Здравейте, колеги и честита Коледа! Джипът е ТЛК KZJ70, 1993 г., 3.0 ТД. Преди 2-3 месеца ми направи впечатление, че скоростите започнаха да влизат малко по-трудно. Това се отнася за включването на всички скорости, като към 3-та и най-вече към 4-та се забелязва нещо като недовлизане - след включване на скорост и отпускане на педала на съединителя, лостът се връща на свободна. С по-сериозен натиск скоростите влизат. При включена 3-та или 4-та скорост и движение на тях, независимо дали се подава или връща газта, изключване от скорост не се е случвало, а джипът е напъван яко още от началото на октомври (използва се основно за лов). Трудното влизане на скоростите се забелязва и при превключване с двойно амбриране във възходящ или с междинна газ в низходящ порядък. Маслото в скоростната кутия е сменено преди 13 000 км с правилното - 75W90. Въпреки това реших да го сменя и да видя дали ще има подобрение. При източването на старото масло майсторчето каза, че има някакъв "феролитен ефект" - т. е. наличие на фини метални частици. С новото масло съм минал окопо 200 км., от които 80 извън асфалта. Сякаш има някакво леко подобрение при превключване на скоростите, най-вече с недовлизането на 4-та, но не знам дали е внушение или започвам да свиквам с това положение. Определено обаче превключването не е така леко и мазно както винаги е било. Ще бъда благодарен за изказани мнения и препоръки на всички, сблъсквали се с подобен проблем! Приятна вечер
!

Коментар