Обява

Свий
Няма добавени обяви.

(глупав) въпрос за шум при спиране на РАВ4-D4D

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• (глупав) въпрос за шум при спиране на РАВ4-D4D

Здравейте,
    По още едно направление се присъединявам към Офроуд форума (освен мотора)
    Не че РАВ4-чето е кой знае колко офроуд, но в последните два месеца показа много приятни възможности за каране извън пътя (кал, киша, гадни черни пътища и тн)
    Та - аз доволен )))

Обаче имам въпрос (копирам го от форума на тойота където не намерих отговор):

Рав4-чето е на 2 месеца, дизелово. Появи се странен шум при спиране. Става въпрос за много бавно каране - например спускане по наклон от спряло състояние и леко натискане и отпускане на спирачката.
    Шума сякаш е нафтата в резервоара да се лангърка напред назад. Проблема е че го има и на пълен и на празен резервоар, понякога по силно понякога по слабо. Другото е че го усещам като вибрация в шофьорската седалка.
    Помислих че нещо се е откачило отдолу и като спирам се заклаща и се чуква някъде по купето, но визуално всичко си е ок.
    Проблема е че е нова кола и не очаквам да чувам и да изпитвам такива неща.
    Шума и вибрацията са достатъчно силни за да ги чувам/усещам с пусната музика, а при движението в София по задръстванията става многократно на всеки светофар на който се придвижвам малко напред и спирам.
    Някой има ли идея къде му е резервоара на РАВ-а, дали е възможно да е от нафтата (до колкото знам трябва да има прегради в резервоара точно да не се плацика).

Да уточна - нямам неща из багажника които да се търкалят или прегради. Всичко съм махнал, гледал съм отдолу и тн.

Идеи?

(П.С. много е гадно на нова количка да имаш притеснения, надявам се аз да се втилявам и всичко да си му е наред. Просто всеки път като го карам сега мисля само за това... тъпа работа)

Поздрави
    В

До: (глупав) въпрос за шум при спиране на РАВ4-D4D

За пълен (3/4) е напълно нормално. За празен не знам.

Коментар

Мистерия За първи път чувам за подобен проблем. Няма как да чуваш резервоара... все пак той е само 60 литров + - и количеството не е достатъчно за да премине звука от плискането, още по-малко да усещаш вибрации по седалката

Принципно, на 99 % от автомобилите, резервоара се намира под задната седалка. Имаш 2 варианта:
      Първия е да накачиш 3 човека в колата и да се ослушвате докато хванете от къде идва шуменето..
      Втория е да вдигнеш задната седалка, без да прибираш облегалката и пак да сложиш някой отзад за да слуша резервоара...

Но все пак смятам за малко верочтно да има подобни усещания от резервоара, още повече след като казваш, че си го пробвал и на пълен и на празен резервоар...

Аз на твое място бих се притеснил. Вибрации в автомобил (освен тези от крива гума или джанта) са си повод за притеснение...

Коментар

Намирисва ми на неправилно износени гуми. Провери дали протектора не е вълнообразно износен.
        "...колко ли скучен ми би бил живота без мотоциклета и без прекрасното, истинско усещане за Пътя..." - Бат Димо - R.I.P.

Коментар

За вибрации ли говорим или за кламбучкане.
          Кламбучкане има. При различните автомобили е при различна напълненост на резервоара. При мен за едната от колите (Пасат комби 1991 ТДИ) (мах. обем 92 литра,номинален 70 литра) кламбучкането се появява между 50 и 60литра(според датчика на резервоара).

Коментар

Ако има шибидах, и тръбичките за изтичане на водата са се запушили, нищо чудно и да се плиска като резервоар, нямам идея дали е възможно практически .

Коментар

Първоначално публикуван от LEDENATA Преглед на мнение
              Ако има шибидах, и тръбичките за изтичане на водата са се запушили, нищо чудно и да се плиска като резервоар, нямам идея дали е възможно практически .
              Не е.
              "...колко ли скучен ми би бил живота без мотоциклета и без прекрасното, истинско усещане за Пътя..." - Бат Димо - R.I.P.

Коментар

Първо много благодаря за всички отговори!
                Записах си час в Тойота и утре сутрин ще видим какво е и защо е
                Поздрав
                Влад

Коментар

Напиши какво са казали и направили, защото и аз съм чувал бълбукане, или кламбучкане и на нашият РАВ 4. Също 2,2 D4D новият модел. Мисля че е от резервоара, но не съм сигурен.
                  Празен път с планини на хоризонта, бензин в резервоара и километри... Десетки, стотици и хиляди километри, които гумите жадно да захапват и да претворяват в емоции...
                  Златомир Попов - Forry

Коментар

Вчера бях в Тойота.
                    Много добро обслужване, всичко беше точно, не съм чакал и тн.
                    Та така - изчистих всичко от багажника, вкл и капаците на нишите и в 8 сутринта взеха РАВ-чето качих се и аз със специалиста. Той чу шумовете, съгласи се че нещо не е наред и го вкара в бокса.
                    Седнах аз да пия кафе и да гледам какво правят през стъклото.
                    Резултата - свалиха и изчистиха накладките на задните колела

Аз съм се нагледал на фиксове които нямат общо с проблема (в софтуерния бранш) и си взех колата изпълнен с недоверие към тяхното обяснение - "накладките били пъни с кал и били ръждясали. Сега били почистени и проблема бил решен"

Както и очаквах след 10 метра констатирах че да, всичко е чудесно, но проблема си е същия.
                    Върнах се, пак говорихме, пак го гледаха, караха и тн.

Резултата - казаха че нямало проблем и че това било от накладките.

Ще си спестя квалификацията на това адски тъпо обяснение
                    Опитах да им обясня, че каква е вероятната причина не ме вълнува, просто не искам да се случва повече. Но не се получи. Отговора беше - изхаби тези накладки и ще ги сменим.

Та така - резултат няма, аз чета из един друг форум и се оказа че не съм само аз с подобен проблем:
                    http://www.toyotanation.com/forum/sh...d.php?t=119175
                    http://www.toyotanation.com/forum/sh...d.php?t=270690
                    http://www.toyotanation.com/forum/sh...ght=noise+rear

и тн.
                    Засега продължавам да търся къде е проблема. Ще се опитам да намеря канал или да я кача на нещо и да погледна отдолу.
                    Из темите в онзи форум говорят за "бушингс" и тн, което мисля че е нещо като гумена втулка или шарнир. Ще пиша ако имам напредък.

И последно - благодаря на всички отговорили!
                    Поздрав
                    Влад

Коментар

Първоначално публикуван от Джамбазов Преглед на мнение
                      Намирисва ми на неправилно износени гуми. Провери дали протектора не е вълнообразно износен.
                      Стига де за 2 месеца само... Какъв нюх, какво обоняние...
                      Да не се засегниш само.

закарайте автомобила в тойтота, не за да Ви кажат от къде се чува, а за да отстранят причината
                      Човешко е да се греши... Но това че грешиш, още не означава, че си станал ЧОВЕК!

"Когато някой не може да направи нещо, поради недостатък на сили, той вини за това случая."

Коментар

Първоначално публикуван от s_s1 Преглед на мнение
                        Стига де за 2 месеца само... Какъв нюх, какво обоняние...
                        Да не се засегниш само.

закарайте автомобила в тойтота, не за да Ви кажат от къде се чува, а за да отстранят причината
                        Не бре, не се засягам, нали ги знаеш по фирмените сервизи какви са.
                        Той точно там е ходил човека. Аз си мисля че не е от накладки, но без да се чуе е трудно да се разбере какъв е шума и какво е решението.

Коментар

Първоначално публикуван от Muad'Dib Преглед на мнение
                          Ще се опитам да намеря канал или да я кача на нещо и да погледна отдолу.
                          Канал имам, звънни да видим ако искаш
                          0877 17 07 27 Понеделник - ден за почивка

Коментар

На нашата задните накладки поскръцваха. Проверих. Спирачната течност в казанчето беше под минимума. Долях спирачна течност DOT 3 и скърцането спря, но не и бълбукането при разклащане на колата. Колата в момента е на 36 000 км. Няма никакви други проблеми, като изключим това че предните гуми Brigestone Dueler станаха на галоши за тези км. Сега съм и качил 4 зимни, и на пролет ще купувам две нови предни. Задните от същият модел могат да изкарат още малко. Това го пиша, защото по-рано имахме Авенсис модел 2001 год, която излезе от шоурума с Мишлени, които изкараха по 60 000 км! Тези и двете коли Авенсиса, и РАВ-а в същност ги кара жена ми. Аз карам друго.
                            Последно редактирано от ВладиЧ; 05-12-08, 17:08.
                            Празен път с планини на хоризонта, бензин в резервоара и километри... Десетки, стотици и хиляди километри, които гумите жадно да захапват и да претворяват в емоции...
                            Златомир Попов - Forry

Коментар

Първоначално публикуван от дядо владо Преглед на мнение
                              Канал имам, звънни да видим ако искаш
                              Благодарско Дядо Владо,
                              Следващата седмица ще имам 1-2 дена отпуска и може да се обадя ако имаш възможност да погледнем отдолу как е.

По въпроса за проблема - наблюдавах го няколко дена по-усилено - определено няма нищо общо нито с накладки нито със спиране нито с двигател.
                              Теста е следния - изгасен автомобил, на наклон, включвам на първа, натискам съединител и леко пускам да мръдне напред колата. Малко след това нежно отпускам съединителя (предполагам че и с ръчна ще стане същото, но исках да изключа спирачките заради знайковците от ТМ Ауто). Резултата е същия - "зелките в бидона отзад" се лангъркат
                              Явно щото е ми е коледно, пък аз киселото зелце си го обичам

Та така, сега карам леко и плавно, без резки спирания и тръгвания - това реши проблема на 100% - вече не се чува

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 0 потребители онлайн. 0 потребители и 0 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X