180гр. и реглаж на 1 и 3-ти клапан.И последно превърташ на още 180гр. и регулираш 5 и 2-ри клапан.П.П.Реглажа се прави при напълно изстинал мотор.При правилен такъв хлабиномерната пластина-0.15мм. трябва да се движи между гърбицата и кобилицата с леко триене и задържане.Успех.

Точно така ги правя,даже имам едно приспособление което се слага на мястото на дистрибуторната капачка,разграфено на четири и по палеца се ориентирам за положението за реглаж,не че не става с колелото на вала но нали го имам Възможно ли е да имам луфт между вала у кожуха му? Колкото и да се старая да ги направя точно (играл съм си много) след едно завъртане на двигателя нещата вече на са същите бяга с около 0.05 Не мисля че е проблем но искам да пробвам с индикатор и да видя дали пак ще е така.

Колеги, от лични наблюдения, мога да споделя, че при притягане на контрагайката винаги се получава леко увеличаване на луфта на клапана. Аз използвам това, за да докарам триенето на пластината в приемливи граници. С други думи първо леко увеличавам стегнатостта на пластината и обикновено след затягане на гайката нещата си идват по местата.
                          Последно редактирано от CarTest™; 07-01-11, 09:36.
                          Чужбина - това е митът за задгробния живот. Който попадне там, не се връща.
                          Из "Златния телец"

Коментар

Влизате в излишен спор. Щом на колегата си му върви с 0.25 реглаж - да си ги регулира толкова.
                            Правилното е :0.15 при студен двигател. Колко студен - то и плюс 20 градуса е студен и минус 5 градуса е студен.
                            Точно за това се казва, че има допуски , т.е допустими отклонения . И точно 0.15 хлабина позволява поемането на всички температури най-добре.
                            Освен това има и други фактори покрай регулирането на клапаните и може един реглаж да не е достатъчен за оправяне на проблема.

Коментар

Свали вала и го погледни,също и кобилиците.От ръба които остава на износена кобилица не може да се направи добър реглаж.
                              Частичен успех се постига с тясна луфтомерна пластина,но наи-добре свали и виж.
                              Калин Владов,09РСПБЗН

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X