Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Проблем с перфектна витара

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Проблем с перфектна витара

Здравейте!Значи от много скоро имам Витара 1,6 16v.Взех я с голямо желание,в "перфектно състояние",както казват джамбазите ,затова ме боли сега главата!Та проблема ми е следния,като си карам по равното всичко е ок,но щом започне катерене почва да загрява.Това което забелязах е,че радиаторът не е равномерно сгрят.В единият край е топъл а там където е перката направо си е студен.Виско муфата е чисто нова.Това ,което си мисля е че радиаторът сигурно е запушен,от там не може и да сработи виското и вдига температурата.Какво ще ме посъветвате ,защото не съм мн.компетентен,благодаря предварително

До: Проблем с перфектна витара

Първоначално публикуван от gogo_fish Преглед на мнение
    Здравейте!Значи от много скоро имам Витара 1,6 16v.Взех я с голямо желание,в "перфектно състояние",както казват джамбазите ,затова ме боли сега главата!Та проблема ми е следния,като си карам по равното всичко е ок,но щом започне катерене почва да загрява.Това което забелязах е,че радиаторът не е равномерно сгрят.В единият край е топъл а там където е перката направо си е студен.Виско муфата е чисто нова.Това ,което си мисля е че радиаторът сигурно е запушен,от там не може и да сработи виското и вдига температурата.Какво ще ме посъветвате ,защото не съм мн.компетентен,благодаря предварително
    Сваляш радиатора заедно с долния маркуч, пълниш го с оцет (само не знам от къде ще намериш свестен, че тая химия по магазините не върши никаква работа), оставяш го няколко часа и промиваш обилно, ама наистина обилно с вода в ОБРАТНА посока, тоест, обръщаш радиатора надолу с главата, да изтекат мизериите. Това ако наистина е от радитор, а така, както го описваш натам отива. Ако не излезе поне една шепа мизерия, значи оцета е калпав.
    Силно не ти препоръчвам да наливаш препарати за почистване на баня, че не се знае какво ще остане от радиатора. Всъщност има доста изписано по темата.
    А, и последно, не отлагай процедурата много, че като се запуши от една степен нататък, белата става много лесно.
    О879 342 54О Не си пъхайте пръстите където ви падне, не са чак толкова много...

Коментар

Здравейте!Значи от много скоро имам Витара 1,6 16v.Взех я с голямо желание,в "перфектно състояние",както казват джамбазите ,затова ме боли сега главата!Та проблема ми е следния,като си карам по равното всичко е ок,но щом започне катерене почва да загрява.Това което забелязах е,че радиаторът не е равномерно сгрят.В единият край е топъл а там където е перката направо си е студен...
      Aз на съвпадения не вярвам, ама дано не е така.
      Под съвпадения разбирам съвсем скорошна покупка на "перфектен" автомобил и след кратко натоварване изведнъж се запушва радиатора и почва да грее! Обикновенно такъв "перфектен" автомобил е с проблем в главата, или блока и затова се продава.
      Я кажи губи ли антифриз?

Коментар

Подкрепям колегата tef4o за оцет-чето. Сложи винен, защото само за него съм сигурен, че действа. Ако не искаш да използваш подправката, натикай в горния край маркуч и със силна струя си промий радиатора.
        Успех!
        Сузуки Витара '89година, 1.6 8v, автоматик, газ-бензин.

0883 55 13 48 и/или 0879 38 38 08 Николай Николчев
        /e-mail: nikolaynkl@gmail.com/

Коментар

здравей,не съм много сигорен но си провери термостата
          не ме е яд когато ме лъжат а когато си мислят че им вярвам

Коментар

Виското не сработва от радиатора,а от температурата в ДВГто.
            Иван Дочев-ТЛК 73,4.2l-0888713925

Коментар

Благодаря ви за отговорите!Ще пробвам,както tef4o е написал.А иначе липсват признаци на спукана глава.Маслото си е чисто,по капачката липсва тази майонеза за която пише,не вади пара през ауспуха колата си върви ок.Това е,че на таблото стрелката отива на половината и малко по-нагоре а виското става още по хлабаво.Доколкото съм чел из форума съм разбрал,че от топлият въздух от радиатора се зацепва виско муфата и перката почва да върти с по голяма сила,или може би бъркам?

Коментар

Забравих да спомена за един опит,който направихме вчера.Свалихме перката и запалихме колата,значи там където беше студен радиатора си остана студен.Това ме кара да мисля,че там водата не циркулира и езапушен

Коментар

Забравих да спомена за един опит,който направихме вчера.Свалихме перката и запалихме колата,значи там където беше студен радиатора си остана студен.Това ме кара да мисля,че там водата не циркулира и е запушен
                  Като гледам, освен обичайното задръстване от котлен камък, май има доста добра вероятност да има някоя ш...на добавка за спиране на течове, нормално е да е задънила най-напред тръбичките около вентилатора. Ако е така, оцета може и да не ти помогне кой-знае колко, защото повечето добавки не ги разтваря, отделно, че след промивка може и да текне отнякъде.
                  Като махнеш горния маркуч от радиатора, какво се вижда вътре?

П.П. Махането на маркучи, капачки и прочее само на студен двигател, но това си го знаеш, нали?

Коментар

... или просто смени термостата.

А системата можеш да промиеш и с лимонтозу. Пакетче лимонтозу на литър вода. След тая процедура е нужно поне 3 пъти да напълниш и да изпразниш с чиста вода, преди да слагаш антифриза.

Радиатора може и свален, и с по-концентриран разтвор - пакетче на половин литър, примерно. Пълниш го и го оставяш да покисне. пълен, като можеш и да го поразклимбуцваш от време на време.

Хубавото на лимонената киселина, поне според опита ми, е че слабо атакува мед и месинг, но пък сваля окисите им безпроблемно, както и всякаквите други гадости вътре - ръжда и котлен камък. Тоест, сравнително безопасна за употреба е, и трябва доста да прекалиш, за да скапеш нещо.

Ясен да се произнесе от химична гледна точка кое е по-доброто.
                    Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Колега преди да сваляш радятора си провери всички дребни неща като :
                      термостат, водна помпа, перка, и дали надува маркучите, но витара да загрее е почти невъзможно да знаеш.

Коментар

Проблема се разреши,колеги.Значи най много се радвам,че не е станала по голямата беля.Пробвахме с оцет,пробвахме с други неща,но не стана нищо положението си беше същото.Тогава се принудих да рискувам.Знаех,че съм за нов радиатор и няма какво да губя и решихме с един майстор да опитаме да извадим пластмасовото казанче отгоре.Отворихме всички зъбчета внимателно и горната част излезе.Пуснахме да тече водата в обратна посока и опааа.Повече от половината радиатор не пропуска вода.През всички каналчета включително и здравите прекарахме една подходяща лайсна да прочисти.Нямате си на представа каква изтече.Колегата tef4o е прав,някаква гадна добавка,която като изсъхна стана като цимент там където беше изтекла.затворихме по обратният ред радиатора и за мой късмет всичко е точно.Гледахме за течове,няма.След което тествах колата,резултата страхотен!Първо витарата нямяше никакви проблеми,второ стрелката закова под половината и не мръдна от там и при яко натоварване на бавните и трето спестих някой лев,че не купих радиатор.Много благодаря на всички за разплитането на проблема.Успех на всички!

Коментар

Първоначално публикуван от mir777 Преглед на мнение
                          Колега преди да сваляш радятора си провери всички дребни неща като :
                          термостат, водна помпа, перка, и дали надува маркучите, но витара да загрее е почти невъзможно да знаеш.
                          Когато радиатора стане ей така:

прегрява за около 10 секунди, можеш да ми вярваш. На 20-тата секунда вече си с пукнат блок/глава, според късмета. Точно този радиатор (сори за лошото качество, 3 сутринта с gsm) се държеше както го е описал колегата - половината пари, половината мъртвостуден.
                          Е, сега си работи, но не питай какво му се случи

П.П. това, че тръбичките изглеждат като циментирани, не е от снимката - имаше общо 4-5, през които мижеше да мине нещо...

Коментар

Първоначално публикуван от tef4o Преглед на мнение
                            Когато радиатора стане ей така...
                            Хих! Случая с добавката за течове. Ако и настоящата е толкова перфектна, бая миене ще падне.
                            Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Първоначално публикуван от sparkybg Преглед на мнение
                              Ясен да се произнесе от химична гледна точка кое е по-доброто.
                              Ясен ще се изкаже за всякакви химически методи в охладителната уредба с умерена скептичност до твърдо отричане.

За радиатори:
                              1. Никога не се използват алкални препарати (включително сода каустик и препарати за отпушване на домашна канализация). От това боклуците се вкаменяват, а алуминият се разтваря. Месингът също се разтваря, макар и по-бавно.
                              2. Сярна киселина също не става, не пробвайте.
                              3. Никога не се смесват рецепти - слага се по едно вещество и преди да се опитва друго се мие юнашки с вода.
                              4. Вещества, доказано дали някакъв положителен измивен ефект са: чиста вода, оцет, винена киселина, лимонена киселина, солна киселина (солната - не на алуминий!), антифриз.
                              5. След промиването с препарат, какъвто и да е - задължително миене с течаща вода от маркуча, двигател, термостат и радиатор - отделно. Наливане и източване на вода не се брои за изплакване.

Той човекът си е решил проблема, но занапред - това са вариантите. Вариантът с воден филтър също помага, но е ултрадосаден.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X