Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Проблем! Спирачна с-ма.

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Проблем! Спирачна с-ма.

Здравейте. От седмица, обезвъздушавам като луд... и нищо и нищо.
    410(83 година),4бр барабанни спирачки.. Смених оплътненията на буталата. С много мъки, запеклото от 5 години предно дясно колело, най-после можах да извадя буталата. Не бяха мърдали... сумати. Изчистих ги,леко ги шкурнах с P800 - Заработиха И се почна обезвъздушаване. Всичко точно, както дядо ми ме е учил(на трабанта): Отворена пробка,някой натиска 1-2-3 и задържа. Няколко пъти го направихме, нямаше въздух.Затворихме. По същия начин и всички останали колела.
    Е да ама, както и да го правихме, колкото и пъти да обезвъздушавахме, все същото: Педала до ламарина,"удря", чак след 3тото напомване хваща и блокира всичко. Откачих! И това 3 дена поред. И нищо и нищо... Сваялях, барабаните, гледах за течове.... Няма и няма. На трабитата, има пробка на самата сп.помпа и тя също се обезвъздушава. Но... тук няма. От някъде, нещо става...
    ...защото, вс. е обезвъздушено. А при натискане на педала, ... до долу.
    Пробвахме и друг начин за обезвъздушаване. На затворена пробка, се натиска 1-2-3 и задържаш, другия тогава отвива и то потича. И пак същото-Нищо. Без почти нукавки мехури по маркучето.
    Мислех, че някъде изтича. Напомпах 1.2.3.4.5 и държах. Нито потъна педала, нито мръдна...демек никъде нищо не се губи.
    До тук с поемата. Слушам Про-тата и по-начетените.

Слушам Вас! Всичко ще е полезно. Най-лошото е, че днес заминавам(не с джипа) и на 5-ти се връщам. А искам, много много да отида с малкия таралясник на Събора!
    Предварително благодаря на всички! Извинявам се, за дългото описание.

До: Проблем! Спирачна с-ма.

Сменяй помпата ! и даже си сложи с усилвател от някоя Японска кола !
    МНого често като се смени течноста и помпата или някое цилиндърче сдава багажа !

А да ! Още нещо се сетих ! по принцип в спирачната система трябва винаги да има малко налягане от сорта на 0,2-0,3 ат. и ако го няма това нялагане не работи помпата както трябва ! За целта вземи с компресора надуй МНОГО ЛЕКО казанчето за сп. течност и така напомпи педала и така 3-4 пъти ! ако имаш редуцир на ком. най-добре направи го на 1,5-1,8 АТМ. инъче можеш да спукаш казанчето !
    Пиши какво става
    Човек първо е изобретил колелото а после премазаните животни !

Коментар

Хммм. Знаеш ли... Точно преди седмица сложих ДОТ4(некъв руски)РОСДОТ. И наистина сиг. си прав. Моля те ми кажи как мога да наставя хидравлика(усилвател)... от друга. Въобще незнам, кое-как.

А на едно цилиндърче, какво може да му се развали? Или се запушва и не движи, или изпуска масло. При мен... това не го прави.

Може и на ЛС... но ако ми кажеш ориентировачна цена, на Усилвател, ще има да черпавам.

Коментар

Тази система с отворената пробка нещо не ми е позната
        Помпи се докато педала се качи, задържа се, отвива се пробката докато педала "омекне", НО СЕ ДЪРЖИ НАТИСНАТ, завива се пробката, и пак се помпи, така отново дълго и тъжно на три-четири "изциквания" от пробката ходиш и гледаш в казанчето за спирачна течност какво има, да не остане само въздух. Започва се от най-далечното колело и при случаи като твоя е добре да "изцикаш" поне 0.05-0.1л от колело. Ако не стане действаш както CJ каза.
        В София гумички вътре в помпата се сменят на "Антим І"
        0877 17 07 27 Понеделник - ден за почивка

Коментар

Точно както ти каза го правихме. И не по 100мл. а по повече. Казанчето постоянно го допълвахме. Не е оставало празно. А помпата не съм я пипал, още.

При CJ само не ми стана ясно от къде да вкарам, тези атвосфери? През пробката ли?

Коментар

Ако се съмняваш за въздух, можеш да пробваш да вкараш течност по обрания път - под налягане през всяка пробка... ама:
            -първо виж дали накладките лягат плътно по диска (барабана), особено ако има ръбове от износване по дисковете/барабаните. Тогава педала потъва сеедно има въздух по системата, защото накладката пружинира, особено при челюстните накладки.
            - ако е джипа е с барабани почисти ръбовете от втрешната страна барабаните и ги регулирай накладките така, че барабана да влиза на косъм, без да задържа после разбира се. Иначе при натискането на педала цилиндърчетата отварят но недостатъчно зада стегнат барабана, и го стягат след едно две по-бъзи напомпвания, защото между напомпванията накладките още не са се събрали.

Спирачната помпа можеш да я обезвъздушиш като развиеш леко накрайниците на тръбичките и ....помпаш. После проследи тръбичките - на някой коли слагат пробки за обезвъздушаване на някои разклонения, както и ако има "кантар" отзад ("Паджерото например")

И накрая най-вероятния за мен вариант - помпата си е заминала. Това че не пропуска като напомпаш няколко пъти не е показателно, особено ако помпаш по- рязко - държи, ама като помпаш леко - не.

Малко се поувлякох ама дано е от полза. Успех!
            Don't hunt IF you can't kill
            първо 0883 после 333 накрая 448

LZ1BGD

Коментар

Първоначално публикуван от hammer Преглед на мнение
              Ако се съмняваш за въздух, можеш да пробваш да вкараш течност по обрания път - под налягане през всяка пробка... ама:
              -първо виж дали накладките лягат плътно по диска (барабана), особено ако има ръбове от износване по дисковете/барабаните. Тогава педала потъва сеедно има въздух по системата, защото накладката пружинира, особено при челюстните накладки.
              - ако е джипа е с барабани почисти ръбовете от втрешната страна барабаните и ги регулирай накладките така, че барабана да влиза на косъм, без да задържа после разбира се. Иначе при натискането на педала цилиндърчетата отварят но недостатъчно зада стегнат барабана, и го стягат след едно две по-бъзи напомпвания, защото между напомпванията накладките още не са се събрали.

Спирачната помпа можеш да я обезвъздушиш като развиеш леко накрайниците на тръбичките и ....помпаш. После проследи тръбичките - на някой коли слагат пробки за обезвъздушаване на някои разклонения, както и ако има "кантар" отзад ("Паджерото например")

И накрая най-вероятния за мен вариант - помпата си е заминала. Това че не пропуска като напомпаш няколко пъти не е показателно, особено ако помпаш по- рязко - държи, ама като помпаш леко - не.

Малко се поувлякох ама дано е от полза. Успех!
              Мисля, че си открих грешката. При въпросното предно дясно,колело... навъртях регулаторите, крайно долу... незнам и аз защо. И 99% сиг. е заради това, че накладката не "пипа" барабана и тр. още един път на напомпаш, за да вдигне още толкова и да блокира колелото. Хммм... дано да е това! За жалост, ще дам резултат чак на 5-ти вечерта. За сега... събирам всички възможни варианти за проблем.
              След като проработи с-мата, обмислям Хидравлика, както предложи CJ, че приятелката няма сила натисне педала, та понякога и помагам на някой по-стръмен участък. (Учим се да ставаме, "ОффРоудърка". )

Давайте още мнения.

Коментар

Накови си нови ферода(ако са износени), регулирай накладките да са максимално близо до барабана( като въртиш колелото на ръка, трябва лекичко да закачат) и стига си помпил.Успех.
                За заеми и кредити поискани от лица с които нямам кръвна връзка не отговарям.

Работя бързо, евтино и качествено. Можеш да избереш две от трите опции.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                X