Привет колеги, от скоро съм собственик на Toyota Land Cruiser 90. Имам проблем с ABS, първоначално даваше грешка 31-преден десен датчик, смених го и сега дава грешка 44-сензор отрицателно ускорение /deceleration sensor/ и него смених с втора употреба, ABS не иска да изгасне, опитах да нулирам, но отново остава код 44, и задния блокаж не иска да включи.
Обява
Свий
Няма добавени обяви.
Проблем с ABS Land Cruiser 90
Свий
X
-
Първоначално публикуван от Vladimir1948 Преглед на мнениеПривет колеги, от скоро съм собственик на Toyota Land Cruiser 90. Имам проблем с ABS, първоначално даваше грешка 31-преден десен датчик, смених го и сега дава грешка 44-сензор отрицателно ускорение /deceleration sensor/ и него смених с втора употреба, ABS не иска да изгасне, опитах да нулирам, но отново остава код 44, и задния блокаж не иска да включи.Задния блокаж, болежка им е моторчето, трябва да се смени, ново е доста скъпо. За АБС- а някой читав авто-ел техник, и читава диагностика, тахстрийм и gts+ . Успех!
0899 шест5313нула
За всекиго по нещо
-
Здрасти!Рядко влизам тук и понеже поста ти е от преди седмица, та може вече да си пробвал.Но ще спомена 2-3 неща.Контролера на блокажа трябва да получи няколко сигнала за да направи изпълнението на командата възможно.Един от тези сигнали е, че АБС е изключил.Другото е, че моторчето на блокажа ако няма външн повреди, вкл пробойни от ръжда по стоманената чашка покриваща самото роторче и няма прояден алуминий по останалата част за да влезе вода/кал вътре, всяка друга вътрешна повреда е ремонтируема.Разбира се, най-трудно се забелязва пробиване на алуминиевата му капачка която е към корпуса на дифа, което пробиване настъпва от задържане на кал/влага между двата метала(алуминий и чугун) на капачката и диференциала при което възниква електрокорозия и капачката първа сдава багажа като по-тънка.
Ако решиш да сваляш моторчето има порядък в слагането му обратно.Т.е. дифа трпбва да е центрован и моторчето също за да заработи впоследствие-т.е. сигналът от вътрешните крайни изключватели на моторчето и сигналът от датчика следящ положението на вилицата, местеща заключващата муфа трябва да съвпадат, както и положението на пружината извършваща фактическото преместване на вилицата.Не забравяй, че моторчето не заключва/отключва блокажа а само навива пружина(двупосочна) която извършва тези операции, когато ъгловите скорости на полуоските се изравнят/т.е. не се местят една спрямо друга и шлиците им съвпаднат.Можеш да накараш моторчето да мръдне, като му пуснеш ток за секунда директно на клемите ако знаеш как да го направиш.или да го прецакаш, ако не знаеш.Тойота има процедура за проверка на моторчето използвайки реле от вентилатора на отоплителя, като по този начин риска от повреда на моторчето е премахнат.
Бих добавил и да провериш изправността на кабела от купето до моторчето и до датчика за положението на дифа, работата на самия датчик, както и маркучът за вентилиране на моторчето.,
За АБС-а, Тойота има процедура за проверка на сензора и на ECU-то, но би трябвало да провериш и окабеляването до/между тези чаркове.
Със здраве и успех!
МетоПоследно редактирано от metotem; 13-02-25, 01:54.1999 4Runner 3RZ/ 4Runner 1KZT/ 4Runner 5VZ
- 3 likes
Коментар
-
Здравей!Виж сега, надявам се да не ми се разсърдиш, обидиш и т.н.от това което ще кажа.Както колегата sonda те посъветва по-горе, така направих и аз, като ти написах на лични да се обадиш на сина ми(KPV) тук във форума и ако си близо до София намери начин да се срещнете.Причината за това е, че за мен е видно, от начина на изложението на проблема ти, че технически нямаш достатъчно опит/познания да определиш правилно проблем който може да е електрически и/или механичен.Никой не се е родил научен, всички сме минали по някакъв път.Ако съм в България щях да се опитам да ти помогна на място, но не съм, а диагностиката от разстояние носи риск. защото зависи от твоите способности да забелязваш.
В този смисъл по-добре е да намериш някой колега с опит и с правилния подход към решаване на проблеми по Тойоти и така да научиш нещо от него, вместо да се бъхташ и да не стигнеш доникъде, а може и да стигнеш до едно доста по-лошо място от такива опити, да не се спирам на възможните повреди по колата или създаване на опасност за други хора на пътя или извън него.
Сега на първия ти въпрос за сигналите.Това което съм написал са само принципни постановки за работата по блокаж на Тойота.Ако тръгна да опиша всичко, първо ще отнеме твърде много време и място и второ не знам, ако оплетеш нещо, дали няма да съм после аз виновният за резултата.Трябва да знаеш как работи моторчето, за можеш да го разглобиш правилно и след обслужване да го сглобиш в положение за монтаж.Датчика за положението на вилицата се проверява като се премери с мултицет за верига и в двете положения(натиснато и освободено) И между всяка от двете клеми и корпус.Трябва да има верига само между клемите в натиснато положение.Зъбната рейка в крайно дясно положение е Диф блокиран„ в крайно ляво-Диф свободен.Ляво в случая е лявата страна на колата(шофьорската), а не ти откъде гледаш зъбната рейка, която се вижда в отвора на дифа при извадено моторче.Можеш да я местиш с плоска отвертка(да заключиш или отключиш блокажа), ако поне едно от колелата на моста е във въздуха и ръчната спирачка НЕ е задействана.Това са само принципните положения.Моторчето се сглобява в положение Диф блокиран и се монтира в кожуха на дифа, който е в положение Блокиран.Т.е. ако дифа е в положение блокиран, а ти монтираш моторчето в положение отблокирано, или пък дифът е в свободно положение, а ти монтираш моторчето в положение блокирано или пък в средно, нещата няма да сработят, защото контролерът ще получи противоречащи си сигнали и не знае какво да направи.
Кабелчето от Decceleration sensor отиват в ECU-то, но за работата на блокажа грешката в АБС-а не трябва да я има, а и АБС ECU-то трябва да получи сигнал от датчик за положението на трансферния лост за да може да бъде изключен АБС-а и така да разреши на контролера на блокажа изпълнение на команда за Блокиране на заден диф.
Жилото на ръчната спирачка не се е разтегнало, на Тойота жилата не се разтягат току така, даже и след 20-30г работа.Значи без да разбереш какъв е проблемът с ръчната, направо си купил нови накладки и дискове???
И съдейки по думите ти за ръчната спирачка, т,е липсата на правилен подход към проблема с нея, не те съветвам да се опитваш да диагностицираш/оправяш сам блокажа и АБС-а, както и други проблеми по Тойотата, поне докато не натрупаш знание за правилния подход, да посъбереш съвети от опитни колеги и да си стовариш всички възможни инструкции за ЛК90, каквито ги има.За да не се стигне до това да се разочароваш от колата, без причината да е у нея или най-важното за да не пострадаш ти или някой друг.
МетоПоследно редактирано от metotem; 16-02-25, 00:26.1999 4Runner 3RZ/ 4Runner 1KZT/ 4Runner 5VZ
Коментар
-
Ето тук една тема от Пиратите.Имай предвид, че в случая човекът обслужва моторче на преден доф на Крузер, но то е същото като задно на ЛК90, 4Рънер или FJ Cruiser.Задното на Крузер80 е различно по конструкция и стои от дясната страна на задния диф, докато при тебе, на 4Рънер и ФДжей е от ляво.Преди години бях отговорил на колега тук със снимки и описание за центровката на това моторче, но след като промениха форума, нещо не мога да си намеря писанията.
https://www.pirate4x4.com/threads/e-...ebuild.698966/
-
-
В случай, че решиш все пак да се занимаваш, ще добавя още 2-3 неща.Мотор/редуктора за блокирането на дифа е уплътнен с 4 пръстена.По снимката която съм закачил са отвън навътре:
Най-външният и най-голям е за капачката затваряща червячното колело натягащо пружините.
Вторият е уплътняващ чашката покриваща ротора.
Най-вътрешният е уплътняващ шийката на капачката, която шийка влиза в корпуса на дифа и предотвратява в дифа да попаднат вода и замърсявания-Тойота 90301-20005
Малкият отстрани до 3-те не е О-пръстен, а е К-пръстен и уплътнява оста на редукторчето излизаща през шийката на капачката и предотвратява масло от дифа да попадне в редуктора/мотора.
Поне 3-те О-пръстена е хубаво да смениш, за съжаление на големия, средния и К не мога да изровя номерата, понеже оригинално според Тойота това не е обслужваем механизъм, а тези които имам някъде в другия ми комп са О-пръстени, които някой е открил че отговарят на размерите необходими за тези позиции.
Ако разглобяваш моторчето, оста на ротора, която е и червячния винт, е осигурена срещу аксиално преместване с по една малка съчма от лагер на всеки край, където е изработено полусферично гнездо.Много хора правят грешката измивайки чарковете от грес, кал и др, да не забележат тези съчми и така роторчето получава прекомерен аксиален луфт водещ до загуба на ход на колелото и преждевременно износване на четките, тъй като контактните писти не са толкова дълги да компенсират преместването.При разглобяване виж първо крайщата на тази ос и ако имат гнезда, търси съчмите, преди да си ги изхвърлил в боклука.
На пазара има китайски копия на тези мотор/редукторчета, по около 100-на $, най-вероятно работят, не съм пробвал
Мето
1999 4Runner 3RZ/ 4Runner 1KZT/ 4Runner 5VZ
Коментар
-
Коментар
-
Здравей!Извинявай, че карам на ти, но понеже тука сме с общи интереси и с желание да си правим животе по-лесен и забавен и така пропускам формалностите.Не съм чувал сина ми днес, вчера, но сигурно ще ти се обади скоро и както се разберете.Аз се чудя, защо в стария ми телефон имах твоя аватар и телефон, но това е било от преди 5-6г, ако не и повече.Би трябвало да е ако сме разменили нещо в някоя тема, но като си дойда в България, времето все не ми стига и не смогвам да се обадя и видя със всички които бих искал.Здраве да е, ще се срещнем и се надявам да си в групата на Тойота за по-дълго.
Радвам се, че не се засегна и се надявам, че ме разбираш защо не пускам всичко отведнъж.Това което отличава Тойота или Канон примерно е философията и логиката която имат и спазват последователно, а това ми допада понеже се занимавам професионално с прецизна машинария в която няма място за грешки-в буквалния смисъл е работа на живот и смърт.
Със здраве и като се реши проблема ти, спомени тук, защото е от полза за всички,
Мето
-
-
Ами беше отваряно, имаше силикон вместо уплътнение и стегнато толкова че притиска оста на ротора аксиално (нямаше съчми) и неможе да го развърти. Заслугата е на Павел, след съвета му за сигналната маса от сензора на раздатката, от там релетата почнаха да щтракат и остана само моторчетоПоследно редактирано от Vladimir1948; 18-03-25, 20:04.
Коментар
-
Тия дни ще се борим и с ABS, но там е пълна мъгла с този deceleration sensor. Ще почна с непрекъснатостта на жиците от него към ecu abs, пък после ще видим.
Коментар
-
Ясно, благодаря за инфото!Би могло да има и ОЕМ вариант без съчми, но О-пръстенът наистина дава една хлабина на този ротор/червячен винт, ако трите болтчета на капачката не са стегнати до скъсване.Щом си го сглобил и работи, това е важното.Значи скъсани проводници е главната причина, което с нашите занимания рано или късно се случва на всеки.Успех и с АБС-а!Последно редактирано от metotem; 18-03-25, 20:28.
-
-
Тука ще ти покажа 3 от предупрежденията които Тойота има в документа за проверка на този датчик(deceleration sensor).Не публикувам документа, който е за 2001 4Рънер, за да не стане грешка ако има разлика спрямо твоя камион.Може и да е същата процедура, но не е съвсем проста, а в допълнение Тойота са описали проверката с техен си тестер, а не с обикновен мултицет.Но спазвай предупрежденията защото сигурно са валидни за повечето такива сензори.
HINT:
1.If the sensor is tilted too much it may show the wrong value.
2.If dropped, the sensor should be replaced with a new one.
3.The sensor removed from the vehicle should not be
placed upside down.1999 4Runner 3RZ/ 4Runner 1KZT/ 4Runner 5VZ
Коментар
-
Коментар
-
Само ще добавя, че не разчитай да купиш отнякъде такъв датчик и да ти го доставят, защото даже и добре опакован, всякакви резки премятания или удари в неправилната посока, ще го повредят.Нов е най-добре, но е скъп(в амаяма е около $230+доствка)ако можеш да си купиш от морга и то от не ударена кола, като е желателно да си го свалиш сам.Цената по-горе е за рънерски, като моите 1999-2001, твоят може би е подобен или е същият.
-
Активност за темата
Свий
В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.
Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.
Коментар