Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Проблем със скоростната кутия на Витара

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Проблем със скоростната кутия на Витара

Както и се очакваше след 14 години се появиха и първите признаци.Започна се със стържене на 3-та скорост и предаване на вибрации към лоста и други странни метални звуци.Проблеми при включване за сега няма.Шумът вече се появи и при другите скорости.Та въпросът ми е "Заслужава ли си да се сваля и отваря и съответно да се сменят лагери или каквото друго е необходимо или да се търси втора употреба или нещо подобно''.

.......или да напиша отзад "Внимание!Летящи части!"
    Мерси

До: Проблем със скоростната кутия на Витара

Ако подлежи на ремонт по-добре си оправи твоята, защото знаеш, че при втората употреба пак може да хапнеш дръвцето. Едва ли някой ще ти я отвори, преди да я купиш.
    "Законите са много хубаво нещо, ама когато важат само за другите..."
    Неизвестен мъдрец

Коментар

Така или иначе тази кутия вече не може да се кара в това състояние.
      За това мисля, че е добре първо да се отвори и да и се направи пълна ревизия. Ако само лагерите са за смяна - да се отремонтира. Има писано за смяната. Ако пък има по-тежки поражения вече може да се мисли и за втора употреба, но и там е котка в чувал

Коментар

И аз съм за отваряне първо и ако не подлежи на ремонт да се търси друга, но мисля, че ще може да се отремонтира.
        OFFROAD CLUB STARA ZAGORA

Коментар

Аз като прецаках раздатката си свалих кутия и раздатка-да видя какво е положението, и да преценя дали е за ремонт или за изхвърляне и смяна. Е, не беше за ремонт, затова си взех друга-втора употреба. Нови агрегати като цяло не мисля, че може да се намерят на сносни цени, ако въобще се намират за нашите стари машини. А частите за ремонт са толкова скъпи, че ми се завива свят като чуя цените. Само за пример-преди 15 -20 дни търсих лагерите за пиньона на полски фиат-двата лагера стуваха 99 лв. Отделно факта, че търговците като чуят, че частта е за джип им се отваря г.за!...
          Та избора според мен е силно ограничен-свежда се до смяна на кутията със такава втора употреба.
          Сега ще излезе, че си правя реклама, ама ми остана една кутия излишна, до последно си работеше, ако искаш ще се спазарим...
          Има ли желание-има и начин!

Коментар

ако проблема е само в лагери или дистанционни шайби (втулки)ги търси по номера или означението .тогава може да се приравнят и към други производители. не сеи мисли , че в 100% като купиш нещо 2 ра употреба е годно ,въпрос на късмет- 10% според мен. по принцип винаги се прави ревизия на компонента втора употреба.
            899180483

Коментар

" по принцип винаги се прави ревизия на компонента втора употреба "

Не съм много съгласен . Това е като на здрав зъб да слагаш пломба..... При цена на кутия втора употреба от 150 - 350 лв. не виждам смисъл от ремонт на такава . Докато я отвориш и намериш всичко и я отремонтираш колата ти е на трупчета за Н брой дни , а цената само на лагерите е над 400 лв. / оригинални / .
              0886/706147 Тунинг на Vitara & Grand Vitara

Коментар

Благодаря за отговорите.Ситуацията е следната- кутията я свалих и я отворих преди 3 дни.Маслото което изтече беше като течно сребро (металик) заедно с парчета от муфа и иглов лагер.Сви ми се сърцето.Отвори се лесно и останах изненадан-зъбните колела бяха в перфектно състояние.Проблемът беше строшена муфа на 3 и 4-та скорост и игловия лагер(който съединява 2-та вала)-липсвашеИ така тръгнах да се ориентирам за цени на кутията и на съответните части.Първото варираше 400-800лв.Отивам в "Миркат" и -всичко,което ми трябва е 150лв и е в наличност.Купих ги и мислех че ми се размина.Но днес при сглобяването се откри следния проблем-
                на мястото, където се свързват 2-та вала, игловият лагер, при смачкването и съответно изчезването му, е образувал каналчета и е "разял" шийката на вала.И сега при сглобяването се получава малък луфт.Днес си чупихме главите как да решиме проблема, защото е сериозен.Докарахме го до следното-минимално изпилване и полиране на двата вала и слагане на малко по-голям размер иглов лагер.

Вие какво мислите?Освен да си купя нова?!
                Гаджето ми вика да си купя нова кола, което естествено няма да стане

Коментар

Ако намерите игли с по-голям диаметър - добре, но имай едно на ум че шлайфайки шийката се отнема от циментацията и остава по-мека основа.
                  Какъв е диаметъра и' ?

Коментар

Диаметърът на дългия вал стана 19 от 20 т.е се свали с 0.5 , циментацията принципно е 0.3, но по стружките не си личеше, че се е махнала.Но ще се види. На късия вал вътрешният диаметър беше 27 и се направи 28, ако не се лъжа. Набихме на преса едно лагерче вътре МК нещо си(не си спомням точно) и всичко си пасна.Днес сглобихме всичко и утре ще се пробва.

Стеф, сигурно си отварял скоростна кутия-незнам, но според мен свързването на 2-та вала е много глупаво направено.
                    Знаете ли, къде в София може да се намери добавка с графит за маслото на кутия и има ли смисъл?мерси

Коментар

Пак иглено лагерче ли сложихте? С вътрешна черупка ли е или иглите контактуват директно с вала? Ако са директно, има вероятност да се износи. Няма да стане веднага но....
                      Като питах за диаметрите, имах едно на ум да ви предложа на шийката да се набие закалена втулка. Ако щете даже втулка изработена от подходящ по външен диаметър бутален болт. Или от външен пръстен на лагер. Ако все пак се стигне до такова решение, единствено ме тревожи че шийката ще трябва да се престърже и диаметъра ще се отслаби. За това ако го правите, направете прехода с радиус на закръгление, за да се намалят напреженията в стресовата зона на стъпаловидност на вала.
                      За полза от добавки точно в този случай нищо не мога да кажа, но истинските определено намаляват триенето. Вече има кави ли не - с тефлон, молибден и не знам какво още.

Коментар

Наи добрата-'УМ' универсален модификатор руска добавка
                        изпробвана лично на LT35 изминах 34км.със спукан картер
                        без мосло след което смених картера сипах масло и LTто
                        работи още вече 52000 след инцидента

Коментар

От: Проблем със скоростната кутия на Витара

е може ли така да я прекъснете ценната тема?дайте снимки и кажете,колко ви излезе ремонтът,че и аз имам такъв проблем от вчера....виеха("поносимо"),а от вчера на 5-та е нещо страшно!
                          Майка Япония.......Всичко друго е компромис!

Коментар

така като гледам няма да ти отговорят скоро че темата е от преди една година
                            Теч?! Какъв теч? Това под колата е просто потта на всички коне под капака!

Коментар

Само да спомена, че проблем със превъртял в оста лагер го решихме( и то успешно) със наваряване на шииката с електрожен(със меден проводник се ''цъкат'' капки , после се позаглаждат, където трябва и се набива новия лагер.Първо е добре да се пробва със стар, че може да се раздуе.А за шум в скоростите на трета и пета, съм сложил някаква добавка за ск. кутии( не знам каква е, дадоха ми я наливна от една фирма) и шума намаля осезаемо.Така е вече 7-8 х км.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X