Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Измъкващ се лост за скоростите

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Измъкващ се лост за скоростите

Здравейте,
    За Витара къса база, испанска сглобка '97 г. 1,6 л. 16 кл.
    Ами както си карам, лостът за скоростите се измъкна от държача. Со кротце, со благо, со дровце по главо и вълшебни думички - си влезе на мястото и се прибрах. Превключваше си се все едно че нищо не е станало, даже стотина километра си карах така. Луфтове или затруднено превключване не съм забелязвал. Не видях накой да е писал за подобен проблем.
    Отворих проблемния възел, вижда ми се доста сложновато.
    Питането ми е трябва ли да си се вади със сравнително малко усилие, или нещо застопоряващо има и се е счупило?
    Благодаря предварително!

скоростният лост погледнат отдолу:
    Натиснете снимката за да я уголемите

Име:DMC_0567.jpg
Прегледи:1
Размер:100.2 КБ
ID:5892118
    леглото на скоростната кутия:

Име:DMC_0566.jpg
Размер:143.1 КБ
ID:5892119
    Последно редактирано от Rabin; 24-05-10, 17:36. Причина: качени снимки

От: Измъкващ се лост за скоростите

Ето тук съм описал как се справих с подобен проблем. Има и снимки.
    Има ли желание-има и начин!

Коментар

Първоначално публикуван от Кольо Преглед на мнение
      Ето тук съм описал как се справих с подобен проблем. Има и снимки.
      Благодаря! Вдянах логиката, по подобен начин е закрепен и големият лост. Причината за лесното вадене е счупена пружина. Къде е видяла зор идея си нямам. Целият лост (горната част) е сглобен до неразглобяемо съединение, поне така изглежда. Като измисля как да я измъкна ще снимам.
      п.с. ето:

Име:DMC_0568.jpg
Размер:159.2 КБ
ID:5179384
      Последно редактирано от Rabin; 24-05-10, 20:02.

Коментар

Здравей днес видях твоят проблем и мисля че може да се реши много лесно . Пружината която е счупета е свалена както се вижда а новата може да се надене като се попъхне от единия край и със спираловидно движение да се завърти докато влезе на мястото си

Коментар

Първоначално публикуван от riki67 Преглед на мнение
          Здравей днес видях твоят проблем и мисля че може да се реши много лесно . Пружината която е счупета е свалена както се вижда а новата може да се надене като се попъхне от единия край и със спираловидно движение да се завърти докато влезе на мястото си
          За вадене така я измъкнах. Странно, но обиколих по Симеон, и ме гледаха много особено с тая конусна пружина. Намерих цилиндрична, подобна на тези на клапаните, и ще намъквам насила.

Коментар

Ела до Николово да ти дам една пружина, стига си ходил насам-натам!
            Последно редактирано от CarTest™; 03-08-14, 08:49.

Коментар

Благодаря, но в такъв слуай скоростният лост отива за скрап? Ще пробвам с цилиндричната, ако не стане ще дохождам

Коментар

Става пружина от платно за бензинова помпа за Москвич. Не е истина просто колко трудно се намира такава пружинка от Витара. Дано спестя на някого 1 ден обикаляне като удАрен самолет. Не става идеално, затова се въздържам да пиша в темата за взаимозаменяемите части.
                п.с. видях, че и на Паджеро идеологията и размерите са същите.
                Последно редактирано от Rabin; 12-06-10, 21:43.

Коментар

Здравейте, и на мен ми се случи тачно същия проблем. Някой може ли да ми каже откъде да намеря такава пружина или друга подобна. Не намирам да се продават в нета...

Коментар

Здравейте, и на мен ми се случи тачно същия проблем. Някой може ли да ми каже откъде да намеря такава пружина или друга подобна. Не намирам да се продават в нета...

Коментар

И аз имах такъв проблем и го реших като взех здравата пружина от малкия лост (еднакви са) и направих една от твърда тел, която да държи малкия лост. И така вече 3 години нямам проблеми и с двата лоста.

Коментар

Първоначално публикуван от BaHKoTo1 Преглед на мнение
                        И аз имах такъв проблем и го реших като взех здравата пружина от малкия лост (еднакви са) и направих една от твърда тел, която да държи малкия лост. И така вече 3 години нямам проблеми и с двата лоста.
                        Ама пружина ли направи или някакси си го вързал/закрепил, и ако ДА - как по-точно?

Аз сега се сетих, че имам пружинна тел с малко по-малък диаметър от тази на оригиналната пружина и мисля да си направя пружина, но да не е конусоидна а цилиндрична. Ако се получи искаш ли да ти направя една и на тебе? Ама първо ще я пробвам как седи и дали захваща добре.

Коментар

Пружина направих - конусовидна но доста груба изработка. Досега не съм имал проблеми, но съм е сложил на малкия лост. Ако ти се занимава няма да ти откажа

Коментар

Толкова ли няма по моргите лостове от кутиите?
                            В гаража имам някакви лостове останали от всичкия скрап дето оставаше докато витарата се трансформираше до "Франко", ако някой е много на зор-да се обади, ще се разровя, и ако намеря каквото трябва-ще му го пратя.

Ама шанса да го намеря при първо търсене не е особено голям, в гаража, ако мечка роди-не може си намери меченцата...
                            Има ли желание-има и начин!

Коментар

И аз имам същия проблем. Абсолютно аналогично счупване на пружината. Има ли някой пружини?

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X