Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Клатещ се скоростен лост

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Клатещ се скоростен лост

Търсих във форума, но намерих само теми казващи, че това си е така по принцип и не подлежи на корекция.

Витарата по принцип има "разлуфтен" скоростен лост. Или поне беше тъй до преди в сервиза дето бакчка Соти не натаманиха нещо и лоста се стегна. Стегна се като на лека кола. Но това беше до вчера - по каменист път с доста друсане всичкосе върна в началното положение, че даже по-лошо.

До колкото разбирам имало някаква пластмасова работа дето държала лоста да не се клати. Най-вероятно е точно под лоста - там отгоре на скоростната кутия. Или поне от Соти нещо такова разбрах - вади се лоста и от долу би трябвало да се извади някаква ябълка (предполагам тая дето влиза лоста в нея). Някой знае ли как се вади и евентуално какъв е парт номера за да издиря една такава?

Забравих да споделя - джипката е Suzuki Vitara 91ви набор с G16A мотора, но подозирам, че кутията е няколко години по-нова.

Имам и една насипна кутия - най-вероятно ще пробвам да разглобя първо там за да видя какво е положението, че витарата се кара всеки ден...

От: Клатещ се скоростен лост

Виновника може би е с номер 28117-60A00 . Една втулка която уплътнява лоста и го държи. Като цяло лоста има 2 опорни точки - тая долу дето влиза 'чопа' в неа и тази втулка. Към втулката го притиска пружината над "ябълката" която е част от лоста. Дали е със сигурност тя ще кажа като я сменя. Ще видя дали има такава в Миркат. Ако не - имам една в прилично здраве (от кутията която ми е за продан) и ще сложа нея. Евентуално с някоя подложка под нея за да компенсира износването.

Моята съм почти убеден, че се "строши". Ама ще снимам като сваля лоста .

Иначе по-долу са снимки от свалената кутия. Да се придобие представа каква е системата.

Натиснете снимката за да я уголемите

Име:20161212_182059.jpg
Прегледи:1
Размер:101.4 КБ
ID:5736966Натиснете снимката за да я уголемите

Име:20161212_182049.jpg
Размер:75.7 КБ
ID:5736967Натиснете снимката за да я уголемите

Име:20161212_181941.jpg
Размер:87.7 КБ
ID:5736968

А ето как изглежда цялото:

Име:129677.jpg
Размер:56.0 КБ
ID:5736969
    Последно редактирано от brum; 12-12-16, 18:42.

Коментар

Долу на лоста има една малка ябълка, която влиза в своя си пластмасова стилна. Обикновено тя пада долу и тогава става луфта. Бъркаш с пръст, и пластмасата се нанизва на него.
      Има ли желание-има и начин!

Коментар

30 номер по-горе на картинката ли? Трябва да го видя с каква форма е, ама би трябвало да мога да издялам едно такова.

Ей това е от Grand Vitara, но би трябвало да е същата история:

Име:1ac6e5868a9da3e7b196564b8a233e4d.jpg
Размер:35.9 КБ
ID:5736977
        Последно редактирано от brum; 12-12-16, 20:15.

Коментар

Кольо е прав, и на други места в нета попадам на същият проблем. И там го решават с подмяна на двете части - онова като втулката долу и онова като втулка в която ляга ябълката на лоста. Оригиналните номера са:

28117-60A00 - втулката в която ляга ябълката, номер 20 на схемата по-горе.
          25551-60A02 / 25551-60A01 / 25551-60A00 - втулката долу, номер 30 на схемата по-горе.

Утре ще проверя дали ги имат в Миркат. Ако не - има вариант за поръчка от чужбина за 21 долара с доставката и 1-2 седмици чакане.

Или като алтернативен вариант - оставам старият 20ти номер и издялквам едно подобие на 30ти номер от полиамид.

Коментар

Не се занимавай с Миркат, там не познават числата...

Ако не се лъжа, на кутията която е при теб сменях тази втулка(пластмасовата), но не си спомням дали с друга такава-оригинална и неизносена(от друга кутия), или стругарите ми издялаха на струга друга-от някаква пластмаса(заместител на полиамида), и доста по-стегната от оригиналната.
            Ако извадиш трудно лоста-направо вземай тази втулка, би трябвало да е доста по-добре.

Колко съм се ядосвал с този проблем при мен...

Коментар

Виж и Варненлията, който е търговски партньор тук - какво за колко време и пари може да ти достави.
              о 88 з 417 оо 4 - Стоян

Коментар

Кольо, на кутията при мен лост няма. Нямам си никаква идея къде е, но предполагам, че при свалянето и качването на кутията е забегнал на някъде.

Миркат им звъннах - 10лв втулката, 2 месеца доставка. Другата - същата работа. От интернет има от къде да ги поръчам за 21 долара и за 10 дни доставка. Няма да се занимавам, а направо заръчвам от там.

Коментар

Ти си луд да даваш 30 и кусур лева за една нищо пластмасарийка, дето читава стругар ще ти я направи за 2 лева, при това, като му кажеш да я направи по-стегната, че старата излиза от ябълката, новата няма да мръдне за два живота на витарата.

Ма както си знаеш, харчиш твоите си пари...

Коментар

Не съм поръчал още. Ще дойдат по коледа, а не ми се чака до тогава. Ще сваля старата втулка (или каквото е останало от нея) за да видя дали не мога да издялам една на фрезата. Надявам се да не се стига до струг, че нямам такъв и ще трябва да търся .

Коментар

То си е стругов детайл, а нали ти викам-ще ти вземат 2 лева за труд. И още 24 стинки за матр'яла.

Коментар

Тука в София за 2лв и добър ден няма да ти кажат . Трудно се намира хора дето ще искат да се занимават въобще с нещо, пък било то и за 20лв.

Ти от какъв материал би ми препоръчал да я направя?

Коментар

По спомен-някаква пластмаса, заместител на полиамида. Че полиамида бил много скъп, и стругарите не го държали на склад защото клиентите не го искали. Заради цената. Тази пластмаса била почти същата, с малки разлики, но вършела почти същата работа.

Това, ако изобщо става въпрос за тази втулка де, ако не е било за нещо друго.
                          Имам скоростен лост(може да е липсващия от твоята кутия)-той за мостра на ябълката. Ако дадеш външен диаметър и височина на втулката-ще питам какво ще струва да я направят наново.
                          Е, това за двата лева е майтап, но надали ще е повече от 5...
                          С куриера-8. Примерно.
                          И ще е доста по-стегната от сегашната ти.

Коментар

Полиамид май имам. Едното със сигурност е тефлон, другото май беше полиамид (две пръчки материал ми се търкалят). Ако не мога на CNC фрезата да издялам едно ще го мисля . Нека първо да го извадя да го видя какво представлява.

Коментар

Ма ти още не си го извадил ли бе?
                              Там долу, в избирача на скоростите е. Ама с ръкавици не става, иска си да си оцапаш ръцете-набиваш пръст в отвора, и внимателно вадиш нагоре.
                              Има две гадни тънкости-едната е да не го завъртиш, и да легне настрани, че после малко трудно се изправя, ама с някоя тел, или нещо тънко и здраво-въртиш насам-натам докато я изправиш.
                              Другия гаден момент е, че след като вече си я нанизал на пръста-трябва много внимателно да я вадиш нагоре, че едвам минава през металния детайл, луфта е десета-две... То и толкова не би трябвало да има, ама след толкова години екслоатация...

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X