Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Блокаж на паразитна ролка на пистов ремък j20a?

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Блокаж на паразитна ролка на пистов ремък j20a?

Здравейте, от доста скоро съм с ГВ, която е с този двигател.
    Днес ми падна пистовя ремък отпред поради, което алтернаторът спря да захранва акумулатора (който тамън мислех да сменям тия дни), което го уби за 10 км каране. При едно угасване на двигателя поради неудачна маневра се наложи да се побута и при последващото запалване компа се побърка и двигателя започна да си дава сам газ до 3000 оборота. Наложи се още 15-20 км да се кара така, което стана успешно, но завърши на вече гаснещи свещи...

Преди да се прибера си мислех, че всичко е заради акумулатора и чак като отворих капака забелязах падналия ремък, което се оказа, че най-вероятно е заради блокиралата поради раздробен лагер паразитна ролка.

Понеже не съм добре запознат с този двигател, бих се радвал на съвет, какво мога да очаквам като нежелани последствия от карането 15-20 км без този ремък с убит акумулатор?
    Двигателя изглеждаше позагрял но беше на 90 градуса по сведенията от вече мъждукащото табло, пари, пушеци или кипене на водата нямаше.

Снимка на ролката:
    Прикачени файлове

От: Блокаж на паразитна ролка на пистов ремък j20a?

Сменяй ролката и ремъка и пробвай. Следващия път, като ти светват червени лампи по таблото гаси и гледай под капака. Този мотор държи много на прегряване, но не трябва да се разчита на това !
    0886/706147 Тунинг на Vitara & Grand Vitara

Коментар

Ще я сменя значи тази ролчица - предполагам ще се справя сам да монтирам ремъка и да я сменя, за ремъка се чудя понеже е на 1000 км (по думи на предишния собственик), но сигурно да се е поизтъркал покрай цялата авария.
      Иначе предпочетох да я докарам до нас, вместо да спирам и чакам да ме дърпат, светеше само лампата на акумулатора и затова си помислих, че всичко идва отттам първоначално.

Коментар

Първоначално публикуван от yazkata Преглед на мнение
        за ремъка се чудя понеже е на 1000 км
        Ако искаш да имаш автомобил, вместо да се чудиш му направи пълно обслужване, иначе на втория месец ще го намразиш. На приказки на предишен собственик вярвай само яко можеш да ги провериш. Факта че ремъка е на 1000км, а ролката е блокирала трябва да ти говори достатъчно за това как е обслужван въпросния автомобил. В общия случай ролка не се скапва за 1000 километра, и не се скапва изведнъж, а дълго и настоятелно ти напомня че е за смяна.
        Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Да, ще се кара на доктор няма начин...ще я закарам за диагностика, при първа възможност.
          Оказа се че ролката, която е вляво бие при въртене, което ми изглежда също за смяна - това обтяжната ролка ли е?:

Натиснете снимката за да я уголемите

Име:rolka.jpg
Прегледи:1
Размер:54.7 КБ
ID:5671638

Коментар

Да, ще се кара на доктор няма начин...ще я закарам за диагностика, при първа възможност.
            Оказа се че ролката, която е вляво бие при въртене, което ми изглежда също за смяна - това обтяжната ролка ли е?:

[ATTACH=CONFIG]814443[/ATTACH]
            Да оптяжната е доколкото си спомням на паразитната и набих само качествено лагерче не е капсолована преди да блокира не си ли я чул да меля

Коментар

Идеята с лагерчето не е лоша, аз обаче мисля да я сменя цялата за всеки случай. Смяната не ролките и ремъка не ми се вижа сложна.
              Иначе в деня точно преди да падне ремъка се появи слабо скърцане при ниски обороти и си викам на ремък прилича, ама не мислех че ще стане фал още на следващия ден.
              Къде бихте препоръчали да закарам машинката на диагностике - в някой от големите сервизи или при някой майстор?

Коментар

Това с на биването на лагери го правеха едно време във ДАП на рейсовете. Човека да си купува нови ролки и ремък за да не изпада повече в такива ДРАМИ.
                878177589

Коментар

До колкото виждам ролката е плоска, метална. Ако лагерчето може да се избие и смени, практически е без значение дали ще я правиш тая, или ще сложиш нова. А дори правенето може да е по-добре - ще си купиш лагерче каквото ти е кеф, а не каквото сложил някой.

Това ако всичко по самата ролка е ОК (права, без кривини, без износвания и прочие). Във всички останали случай си е твърдо за нова.
                  Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Купи си нова ролка и ремък, не се занимавай с глупости. И каква диагностика на пистов ремък?
                    .Карам бавно стигам бързо. А...ма не всеки път.
                    Киа спортаж2000тди 98г
                    Ауди А3 1.9ТДИ
                    Каравана Аdria 390Q

Коментар

Идеята с лагерчето не е лоша, аз обаче мисля да я сменя цялата за всеки случай. Смяната не ролките и ремъка не ми се вижа сложна.
                      Иначе в деня точно преди да падне ремъка се появи слабо скърцане при ниски обороти и си викам на ремък прилича, ама не мислех че ще стане фал още на следващия ден.
                      Къде бихте препоръчали да закарам машинката на диагностике - в някой от големите сервизи или при някой майстор?
                      Кажи от къде си и дай някакъв тел. за връзка. Така по лесно може да те насочиме. От снимката се вижда, че имаш и клима, като поръчваш ремък трябва да го споменеш.
                      0886/706147 Тунинг на Vitara & Grand Vitara

Коментар

От София съм (0895102955 - Ясен), благодаря за подкрепата!
                        Иначе аз поръчах и двете ролки с марка Ina, което ми излезе общо 170 лв и ремък. Сигурно обтяжната ролка е по сложна за смяна, тр да се поровя.
                        Знаете ли дали има специфично изискване за Nm силата на затягане при монтажа на ролките или просто трябва да са добре затегнати дет се вика?

Коментар

Сменихме ги нещата вчера, всичко работи. Обаче загряването на двигателя май не е било толкова слабо - наложи се да се долее 2-3 литра антифриз, сипах син, понеже си беше син, но сега гледах едни таблици в нета и пише, че за j20a 2003 трябва да е червен.
                          За сега работи нормално и звуковата гама при работа май е непроменена в сравнение преди инцидента, но една диагностика не би била излишна. Та тук се връщам към въпроса, къде - сервиз или майстор, на сервизите нещо мн опашка напоследък

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                          X