Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Проблем със спирачките на 4runner

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Проблем със спирачките на 4runner

Здравеите колеги . От 2 седмици имам следния проблем : Блокира ми задна лява спирачка ! Интересното е , че го прави само като е студена колата ( сутрин или ако е стояла известно време без да се движи) , след това проблема изчезва . Случва се при първите няколко натискания на спирачката, блокирането е за кратко и усещането е все едно че някой ми дърпа ръчната ама само на задното ляво колело и то рязко , колата естествено спира и задържа .След като потегля (понякога с повече газ заради задържането ) се освобождава и така до следващото ми спиране. Интересно за мен е че го прави само напред - назад НЕ блокира !?!
    Отворихме барабана - НИЩО , прибрахме накладите малко от зъбчатката за регулация - пак същото . За по-кратко блокира , но пък като е блокирала и потегля няколко пъти се усеща едно ритане отзад .Днес отидох в един сервиз където ремонтират само спирачни системи . Отвориха , гледаха, чесаха се по главите и решиха , че е от пружината . Натегнаха я за да прибира челюстите по-добре и готово . Тръгвам аз и ..... пак същото !! Връщаме джипа и го качам на на стенда за тест на спирачките - оказва се ,че отпред разпределението е :ляво 40% - дясно 60% , а отзад : ляво 70%-дясно 30% . Заключението което направиха е , че проблема е в спирачната помпа и трябва да се смени .
    Въпроса ми към многото знаещи в този форум е : Това ли е причината и има ли нещо друго което да води до този ефект ? Ще съм благодарен за съвети и предположения от ваша страна
    Поздрави
    ‎По 2 литра са само млякото и сока !
    WJ 4.7

До: Проблем със спирачките на 4runner

Виж първо преди да взимаш нова помпа регулатора за налягането на спирачната течност/кантар/Намира се някъде отзад близо до задният мост и има една щанга която е захваната на задният мост а от другия край към това устройствоПри Тойота действа и на двата кръга и в повечето случаи засяда с течение на времето Аз моя съм го изолирал но може и да го въстановиш ако ти се занимава

Коментар

Благодаря Жоро Ще го погледна задължително Поздрави на теб и на другите момчета
      WJ 4.7

Коментар

Първоначално публикуван от Stank Преглед на мнение
        Благодаря Жоро Ще го погледна задължително Поздрави на теб и на другите момчета
        Мерси
        Това което ти го казах за този кантар го знам о т личен опит И на мен не ми държаха предните колела при положиние че съм сменил нови дискове -накладки и пръстени на цилиндрите и в сервиза ми викат нова помпа след множество опити на обезвъздушаванеи като дойде новата помпа слагаме е да ама неспирачки от пред пак няма и накрая се оказа точно този клапан/кантар/Напхраво го изолирах макар че някой са против товано досега никакви проблемиСъщият проблем съм го имал и на предишният ми джип Г-класа само че там деиства на задните колела самоА при Тойота действа и на двата кръга
        Предполагам че от него ще идва проблемаПиши после да кажеш о т къде е идвал проблема

Поздрави

Коментар

Здравеите колеги . От 2 седмици имам следния проблем : Блокира ми задна лява спирачка ! Интересното е , че го прави само като е студена колата ( сутрин или ако е стояла известно време без да се движи) , след това проблема изчезва . Случва се при първите няколко натискания на спирачката, блокирането е за кратко и усещането е все едно че някой ми дърпа ръчната ама само на задното ляво колело и то рязко , колата естествено спира и задържа .След като потегля (понякога с повече газ заради задържането ) се освобождава и така до следващото ми спиране. Интересно за мен е че го прави само напред - назад НЕ блокира !?!
          Отворихме барабана - НИЩО , прибрахме накладите малко от зъбчатката за регулация - пак същото . За по-кратко блокира , но пък като е блокирала и потегля няколко пъти се усеща едно ритане отзад .Днес отидох в един сервиз където ремонтират само спирачни системи . Отвориха , гледаха, чесаха се по главите и решиха , че е от пружината . Натегнаха я за да прибира челюстите по-добре и готово . Тръгвам аз и ..... пак същото !! Връщаме джипа и го качам на на стенда за тест на спирачките - оказва се ,че отпред разпределението е :ляво 40% - дясно 60% , а отзад : ляво 70%-дясно 30% . Заключението което направиха е , че проблема е в спирачната помпа и трябва да се смени .
          Въпроса ми към многото знаещи в този форум е : Това ли е причината и има ли нещо друго което да води до този ефект ? Ще съм благодарен за съвети и предположения от ваша страна
          Поздрави
          Преди да правиш големи вложения, си смени гумичките на помпата 10 лв. на Козлудуй и Раковска, има магазинче за гумени части-всякакви маншони и гумички, сменят се за половин час .
          На мен това го правеше, само че на едно от предните колела, гумичките се бяха размекнали от доливането на няколко марки течности.

Коментар

Аз имах същия проблем,махнах кантарчето и проблема се оправи.Гумички да смениш не ти препоръчвам,защото аз смених и проблема не се реши,а и помпата е стара и сигорно е заминала циментацията.

Коментар

Първоначално публикуван от emo73 Преглед на мнение
              Аз имах същия проблем,махнах кантарчето и проблема се оправи.Гумички да смениш не ти препоръчвам,защото аз смених и проблема не се реши,а и помпата е стара и сигорно е заминала цEментацията.
              , какво общо има цементацията ???
              Защо не препоръчваш смяна на гумички ? С времето свойствата на гумичките заминават и започват да правят проблеми .
              Поне се обоснови .Проблема може и да е от кантара, но има много голяма вероятност и за гумички, след като помпата е стара, не трябва да се прави нищо по нея ли ?
              Първо се тръгва от най евтиното и лесно за смяна, и чак тогава по сложни и скъпи процедури .

А евентуален проблем с течноста ? А ако има боклуци в нея, 15 год. течност дали си е запазила свойствата ?
              Смяната на самата течност е много полезно нещо .
              Отвиват се обезвъздушителите, надява се компресор на помпата и се надува докато започне да излиза въздух от всякъде, след което се налива нова течност на самотек- до задните спирачки достига по бавно , но накрая се обезвъздушава 2-3 пъти и течноста е сменена за около 1 час. Процедури, които са препоръчителни да се правят и сменят като консуматив !!!

И ЧАК ТОГАВА премахване на части от окомплектовката на автомобила .

Коментар

Значи при него проблема е че му задържа едното колело а при другите три има различен процент на задържане при натискане на спирачкатаака са гумички нямаше да му държат спирачките както трябваа тука има задържане на спирачен цилиндър което означава че течността не може да се върне обратно към казанчето при положение че спирачният цилиндър е проверен и действа -остава да е кантара значи той спира обротно да се върне течността и да отпусне челюстите

Коментар

Поздрави
                  Както са започнали съветите - нова спирачна система.....! НЕ
                  Погледни как са разпределени спирачните кръгове - предна дясна-задна лява е единия кръг или ...?
                  Щом имаш спирачно усилие и на четирите колела - най-вероятно става въпрос за въздух в системата . Следва откриване и отстраняване :

1.Полезно - препоръчва се на всеки 2 години да се сменя спирачната течност ( те е хигроскопична - поема вода ).
                  Вземи си течност с друг цвят и отвори пробките за обезвъздушаване - може на самотек да си протече процедурата , но - ако не тече на собствен ход - процедурата е проста , но си иска двама души. Единия помпа спирачката ( 4-5 пъти и задържа натиснат педала ) другия отваря пробката до потъване на педала до най-ниска точка . И така до смяна на старата с нова спирачна течност . По този начин се обезвъздушава системата. Започва се от най-далечното колело от спир. помпа и постепенно към най-близкото !
                  Ако това не е решението - продължаваш :
                  2. Смяна на гумички на спирачната помпа - желателно е да го прави човек който знае какво върши . Не е сложно - но си има тънкости.
                  (зегерки , пружинки , вид гумички и последователност на разглобяване и сглобяване ).
                  Ако се нагърбиш сам да го направиш - помни и записвай последователността и посоката на гумичките и буталцата на помпата !
                  Вече имаш нова помпа и спирачна течност - не трябва да имаш проблеми , но ......... ако и това не е достатъчно ( според мен ще е достатъчно )- следва проверка на спирачните барабани .Но ....после
                  Направи това и пиши дали си готов !
                  До тук нито е скъпо , нито трудно нито отнема повече от 2 часа време ! Успех !

Коментар

Първоначално публикуван от joro-g Преглед на мнение
                    Значи при него проблема е че му задържа едното колело а при другите три има различен процент на задържане при натискане на спирачкатаака са гумички нямаше да му държат спирачките както трябваа тука има задържане на спирачен цилиндър което означава че течността не може да се върне обратно към казанчето при положение че спирачният цилиндър е проверен и действа -остава да е кантара значи той спира обротно да се върне течността и да отпусне челюстите

Аз лично имам опит, няколко пъти ми блокира само едно колело, но предно, със скорост над 100-те, много е гадно, докато се изнеса да спра на банкета диска беше станал ярко червен, 10 мин. светеше като жарава, проблема се оправи със смяна на гумички .
                    КАЗВАМ ГО ОТ ОПИТ, при отвиване на цицката за обезвъздушаване, колелото се отпускаше до следващото блокиране .
                    Болестите по спирачната система са доста, защо отхвърляте една от най вероятните причини и най лесни за ремонт ?

пп гумичките за мен изглеждаха перфектни, но човека на "Раковска" като ги видя направо си каза че са заминали, просто някои от тях бяха по меки .
                    Последно редактирано от LEDENATA; 21-02-09, 11:29.

Коментар

Блокирало ти е заради раздути отвътре маркучи, според мен, щом се е връщало като отвиеш пробката. При колегата най-вероятно също е нещо подобно или има вода в системата и замръзва.
                      "Законите са много хубаво нещо, ама когато важат само за другите..."
                      Неизвестен мъдрец

Коментар

Първоначално публикуван от kuzdov Преглед на мнение
                        Блокирало ти е заради раздути отвътре маркучи, според мен, щом се е връщало като отвиеш пробката. При колегата най-вероятно също е нещо подобно или има вода в системата и замръзва.
                        Преди да сменя гумичките, бяха сменени и маркучите !

А в тази тема съм разисквал този проблем :
                        http://forum.offroad-bulgaria.com/sh...F0%E0%F7%EA%E8

Коментар

Мда, напълно реална причина за проблем в твоя случай. Трябвало е да се светнеш в момента, в който си видял, че не протича спирачна течност от маркучите. Но при колегата едва ли това е причината.
                          "Законите са много хубаво нещо, ама когато важат само за другите..."
                          Неизвестен мъдрец

Коментар

Първоначално публикуван от kuzdov Преглед на мнение
                            При колегата най-вероятно също е нещо подобно или има вода в системата и замръзва.
                            За замръзване не става въпрос - спи в гараж , но всичко друго е възможно . Ще пробвам всичко което ме съветвате (няма да навреди една профилактика) и ще пиша за ефекта . Благодаря ви за мненията
                            WJ 4.7

Коментар

Течност на 2 макс 3 години,аз ползвам АТЕ БЛУ,че е различен цвят и се вижда като протече.Не на такава кола,но цвета си е цвят.

Двама души - единия сипва течност,а другия сменя маркучи.
                              Отваряш казанчето и почваш да сипваш,не ти трябва никой да помпа спирачките,при помпане има вероятност да обьрнеш гумичките.

Втория развива най-далечния спирачен маркуч и сменя с нов като пьрвия гледа да не остане казанчето сухо.После минавате на следващия.С 2 шишета се сменят всичките спирачни маркучи ако не са запьнали.Провери ги преди да почнеш дали се развиват лесно.

Новата спирачна течност избутва старата.Не е нужно да помпаш или обезвьздушаваш после ако има кой да сипва течност в казанчето.

По тукашни цени 2 шишета спирачна и 4 маркуча са 100$.След 3 години макс сменям само спирачна което е около 25 кинта.Добре е ако можеш да е вдигнеш вьв вьздуха и да и свалиш всичките гуми - по-лесно става от това да залягаш под нея.

Това е,после мисли за гумички и помпи.Това е задьлжителна профилактика която аз правя на всяка кола която купувам.
                              TOYOTA SEQUOIA ‘11
                              W140 S420 '99

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X