До: Витара - маслена помпа проблем
Здравей колега! Разбира се, че не е проблем да споделя разглобяването на проблемната кутия. Първо до нея не може да се стигне толкова лесно колкото си мислихме с баща ми.
1во: махаш маската
2ро: махаш радиатора разкачаш всичко, но под радиатора има две маркучета (поне при мен е така, защото колицата е автоматик), по които минава хидравичното масло от скоростната кутия. Внимателно ги разкачаш, но е препоръчително да вършиш тази работа сам!
3то: Разкачаш болта (1) от кормилната щанга.
4то: Източваш внимателно всичкото масло, или поне това, което успееш да излееш
5то: Махаш болтовете, които държат кутията за рога (те са 3 броя)
6то: Използваш специална скоба, с помощта на която ще разкачиш рамото на кутията от болта към щангите на колелетата (2)
7мо: Изкарваш кутията и започваш същинското разглобяване (недей забравя, че това до момента беше само за загрявка
)
8то: Погледни от долната страна на кутията дали имаш някакви фабрични отбелязки, които да ти показват как е поставено рамото (3) на кутията (те ти показват положението, в което гумите ти са в право положение) и ги запомни как стоят.
9то: Следва як бой по рамото (3) на секторната кутия; не се притеснявай издържа ударите
(ако не може да излезе това рамо, само тогава блъскаш и да не ти пука)
10то: От горната страна на кутията имаш 4 болта (4), които държат капачето на кутията. Развиваш въпросните болтове. В центъра имаш и една гайка с едно подобие на винт вътре в гайката. Махаш въпросната гайка като държиш контра с голяма отвертка След като развиеш гайката започваш да развиваш с отвертка и винта. Той най-вероятно ще ти повдигне леко капачето на кутията и после лесно ще можеш да го махнеш.
11то: Изкарваш цялата централна ос, като внимаваш да не загубиш иглените лагери, които се намират непосредствено след винта на оста!!! или по-точно в леглото под капачето.
12то: На струг трябва да прешлайфаш оста, там където се е трила семерингата (от 0,4 до 0,6 мм зависи колко е износено леглото на семерингата)
13то: Сменяш семерингата, която в нашия случай беше ф.42хф.27х8 или ф.42хф.28х8.
14то: Започваш сглобяването на кутията и всички останали чаркалъци!
Ако срещнеш затруднения пиши пак!
П.П. На снимките, които съм качил, съм написал с номерца нещата, които трябва да махнеш и в последствие да сложиш пак
Първоначално публикуван от antiroad
Преглед на мнение
1во: махаш маската
2ро: махаш радиатора разкачаш всичко, но под радиатора има две маркучета (поне при мен е така, защото колицата е автоматик), по които минава хидравичното масло от скоростната кутия. Внимателно ги разкачаш, но е препоръчително да вършиш тази работа сам!
3то: Разкачаш болта (1) от кормилната щанга.
4то: Източваш внимателно всичкото масло, или поне това, което успееш да излееш
5то: Махаш болтовете, които държат кутията за рога (те са 3 броя)
6то: Използваш специална скоба, с помощта на която ще разкачиш рамото на кутията от болта към щангите на колелетата (2)
7мо: Изкарваш кутията и започваш същинското разглобяване (недей забравя, че това до момента беше само за загрявка
) 8то: Погледни от долната страна на кутията дали имаш някакви фабрични отбелязки, които да ти показват как е поставено рамото (3) на кутията (те ти показват положението, в което гумите ти са в право положение) и ги запомни как стоят.
9то: Следва як бой по рамото (3) на секторната кутия; не се притеснявай издържа ударите
(ако не може да излезе това рамо, само тогава блъскаш и да не ти пука)10то: От горната страна на кутията имаш 4 болта (4), които държат капачето на кутията. Развиваш въпросните болтове. В центъра имаш и една гайка с едно подобие на винт вътре в гайката. Махаш въпросната гайка като държиш контра с голяма отвертка След като развиеш гайката започваш да развиваш с отвертка и винта. Той най-вероятно ще ти повдигне леко капачето на кутията и после лесно ще можеш да го махнеш.
11то: Изкарваш цялата централна ос, като внимаваш да не загубиш иглените лагери, които се намират непосредствено след винта на оста!!! или по-точно в леглото под капачето.
12то: На струг трябва да прешлайфаш оста, там където се е трила семерингата (от 0,4 до 0,6 мм зависи колко е износено леглото на семерингата)
13то: Сменяш семерингата, която в нашия случай беше ф.42хф.27х8 или ф.42хф.28х8.
14то: Започваш сглобяването на кутията и всички останали чаркалъци!
Ако срещнеш затруднения пиши пак!

П.П. На снимките, които съм качил, съм написал с номерца нещата, които трябва да махнеш и в последствие да сложиш пак
Коментар