Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Повдигане на Витара дълга база - 3 см.

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Повдигане на Витара дълга база - 3 см.

Витарата слушкаше, папкаше и днес започна да расте!
    Снимки ще има утре, че започнахме малко припряно, а и апарата се скапа. Днес вдигнахме задницата. Пружини от Вартбург, амортисьори - след много чудене - Тоkico, газови за Тойота Рав4. Сравних ги на око с оригиналните - в сгънато състояние са по-дълги с около 4 - 5 см, в разгънато - 10 - 12. Повдигането е бързо и сравнително лесно. Ще го опиша подробно за бъдещите ентусиасти. Канал не е нужен. Работихме с два крика - един на рамата и един на задния мост. Демонтира се гумата, повдига се малко задния мост, за да се намали напрежението на амортисьора. Отвива се отдолу, горе рязахме, че не се развиваха гайките. Амортисьора се маха, крика се освобождава, моста пада и старата пружина се вади. Новата е по-дълга и за да влезе трябват скоби. След поставяне на събраните пружини се закача амортисьора, скобите се махат и сме готови. Резултат - от 73 см до ръба на калника, след повдигането - 81 см. Първи впечатления от 20 км возене - не по твърдо, даже може би малко по-меко, леко люшкане в завойте. Повдигнатата задница "заби" фаровете в пътя. Утре предстои повдигане отпред с подложки 3 см.
    Поздрави.

До: Повдигане на Витара дълга база - 3 см.

Браво колега пиши катоя повдигнеш утре отпред и разказваи ако нямаш снимки поздрави и успех.
    За бърза помощ,полиция и пожарна тел. 112.
    За ядене и пиене - 0876 74 99 88 - Михаил Рашков

Коментар

Да ти е честита чакаме да я видим.
      Бялото BUZUKI 1.6 8в
      0899368772 ;) 0897229322

Коментар

Доста се е повдигнала задницата,но сигурно малко ще слезе като я повдигнеш отпред.Направи снимки,ако обичаш,за тези втулки отпред да ги видя какво представляват,че ми е много интересно(май ме хвана крастата).Мисля,че се правеше някакъв фланец за кардана,щото много бързо заминавали каретата(за последното не съм много сигурен, но ще се радвам и това да разясниш)!

Коментар

Първоначално публикуван от Savov Преглед на мнение
          . Резултат - от 73 см до ръба на калника, след повдигането - 81 см.
          Странно. И аз сложих вартбургови пружини(предни) отзад, и при мен резултатът е 87 см.
          А отпред подложките ми са 55 мм, и там височината е 83 см.
          При теб, ако сложиш 30 мм подложки отпред-задницата ще стои вирната. Може да е малко смешно, имай го предвид.
          Възможните варианти са: или по-висока предна подложка, или рязане на пружините отзад. Ама тогава язък за пружините.
          Но ти си решаваш, ние само стоим отстрани, чоплим семки и даваме акъл. И все се намира някой да каже-Не знам как е, но така не става
          Поздрави, и успех с повдигането.

П.П. Кажи нещо за гумите-с какви си сега, и ако ще ги сменяш с какви? Че на мен ми предстои именно гуменият въпрос, и събирам информация.
          Има ли желание-има и начин!

Коментар

Здравейте, пак нямам снимки, но ще разкажа подробно. Днес вдигнахме предницата и от моята скромна Витарка се получи Монстър трак.
            Всъщност първия опит за повдигане на предницата започна вчера, но беше неуспешен.
            Първо за подложките. Преди време случайно попаднах при един стругар. Трябваше да се направи някаква шантава втулка. Видях готовност в очите му за нетрадиционното. Заговорихме се, аз тъкмо бях гледал чертежите на Славин от една перфектна за целта тема -
            http://forum.offroad-bulgaria.com/sh...ad.php?t=50709
            Та, попитах го, може ли да направи подложки за пружини и амортисьори. О, чудо, човека каза: Ама как, ето ти готов кит с подложки и удължители, аз правя такива от години, половината Витари по града са с моите подложки.
            Разгледах "кита" - цена 48 лева, включваше подложки за предни и задни пружини, предните 3 см, задните 5 см и удължители за предните и задните амортисьори - пак 3 и 5 см. Твърдеше, че въпреки разликата във височината след монтиране всичко било ОК. Не ме впечатлиха особено предните удължители за амове, затова свалих чертежа на подложите от Славин и ги направихме точно, но с височина 3 см и от някаква уж много здрава пластмаса. От задните подложки се отказах. Крайна цена за подложки за предни пружини и предни амортисьори - 45 лв, в цената били и удължители за задните амове. Подарявам ги при интерес.
            Сега за монтажа отпред. При първия опит в дясно - откачихме от горе трите гайки, държащи амортисьора. Откачихме биелетката. Пружината се извади лесно, с малко допълнителен натиск върху главината. Стегнахме я със скоби, сложихме подложката на място, после и пружината - влиза, ама трудно. Помага се с чук и много пожелания към роднините на японските конструктори. Пружината още не беше легнала нормално, когато видяхме че е почти невъзможно изваждането на скобите, счупихме и биелетката, скъсахме маншоните на карета...
            Днес с пресни сили, на ново. Откачихме амортисьора от горе и отдолу - нужно си е, за да се избият трите болта от горе и да се сменят с по-дълги. Откача се биелетката и шарнира, откача се полуоската, главината се вади. После е лесно - пружината с подложката влиза, без да е нужно стягане със скоба. Пластмасовата подложка беше с недобре центрирани дупки за болтовете - разширихме ги бързо с бормашина. Сглобяване по обратен ред и резултата - от 76 см на обяд, надвечер - 81 см и отпред и отзад. Веднага се яви проблем - гумите стоят като на Татра - събрани долу. Проблема се задълбочи, като се сетих че от утре ежедневно ме чакат по 150 - 200 км път и в неделя вечер няма кой да регулира предницата.
            По спешност смених предните гуми с две стари, поне за следващите ден - два.
            Снимки ще направя утре.
            Поздрави.

Коментар

Първоначално публикуван от Кольо Преглед на мнение
              Странно. И аз сложих вартбургови пружини(предни) отзад, и при мен резултатът е 87 см.
              А отпред подложките ми са 55 мм, и там височината е 83 см.
              При теб, ако сложиш 30 мм подложки отпред-задницата ще стои вирната. Може да е малко смешно, имай го предвид.
              Възможните варианти са: или по-висока предна подложка, или рязане на пружините отзад. Ама тогава язък за пружините.
              Но ти си решаваш, ние само стоим отстрани, чоплим семки и даваме акъл. И все се намира някой да каже-Не знам как е, но така не става
              Поздрави, и успех с повдигането.

П.П. Кажи нещо за гумите-с какви си сега, и ако ще ги сменяш с какви? Че на мен ми предстои именно гуменият въпрос, и събирам информация.
              Хич не ми се връзва аритметиката с тези височини. С 3 см подложки се вирна от 76 на 81. Предполагам, че след реглажа ще "слезе" малко. Гумите ми са чисто нови зимни, 215/70/R15, купих ги седмица преди да се реша за лифта. Малеят. Ще карам така до пролетта, после ще взема по-високи. Днес гледах Витара с идентичен лифт, гуми 235/75/R15 BFG MT, има място за още.

Коментар

Като чета из темите за лифт на витара-височините са с нелогична аритметика.
                При еднакви подложки и пружини се получават различни резултати. Може да е заради умора на пружините, или нещо друго...
                Има ли желание-има и начин!

Коментар

Първоначално публикуван от Кольо Преглед на мнение
                  Като чета из темите за лифт на витара-височините са с нелогична аритметика.
                  При еднакви подложки и пружини се получават различни резултати. Може да е заради умора на пружините, или нещо друго...
                  Отзад с колкото подложиш с толкова ще се вдигне, ама отпред е през рамото на носача.
                  OFFROAD CLUB STARA ZAGORA

Коментар

Ето и малко снимки:
                    Общ план, снимка от лятото с гуми 205/70

Преди повдигането, отзад -

Днес, с регулирана вече предница, гуми 215/70:

Отзад:

Отпред:

Подложката от "супер здрава пластмаса", преден амортисьор:

Подложката на пружината:

Болтовете - усилени, въздлъжки /на харизан кон.../

Като ще си ги мериме....

Можеше и още, но ми досвидя за гумите по тези камъни. Няма тенденция за изпадане на пружините.
                    Фланци на кардана и А рамото не мисля да слагам, повлиян от мненията на Иван Попов от различни сходни теми.
                    Поздрави и успех на следващите!

Коментар

Дългата база няма нужда от фланец на кардана, на А-рамото е хубаво да има заради регулатора на спирачките.
                      0 8 9 8 4 8 1 3 3 0

Коментар

Така е ,аз също нямам фланец на кардана.Обаче ,ако сложиш по-сериозни гуми и фланци или изнесени джанти,гумата ще ти опира в калника при тази ситуация!!!
                        Прикачени файлове
                        0887/400121 Антон Донев

Коментар

Браво адаш станала е супер Витарата .Станала е добре само гумите требваше да са малко по рошави,ама с твойте 100\200 км на ден ще те побъркват.Успех и безаварийни хиляди километри да се слушате.
                          [I]Георги Дим. Попов :Самоков тел.0882567867[/I]

Коментар

Savov искам да те попитам каде се намира този стругар , защото и аз искам да си повдигна Витарката малко!!! И моята е дълга база и почти същия цвят като твоята !!!

Коментар

Ами той човека си е от Самоков - това е Мека-та на витарите Дори Иван Попов ходи там да му правят нещата....

Совов, не се притеснявай за леко вдигнатата задница - като я натовариш с деца или .. мацки да речем и си идва точно. И леките вибрации в раздатката (чуват се отзад или отдолу) ще изчезнат след около 1000 до 3000 км.
                              Ако не свършва добре, значи не е свършило!
                              0888 315 794
                              LZ1UPI
                              A1 (Rh+)

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X