Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Паразитен хебел - правена втулка, лагери или оригинален?

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Паразитен хебел - правена втулка, лагери или оригинален?

Тия паразитни хебели от магазините издържат от днес до утре. А и тия дето са не-оригинални всеки път са имали луфт от нови. Все си мсиля, че трябва една идея по-плътно да влизат, а не като стегнеш всичко и да може да клатиш хебела нагоре/надолу. И търя различни решения (с малко повече технически детайли).

Вариант 1: Пак купешки хебел, ама оригинален. Издържали уж повече. Въпросите са:
    1.а) Колко повече?
    2.б) Пак ли "хлопа" още от нов?

Вариант 2 : Лагери. Обаче т'ва най-вероятно ще пренесе ударите от кормилната система към рамата директно. И съответно не знам до колко е удачно, нито колко издържа. За този вариант се търси следната информация:
    2.а) Какви лагери се ползват?
    2.б) Как се държи спрямо купешки тампон?
    2.в) Колко време изкарва?
    2.г) Как се реализира това решение?

Вариант 3: С правена тампон. Взема се правилният материал и се прави една втулка. Тук въпросите са следните:
    3.а) Какъв материал?
    3.б) Нужна ли е метална втулка? Предполагам не, но да си питам .
    3.в) Какъв луфт се оставя до оста на която се нанизва хебела?
    3.г) Поведение спрямо кушешкият вариант?

Вариант 4: Нещо различно от по-горните . Всякакви интересни идеи са добре дошли.

Та така . Знам, че малко на готово питам за тези неща, но ще споделя после решението и последиците от него. Ако съберем систематизирана информация ще е полезна за хората да си преценят кое решение е за тях спроед нуждите им.

От: Паразитен хебел - правена втулка, лагери или оригинален?

Вариант 2: - за мен има много негативи и от чиста конструктивна гледна точка е неправилно да се реализира така. Нямам практически опит, но съм теоретичен противник на този вариант.

Вариант 3: За мен е най-приемлив, ако не може да се намерят читави стандартни части. Правили сме опит да го реализираме с колегата nikman. Но някак несериозно пдоходихме и "на крак". Крайният резултат не беше този който искахме, но пак се случи по-добре от евтин тампон от еврото. После си отчетохме грешките. Ако тръгнеш по този път ти препоръчвам за материал да ползваш полиамид с графит или по точно PA6G. Сваляш паразитният хебел и корпуса му. Ако похърностите са годни ги замерваш точно, за да знаше каква втулка да направиш. Ако са със завличания и др. подобни ти ги престръгват и по уточнение размери стругар ти изработва втулката. Втулката по външният диаметър трябва да е със стегнатост, а по вътрешният с хлабина. Точни стойности след като замериш наличните части.

Въпрос от любопитство с какъв размер гуми караш и с какво ЕТ си (общо джанти и фланци)?
    о 88 з 417 оо 4 - Стоян

Коментар

И аз към този вариант съм се насочил. За размери мислех да ползвам т'ва което последно свалих с шублера и т'ва което ще сваля от тампона. За хлабини ще оставям по 1% като вземам в предвид свиването при набиване във хебела. Т.е. оста трябва да е 18мм, отвора ще е 18.2мм след монтажа на тампона в хебела. Същото за външният диаметър - вместо 32мм колкото е диаметъра на металната втулка ще го направя 32.3мм.

Тоя материал пише, че "пиел" влага и се раздувал. И т'ва трябва да се сметне. Или да го оставя да улегне поне във влажна атмосфера и да видя к'во е положението.

За стругаря - мисля да се пробвам в нас. Имам един CNC рутер и ще работя на него. Втулката е ~50мм висока, а толкова мога да фрезовам без проблеми.

Задължително ще оставя няколко канала да задържат грес. Няма да има гресьорка, безмислено е, при все, че хебела се сваля почти с поглед.

За този вариант само се чудя дали да не ползвам металната втулка на старият тампон и в нея да набия новият тампон. Изглежда ми една идея по-удачно като решение.

Коментар

Аз оставих втулката.Зачистих с райбер остатъците от гума .Поставих нова втулка от тефлон.Много добро почистване на оста с два три вида шкурка. Райбероване на вътрешния размер на втулката с раздвижен райбер(много внимателно) Тъй като раейбера прави лек конус оста да влиза на ръка не повече от 1 см.Оста трябва да влиза много тежко(обилно се маже с грес за да влезе оста)На ръка да не може да се върти!!!Кормилната кутия преодолява тази стегнатост. Без канали,без грес. С поздрав Борето

Коментар

И малко снимки да направиш ако може.
          http://vbox7.com/play:398e8b82

Коментар

Карам вече успешно 1 година с правен хебел с полиуретанова втулка и няма грам луфт!!!
            Кола без турбо е като жена без цици, върши работа но не доставя удоволствие.
            Витара 1.6 16V TURBO POWER!!!
            "Mud Angels" Stara Zagora

Коментар

Ако го направиш с тези хлабини, които пишеш все едно нищо не си направил. 2 десети са много!! Детайла е стругови - не знам какво ще му фрезоваш?
              Тефлона и полиуретана също са варианти, но са по-скъпи. Лошото на полиуретана е, че има склонност да износва металните части, ако остане без смазка.
              о 88 з 417 оо 4 - Стоян

Коментар

От магазина японския тампон за хебела идва с доста сериозна хлабина - 0.6-0.7 милиметра. И мен ми изглежда безумие, ама може ли да ми обясните защо е така? Т'ва говорим за 2 различни тампона, не оригинални. Вътрешността е метална, остта е метална, разликата между диаметъра на тия двете е 0.6-0.7 милиметра - като го нанижеш и стегнеш още в началото хлопа нагоре-надолу...

Та каква хлабина бихте ми препоръчали да оставя?

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                X