Здравейте!Значи от много скоро имам Витара 1,6 16v.Взех я с голямо желание,в "перфектно състояние",както казват джамбазите ,затова ме боли сега главата!Та проблема ми е следния,като си карам по равното всичко е ок,но щом започне катерене почва да загрява.Това което забелязах е,че радиаторът не е равномерно сгрят.В единият край е топъл а там където е перката направо си е студен.Виско муфата е чисто нова.Това ,което си мисля е че радиаторът сигурно е запушен,от там не може и да сработи виското и вдига температурата.Какво ще ме посъветвате ,защото не съм мн.компетентен,благодаря предварително
Обява
Свий
Няма добавени обяви.
Проблем с перфектна витара
Свий
X
-
До: Проблем с перфектна витара
Първоначално публикуван от gogo_fish Преглед на мнениеЗдравейте!Значи от много скоро имам Витара 1,6 16v.Взех я с голямо желание,в "перфектно състояние",както казват джамбазите ,затова ме боли сега главата!Та проблема ми е следния,като си карам по равното всичко е ок,но щом започне катерене почва да загрява.Това което забелязах е,че радиаторът не е равномерно сгрят.В единият край е топъл а там където е перката направо си е студен.Виско муфата е чисто нова.Това ,което си мисля е че радиаторът сигурно е запушен,от там не може и да сработи виското и вдига температурата.Какво ще ме посъветвате ,защото не съм мн.компетентен,благодаря предварително), оставяш го няколко часа и промиваш обилно, ама наистина обилно с вода в ОБРАТНА посока, тоест, обръщаш радиатора надолу с главата, да изтекат мизериите. Това ако наистина е от радитор, а така, както го описваш натам отива. Ако не излезе поне една шепа мизерия, значи оцета е калпав.
Силно не ти препоръчвам да наливаш препарати за почистване на баня, че не се знае какво ще остане от радиатора. Всъщност има доста изписано по темата.
А, и последно, не отлагай процедурата много, че като се запуши от една степен нататък, белата става много лесно.О879 342 54О Не си пъхайте пръстите където ви падне, не са чак толкова много...
-
Първоначално публикуван от gogo_fish Преглед на мнениеЗдравейте!Значи от много скоро имам Витара 1,6 16v.Взех я с голямо желание,в "перфектно състояние",както казват джамбазите ,затова ме боли сега главата!Та проблема ми е следния,като си карам по равното всичко е ок,но щом започне катерене почва да загрява.Това което забелязах е,че радиаторът не е равномерно сгрят.В единият край е топъл а там където е перката направо си е студен...
Под съвпадения разбирам съвсем скорошна покупка на "перфектен" автомобил и след кратко натоварване изведнъж се запушва радиатора и почва да грее! Обикновенно такъв "перфектен" автомобил е с проблем в главата, или блока и затова се продава.
Я кажи губи ли антифриз?
Коментар
-
Подкрепям колегата tef4o за оцет-чето. Сложи винен, защото само за него съм сигурен, че действа. Ако не искаш да използваш подправката, натикай в горния край маркуч и със силна струя си промий радиатора.
Успех!Сузуки Витара '89година, 1.6 8v, автоматик, газ-бензин.
0883 55 13 48 и/или 0879 38 38 08 Николай Николчев
/e-mail: nikolaynkl@gmail.com/
Коментар
-
Благодаря ви за отговорите!Ще пробвам,както tef4o е написал.А иначе липсват признаци на спукана глава.Маслото си е чисто,по капачката липсва тази майонеза за която пише,не вади пара през ауспуха колата си върви ок.Това е,че на таблото стрелката отива на половината и малко по-нагоре а виското става още по хлабаво.Доколкото съм чел из форума съм разбрал,че от топлият въздух от радиатора се зацепва виско муфата и перката почва да върти с по голяма сила,или може би бъркам?
Коментар
-
Първоначално публикуван от gogo_fish Преглед на мнениеЗабравих да спомена за един опит,който направихме вчера.Свалихме перката и запалихме колата,значи там където беше студен радиатора си остана студен.Това ме кара да мисля,че там водата не циркулира и е запушен
Като махнеш горния маркуч от радиатора, какво се вижда вътре?
П.П. Махането на маркучи, капачки и прочее само на студен двигател, но това си го знаеш, нали?О879 342 54О Не си пъхайте пръстите където ви падне, не са чак толкова много...
Коментар
-
... или просто смени термостата.
А системата можеш да промиеш и с лимонтозу. Пакетче лимонтозу на литър вода. След тая процедура е нужно поне 3 пъти да напълниш и да изпразниш с чиста вода, преди да слагаш антифриза.
Радиатора може и свален, и с по-концентриран разтвор - пакетче на половин литър, примерно. Пълниш го и го оставяш да покисне. пълен, като можеш и да го поразклимбуцваш от време на време.
Хубавото на лимонената киселина, поне според опита ми, е че слабо атакува мед и месинг, но пък сваля окисите им безпроблемно, както и всякаквите други гадости вътре - ръжда и котлен камък. Тоест, сравнително безопасна за употреба е, и трябва доста да прекалиш, за да скапеш нещо.
Ясен да се произнесе от химична гледна точка кое е по-доброто.Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!
Коментар
-
Проблема се разреши,колеги.Значи най много се радвам,че не е станала по голямата беля.Пробвахме с оцет,пробвахме с други неща,но не стана нищо положението си беше същото.Тогава се принудих да рискувам.Знаех,че съм за нов радиатор и няма какво да губя и решихме с един майстор да опитаме да извадим пластмасовото казанче отгоре.Отворихме всички зъбчета внимателно и горната част излезе.Пуснахме да тече водата в обратна посока и опааа.Повече от половината радиатор не пропуска вода.През всички каналчета включително и здравите прекарахме една подходяща лайсна да прочисти.Нямате си на представа каква изтече.Колегата tef4o е прав,някаква гадна добавка,която като изсъхна стана като цимент там където беше изтекла.затворихме по обратният ред радиатора и за мой късмет всичко е точно.Гледахме за течове,няма.След което тествах колата,резултата страхотен!Първо витарата нямяше никакви проблеми,второ стрелката закова под половината и не мръдна от там и при яко натоварване на бавните и трето спестих някой лев,че не купих радиатор.Много благодаря на всички за разплитането на проблема.Успех на всички!
Коментар
-
Първоначално публикуван от mir777 Преглед на мнениеКолега преди да сваляш радятора си провери всички дребни неща като :
термостат, водна помпа, перка, и дали надува маркучите, но витара да загрее е почти невъзможно да знаеш.
прегрява за около 10 секунди, можеш да ми вярваш. На 20-тата секунда вече си с пукнат блок/глава, според късмета. Точно този радиатор (сори за лошото качество, 3 сутринта с gsm) се държеше както го е описал колегата - половината пари, половината мъртвостуден.
Е, сега си работи, но не питай какво му се случи
П.П. това, че тръбичките изглеждат като циментирани, не е от снимката - имаше общо 4-5, през които мижеше да мине нещо...О879 342 54О Не си пъхайте пръстите където ви падне, не са чак толкова много...
Коментар
-
Първоначално публикуван от tef4o Преглед на мнениеКогато радиатора стане ей така...Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!
Коментар
-
Първоначално публикуван от sparkybg Преглед на мнениеЯсен да се произнесе от химична гледна точка кое е по-доброто.
За радиатори:
1. Никога не се използват алкални препарати (включително сода каустик и препарати за отпушване на домашна канализация). От това боклуците се вкаменяват, а алуминият се разтваря. Месингът също се разтваря, макар и по-бавно.
2. Сярна киселина също не става, не пробвайте.
3. Никога не се смесват рецепти - слага се по едно вещество и преди да се опитва друго се мие юнашки с вода.
4. Вещества, доказано дали някакъв положителен измивен ефект са: чиста вода, оцет, винена киселина, лимонена киселина, солна киселина (солната - не на алуминий!), антифриз.
5. След промиването с препарат, какъвто и да е - задължително миене с течаща вода от маркуча, двигател, термостат и радиатор - отделно. Наливане и източване на вода не се брои за изплакване.
Той човекът си е решил проблема, но занапред - това са вариантите. Вариантът с воден филтър също помага, но е ултрадосаден.
Коментар
Активност за темата
Свий
В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.
Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.
Коментар