Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Още едно Джимни

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Още едно Джимни

Здравейте! След не особено дълго четене из форуми, включително този, се бях запътил да си купя офроуд машина на старо, я Паджеро, я Витарка, но ей така на майтап отидох до Миркат да видя Джимнитата... бюджетът покриваше първоначалната вноска...

От седмица карам чисто ново Джимни и съм още в еуфория! Машинката е страхотна и на пътя и (леко) извън него. Не че сухите черни пътища покрай София са истински офроуд... Но и не смятам да го юркам докато е в гаранция. Карам си го предимно в града и въпреки късите предавки и офроуд окачването вози доста приятно (може би щото е ново и съм свикнал на изстрадали леки коли).

Вярно, че озвучаването му е като на радиоточка в бидон и антената не лови докато не я изкараш повечко, но не съм го купувал само за да слушам музика в него. Като се замисля в предишната си кола почти не слушах музика, защо да почвам сега?

Иначе към 100 км/ч гумите започват да стават леко шумни, но още не съм го пробвал на по-дълъг път по магистрала за да видя колко ще е изморително. Честно казано с такава кола бих се отплеснал по подбалканския вместо по магистралата... Гумите са Bridgestone Dueler H/T и въпреки, че се водят всесезонни съм леко резервиран. Ако не ми допаднат в началото на зимата ще я обуя в истински зимни гуми. Колебая се между Dunlop Grandtrek или Bridgestone Blizzak или нещо друго от размера (205/70R15). Като цяло има доста информация по въпроса във форума

Натиснете снимката за да я уголемите

Име:DSC_7693.jpg
Прегледи:1
Размер:181.9 КБ
ID:6120851

Двигателят е стандартният бензинов 1.3л 62кВ. Дърпа достатъчно добре според мен. Тъй като колата не утежнена с излишни изолации двигателят се чува като се форсира, но в покой е почти недоловим. Като пусна климатика компресорът се чува по-силно...

До колкото чета по форумите, платформата не е променена особено спрямо предните генерации. Има електронен контрол вместо лост за избор на задвижването (което си е така от доста време). Не знам дали е новост, но има ESC (Electronic Stability Control), което се самоизключва в режим 4L, за да не пречи. Също така може да се изключи и в другите режими по желание (има си бутонче). Това ESC е сигурно за да мине изискванията от ЕС.

Интересното е, че според книжката към него, в 4L режим ESC системата се използва за "braketraction control" (а уж е изключена?). Та този "braketraction control" е някакъв вид бедняшкo LSD - задейства спирачката на буксуващото колело за да може да прехвърли въртящ моемнт към колелата със сцепление.

Таблото си е с "аналогови" километраж и обороти (сигурно е цифрово със серво всъщност, но поне изглежда класическо!), но между тях има LCD дисплей, който показва разните километражи и други работи, включително текущата предавка и "съвет" за up/down shift ако не е оптимална. Модерни глезотии. Не изчислява разход и други такива пинизи. Като стана дума за разход, още не съм изхабил цял резервоар (на половината съм все още), но изглежда ще е около 8-9/100 градско. Съвсем прилично. Като му свикна може да падне (или да се качи).

Ще споделям още впечатления ако има интерес (пък и да няма хаха).

Бонус снимка - идиот с Джимни.

Име:DSC_7649.jpg
Размер:252.7 КБ
ID:6120852

От: Още едно Джимни

Честита да ти е и много да те слуша

Коментар

Честито, колега и безаварийно.Може да продадеш тия гуми и да сложиш някакви АТ. И те са всесезонни масово но по черните пътища ще ти скочи проходимоста много.ESC-то не спира напълно никога. С това копче или на бавни му намаляваш чувствителността само. Спрямо ЛСД-то може да излезе и по-добро.

Коментар

Тук иде реч за независимо окачване, нали

Как е реализирана концепцията "4х4" за модела
        Chevrolet Aveo, 1.2 - 4 х 4, почти
        „Ако Дракула беше веган, щеше да се казва - Брокула..."
        LZ1EMS

Коментар

Джимнито е с цял преден мост.

Честито и много забавни километри. Изглежда чудесно!

Коментар

Честито! Добър избор си направил.
            Колкото повече време го караш, все повече добри качества ще откриваш в него.
            И моето го купих ново с такива гуми. Първата зима го карах с тях, колкото да констатирам, че не стават. Като стегне студа стават като бакелитови. Купих си зимни Bridgestone Blizzak и съм много доволна от тях.. Първите гуми ги ползвах 2-3 години за летни и ги изхвърлих. Сега съм с летни Continental и са перфектнни.
            Suzuki Jimny, 1.3, 2009

Коментар

И от мен честито.
              Малко са хората тук които се похвалват с покупката джип от магазина.

Ако искаш, като му свърши гаранцията-дай ми го за месец-два, и ще стане "истински" джип
              Ма няма да ме биеш после...
              Има ли желание-има и начин!

Коментар

Честито,колега,да те радва много джипчето.Малко е,но е истинско!Ако е удобно би ли споделил колко излиза като крайна цена.
                Тойота Ленд Крузер RJ 73 22R-E,LPG
                Субару Форестер 2.0 ХТ,253к.с.
                Враца

Коментар

Благодаря за пожеланията и съветите! Наистина възнамерявам да мина към АТ гуми за летния сезон (сигурно за следващия) и зимни (по-скоро за шосейни) за зимата.

Първоначално публикуван от emanuilis Преглед на мнение
                  Тук иде реч за независимо окачване, нали

Как е реализирана концепцията "4х4" за модела
                  До колкото знам окачването не е променяно особено от предните генерации. Както каза колегата е с цели мостове. Според моето нетренирано око прилича на камион отдолу, но вместо ресори има пружини. Според нетренирания ми г*з вози като камион също, но е доста стегнато и съвсем не е като лошите приказки, които чух за тези машинки. Сигурно защото е ново още и не е раздрънкано.

4х4 е "парт тайм". Кара се на задно ("2H") на сух асфалт и в книжката пише изрично да не се кара в другите режими защото ще се износи drive train-а.

За хлъзгав асфалт и извън пътя има "4H", което зацепва предния мост. Това се случва с фиксирана раздатка 50/50 и заключване на предните главини (дано не бъркам термините).

Отпред и отзад има обикновени дифове. Ако по едно колело забуксуват отпред и отзад ще си остане на място, но тук ESC-то ще се опита да помогне като набие спирачките на буксуващите колела.

За най-офф терените (и стръмно катерене/спускане) има и бавни скорости ("2L"), които включват редуктор 2:1. До колкото си го представям това вдига мощността (въртящия момент по-скоро) и няма нужда от мъка на полусъединител когато трябва да се пъпли.

До колкото съм чел по форумите тези всичките са ненужни и Джимнитата газят на 4H там, където УАЗ-ките закъсват. За целта било нужно само да се сменят окачването, гумите и шофьора!

Първоначално публикуван от genadi.tsvetkov Преглед на мнение
                  Честито,колега,да те радва много джипчето.Малко е,но е истинско!Ако е удобно би ли споделил колко излиза като крайна цена.
                  Благодаря! Цената в магазина беше около 33000лв, като Миркат имаха някакво намаление от около 3000лв, така че финалната цена на колата беше 30400лв. Когато включим и лизинговото оскъпяване сметките стават малко по-сложни. Самият лизинг добавя около 10% общо оскъпяване (т.е. връща се на 33000лв), но има допълнителни разходи:

В зависимост от компанията има такси за разглеждане в различни суми, да кажем около 500лв.
                  Задължително се прави каско, като първата година за този автомобил то е около 1500лв. Всяка следваща година намалява по малко, но да кажем за 5 годишен договор има допълнително 10000лв за каско, данъци (мисля че данъкът е до 40лв), сервизно обслужване и т.н. Друг е въпросът дали някой би си купил нов автомобил и не би го застраховал, и дали тези 10000лв трябва да ги броим или не, но факт е, че е неразумно да не се прави, така че ги броя

Като ударим чертата ще излезе към 43000лв за 5 години без да броим поне един комплект нови гуми (+1000лв за 5 хубави), да не говорим за други благинки като теглич (около 1000лв) и т.н.

Между другото за леката кола също хвърлях по 2000лв на година за данъци, каско, гражданска, сервизно обслужване и смяна на поредния потрошен чарк, щото е дърта кошница на 15г и постоянно излизат болежки.
                  Последно редактирано от Чавдар (V93); 18-09-16, 08:22.

Коментар

Пропуснах да кажа, че ще го оцениш допълнително, когато търсиш място за паркиране из града.
                    Може да се покатери там, където лека кола не може и на площ, която е немислима за нормален джип.
                    Suzuki Jimny, 1.3, 2009

Коментар

Честито и от мене!
                      На снимката "идиот с Джимни" идиотът изглежда по-голям от Джимнито. Как си с вътрешното пространство?
                      edoors.bg- Джаджи за врати и врати

Коментар

Милиони безаварийни километри и само приятни емоции!
                        Животът е харизан кон според мен...

Теди

Коментар

Честито, колега и безаварийно.
                          SUZUKI VITARA V6
                          HONDA CBR 919RR
                          MERCEDES ML
                          MAN TGA D2O COMANREIL 18-430

Коментар

Първоначално публикуван от edoors Преглед на мнение
                            Честито и от мене!
                            На снимката "идиот с Джимни" идиотът изглежда по-голям от Джимнито. Как си с вътрешното пространство?
                            Благодаря!

Мястото е оскъдно вътре, но на предните седалки е достатъчно широко за хора до 190см някъде по мои изчисления (аз съм 185). На по-височките ни се налага да облегнем седалката леко (а не да се кара с изправена седалка, както пише в книжката).

Самите седалки имат регулация напред-назад и регулация на ъгъла на облегалката. Няма регулация нагоре-надолу. Воланът няма регулация. Това може да причини леко неудобство евентуално. Понякога допирам с коляно ключодържателя, който виси от ключа

Ето още една снимка, идиот в Джимни

Име:DSC_7638.jpg
Размер:231.3 КБ
ID:5728554

Коментар

Честито да ти е колега и да ти носи много положителни емоции
                              Казва Сузуки било японската уазка или нива,а моята Витара все таки си ме радва!
                              Все пак новото си е ново.
                              +359 889 301 623 Явор
                              Suzuki Grand Vitara 2,0л.2007

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X