Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Луфт по оста на кардана при спрял автомобил - Г.Витара 2007 три врати

Свий
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

  • Луфт по оста на кардана при спрял автомобил - Г.Витара 2007 три врати

    Здравейте,

    Преди няколко месеца взех една гранд витара 1.6 2007.
    Имахме някой проблеми и сменяхме лагери на скоростна кутия и раздатка след като остранихме определени паразитни звуци.

    Сега се концетрирам в/у определен луфт в железата под мен който се усеща най-вече на ниски предавки м.у 1-ра и 2-ра.
    Колата придърпва при натискане, пускане на газта. На 2-ра има отчетлива вибрация на ниски обороти ,която я няма на никоя друга скорост.
    След като почетах насам натам правих тестове да се опитам да чуя и някакво "чат" при отпускане и натискане на газта за да определя от къде ифва луфта. Има много леко "чат" по скоро в задната част ,което при по-внимателно сменяне на предавките дори едвам се чува. Говоря за единично чат точно когато се обира луфта. Тествах и на 5-та при рязко отпускане натискане на газта за да го наместя да го чуя както трябва.

    Най-елементарното ,което открих е ,че задния кардан ми се върти около да речем 20-на градуса свободно или да речем изминава 5-7мм път преди да спре.
    Логично си задаох въпроса дали идва от пиньона тоя луфт или от веригата в раздатката. Завъртях "раздрусах" колкото мога по силно и някакъв по-силен звук чух само от раздатката. Нещо като звук как се обтяга веригата но без да има чаткане. Но това само на ръка няма как да се разбере.

    Четах за много такива проблеми. Сменил съм си вече лагер-помпата на съединителя за 220 лв (за който незнае колко струва за този модел).

    Интересното е ,че има и придърпване и луфт на 1-ра и 2-ра. Вероятно проблема е комплексен защото ако беше само луфт-а може би нямаше да има придърпване. Интересна е и вибрацията на 2-ра скорост. Явно автомобила трябва да се погледне обстойно още веднъж и да се свали всичко отдолу.

    Аз като лайк в момента в главата ми се въртят тези неща които съм чел.

    - Шлици, пиньон, разтегната верига в раздатката, Тампони из раздатката, диференциалите.

  • #2
    От: Луфт по оста на кардана при спрял автомобил - Г.Витара 2007 три врати

    20-те градуса на кардана са за много коли добър резултат. На Гранд Витара не знам как е ама сигурно и на нея.

    В тия 20 градуса се събират всички луфтове на полуосите и касетата, умножени по предавателното число на главното предаване и събрани с луфта на пиньона.

    Коментар


    • #3
      От: Луфт по оста на кардана при спрял автомобил - Г.Витара 2007 три врати

      Да предполагам ,че технологично зададените хлабини + износването на всички компоненти през раздаткта и диференциала съвкупно дават този празен ход. Все пак придърпването и лекото чат (което е или от обтягане на веригата в раздатката или от пиньона) е нормално за каран автомобил.

      Все пак съм се возил в доста "видяли" 4х4 автомобили и подобен луфт при подаване и обиране на газта не е нормален до колкото знам. Симптом е на нещо ,което не е наред. Мисля ,че не съм гресиран отдолу нито карета нито мултиджойнт връзките на карданите. Ако има значение това. Четах някъде ,че след гресиране нещата може да се успокоят.

      Коментар


      • #4
        От: Луфт по оста на кардана при спрял автомобил - Г.Витара 2007 три врати

        Проблем е ама осезаемо чаткане от този точно луфт няма да получиш. Прилича на откачен диференциал (ама пак - не познавам конкретния модел).

        Коментар


        • #5
          От: Луфт по оста на кардана при спрял автомобил - Г.Витара 2007 три врати

          Колега най лесното което може да направиш е да гресираш всичко от долу.Пък ако не се получи и продължи да "чатка" земи отвори раздатката защото на скоро имах подобен проблем с pajero чаткаше тропаше и т.н отворих раздатката и какво да видя единия пинион износен та чак загладен и прескача.

          Коментар

          Активност за темата

          Свий

          В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

          Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

          Зареждам...
          X