Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Спойлерите, водят ли до намаление на разхода?

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Спойлерите, водят ли до намаление на разхода?

Имам проблем с високия разход на гориво, по магистралата ако карам с над 100 км/ч, още при 130,140 разхода си скача доста.

Всичко това идва от голямото челно съпротивление, има ли някой от вас опит със спойлерите, ще доведат ли до няква промяна на разхода. Виждал съм едни крила които се монтират накрая на покрива над 3тия стоп и нещо подобно което се монтира в началото на капака на двигателя.

с 90 ми харчи 8.00
    с 130 10 + ,

вече не карам бързо , но в чужбина времето си е пари!!
    Т5
    Crossrunner

До: Спойлерите, водят ли до намаление на разхода?

Гледах едно предаване за тировете на бадещето и там даваха, че разхода пада с 30 % от това, че имат много добра аеродинамика. Колата ми има навсякаде но не е от икономичните. Горе, долу и на мен такава е разликата. Поздрави
    GSM 0877 08 99 19
    Jeep Grand Cherokee 5.2 V8

Коментар

На тировете слагат обтекатели над кабината за да не среща въздуха вертикалната повърхност на ремаркето, не антикрила... Тия джунджурии, дето ги кичат на "бегачките" са ужким за стабилност, но ако си гледал Ф1, сигурно си забелязал, че там постоянно менят ъглите и площта. Неподходящ спойлер или антикрило може не само да ти вдигне разхода, но и драстично да промени поведението на колата при определена скорост. Аз не виждам с такъв разход от какво се оплакваш. Ако ти е много, вземи си Чинкуеченто или Смарт ....
      Последно редактирано от kuzdov; 19-07-09, 23:22.
      "Законите са много хубаво нещо, ама когато важат само за другите..."
      Неизвестен мъдрец

Коментар

Точно така, няма какво особено да чакаш от нещо, с аеродинамиката на гардероб. И ти пак си добре, какво да кажат УАЗовете, Багирите, Ге-то ...
        А на тировете са архиважни обтекателчетата на предните ъгли на кабината, над фаровете. Но за свой срам забравих какво правят(((

Коментар

Първоначално публикуван от Haji Преглед на мнение
          Имам проблем с високия разход на гориво, по магистралата ако карам с над 100 км/ч, още при 130,140 разхода си скача доста.

Всичко това идва от голямото челно съпротивление, има ли някой от вас опит със спойлерите, ще доведат ли до няква промяна на разхода. Виждал съм едни крила които се монтират накрая на покрива над 3тия стоп и нещо подобно което се монтира в началото на капака на двигателя.

с 90 ми харчи 8.00
          с 130 10 + ,

вече не карам бързо , но в чужбина времето си е пари!!
          По принцип над 2000-2500 оборота се подава допълнително гориво от ГНП-то.То затова си има икономични скорости специфични за всеки модел автомобили.Ти искаш това да го промениш с спойлер.Можеш но колко скъпо ще ти излезе модела и пробите в аеродинамичен тунел.Както Куздов спомена спойлера може да ти вдигне разхода.От приятелите ми като млади много слагаха крила.антикрила,спойлери,но нито един от тях не го правеше заради разхода.
          Някои се раждат риби...малки рибки.С израстването се оформят като дребни риби,като едри риби и като големи балъци.
          NB !БАЛЪК-РИБА в превод от турски...

Коментар

Мисля,че трябва да се примириш,нормално е да се увеличаваа разхода при тази скорост.Аз съм с Корола (1.6 литра) и над 130 км/ч ми дава 8л/100.Ти си с 3 литров двигател,е,верно дизел е,но все пак и масата играе роля.Мисля,че нещата са съвсем закономерни.

Коментар

Благодаря Ви за мненията,

Така е да!!!

Тия цифрички с разходомера ще ги изчегъртам скоро, вманиячавам се да ги следя непрекъснато.

Виждах няколко модела с тези крила отзад и мислех, че намаляват завихрянията, които са един от основните фактори за разхода над 100 км.
              Отзад се получава зона с ниско налягане която буквално дърпа автомобила назад. С такова крило предполагам се измества тая зона по далеч от колата което и намалява ефекта от завихрянето.

Гледах също наскоро и едно предаване на "5та скорост" където единия редактор се опита да докара добро време на една писта в германия с Бус Форд Транзит. Та за да подобри резултата залепиха лепенки на фугите, махнаха страничните огледала и ....

Съпротивлението въобще е голяма тема в автомобилостроенето, ако я разискваме само може да ни е от полза!!!
              Т5
              Crossrunner

Коментар

На тези новите компютърно управлявани дизели от значение е и настройкатаи поведението на всичката електроника. Имахме два служебни "Вояджъра" (2.8 обикновен дизел2004г.), купени заводски нови, единия гореше с литър повече от другия (12 срещу 13/100 ), но ако в един ден караш двата последователно, веднага усещаш че "по-лакомия" (моя) е много по-пъргав от този на колегата....и т.н.
                0877 17 07 27 Понеделник - ден за почивка

Коментар

Правилно подбрания аеродинамичен пакет намалява разхода с 1-2 л на 100 км но практически е ефективен при скорости над 110-120 км час.
                  Свързано е с ламинарното и турбулентно обтичане на предмета.
                  При ниски скорости ламинарното е по ефективно/ ламинарно това е когато пластовете въздух или вода се движат успоредно и не се смесват / при скорости над 30 м/с по ефективно е турбулентното обтичане /когато има завихряния зад колата/.
                  Спойлерите във Ф1 имат двойна функция -едната да осигуряват притискаща сила на колата към пистата и вторат да разпределят потока точно да се получи турбулентно обтичане.Идеалния споилер е еликтричски който променя ъгъла си в зависимост от скоростта.
                  На тировете малките споилерчета над фаровете отвеждат въздуха покрай кабината за да не се блъска в другите коли.

Коментар

Искам да вметна,че анти-крилата(спойлерите)увеличават въздушното съпротивление!Целта им е единствено да създадат налягане надолу,което обаче увеличава съпротивлението,и то не малко.
                    А,махането на огледала,заглаждането на ръбове,запълването на фуги е нещо съвсем различно,което допринася за подобряване на аеродинамиката.
                    Въздушното съпротивление зависи от челната площ,от коефициента на възд.съпротивление,и се увеличава с квадрата на скоростта.Първите два фактора при "жипките"са крайно неблагоприятни,а и скоростта като се увеличи нещата с разхода съвсем отиват на зле!
                    много автомати-слаби резултати!

Коментар

Колега,
                      Разходът е съвсем нормален, няма сваляне по-надолу. Обаче сложиш ли по-големи гуми, или лифт или и двете като мене 2л+ навсякъде. Тойотата не е икономична кола. За икономия има други джипове тип Сантафе, равче и много други. Но в тази категория това е разхода, вземи Патфайндър, Дискавъри 3, Гранд черокито новото. Това си е нормалния разход за този клас коли. Имам познати със 4.2 ТД дето си мечтаят за нащия разход. На Тойота 80 и на 100.
                      Само мога да ти кажа свиквай.
                      Поздрави
                      Иво
                      Мълчанието не доказва наличието на ум, но доказва липсата на глупост.

Коментар

Първоначално публикуван от prado Преглед на мнение
                        Разходът е съвсем нормален, няма сваляне по-надолу. Обаче сложиш ли по-големи гуми, или лифт или и двете като мене 2л+ навсякъде. Тойотата не е икономична кола. За икономия има други джипове тип Сантафе, равче и много други. Но в тази категория това е разхода, вземи Патфайндър, Дискавъри 3, Гранд черокито новото. Това си е нормалния разход за този клас коли....
                        Колегата prado го е казал доста точно. Аз като взех моя, много се хвалех с нисък разход, но след няколко опита по магистралата видях, че разхода е функция на скоростта (открих топлата вода). Ако пътуваш по чужбина вариантите са два - или свикваш, или си купуваш лека кола за такива пътища.
                        Поздрави
                        http://www.nakladkibg.com
                        накладки, спирачни дискове, съединители

088 8613380

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                        X