Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Какви кални гуми за NGV2006/3D?

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Какви кални гуми за NGV2006/3D?

Колеги,
    Какви гуми за лек офроуд и кал бих могъл да взема за Grand Vitara 2006/3D/1.6 бензин?

Вчера имах много неприятно изживяване: Опитах да мина по черен път, веднага след дъжд. Почвата, която миналата година ми приличаше на низкокачествен бетон, сега представляваше лепкава глинеста маса. Гумите (уж за сняг и кал) веднага се задръстиха и колата стана на шейна. Най-неприятно беше страничното свличане - натискам газта, а колата тръгва настрани и само настрани. Ако не бяха коловозите, директно отивах в някое дере. Надолу лесно, но в обратна посока се наложи да чакам да поизсъхне пътя и с помощник, подлагащ съчки и стелки, някак излязах. Много ми се иска да НЕ повтарям подобно приключение отново! За момента няма да мога да направя много по механиката, напр. да добавя блокировка на средния диференциал, но поне мога да взема гуми.

Гумите ще се ползват предимно за гората. Да кажем 60% твърда настилка (асфалт и чакъл) и 40% черни пътища. След ровене из форума намерих линк към магазин за гуми Малатеста, във връзка с който имам въпроси:

1. Каква шарка? Каймана ми допадна (видео), но дали държи на странично свличане. Кобрата пък дали се самопочиства почиства от калта? И да разчитам ли изобщо на самопочистване, с относително слабия двигател (106кс)? А може би някоя друга шарка?

2. Препоръчваните гуми за витарата са 225/70/R16. Само дето не видях при италианците този размер. Ако реша да ползвам 215 или 235, трябва ли да сменям джантите? По-широките гуми ще опират ли някъде и дали ще се отразят съществено на двигателя и ходовата част?

3. Да се оборудвам ли с динанометричен ключ, за да сменям гуми (с джанти) сам или е по-добре да набележа някой близък сервиз?

Ще се радвам и на всякакви други съвети/линкове, за каране в кал (и в гората), както и на линкове за други видове гуми.

И още един въпрос: Дали няма нещо като зимните верги, но за кал, което да се облича на гумите, за да излезеш и после да се сваля?

От: Какви кални гуми за NGV2006/3D?

Здравей,колега! Кобрата за да се самопочиства добре е необходим мощен двигател и високи обороти. Не мога да сравнявам твоята ГВ, но на Нивата ми трябва да съм на бавни за да ги развъртам добре и да се почистват.
    Каймана е изключително агресивна гума, според мен няма смисъл от нея, щом казваш,че ще се ползва и за асфалт и чакъл. Кобрата тук е по-подходяща.
    Според мен ако парите не са проблем скочи на BF Goodrich MT.
    Ако мислиш,че калта ще е доста по-малко - AT.
    Общо взето няма наистина универсална гума, има разумен компромис.
    Като съвет : Оборудвай се с джек и китове за вдигане чрез джантата и за използване като ръчна лебедка.
    First Man, then Machine!
    Lada Niva
    Honda XR 400

Коментар

Тази джипка има ли бавни скорости?
      о 88 з 417 оо 4 - Стоян

Коментар

Няма.

Коментар

Сигурно ще ти се стори че се шегувам но най евтиния вариант е да си вземеш една витара за 3000лв и като е валяло да минаваш с нея а през хубавите дни си карай лъскавата кола.Особено ако рискуваш да я захлюпиш в дере.
          http://vbox7.com/play:398e8b82

Коментар

Ами... май така съм направил. Но в дере не искам да ходя, независимо с каква кола, особено пък по капак.
            Или имаш предвид, че няма да може да се направи повече за стабилността на тази кола?

Коментар

Погледни Silverstone mt 117 ex

Коментар

Гумите не дават толкова стабилност колкото проходимост но на това сузуки му прилича да е комфортно и удобно,не да го кълчиш по сукаците. Лично мнение,никого не ангажирам с него. Вземи си според мен НЕ по - рошави от АТ гуми и вдигни малко диаметъра ако позволява. Относно блокаж на междинен деференциал(ако изобщо имаш) не съм обеден че е решение на гореописаното.

Коментар

@васето: Влагодаря Ви за съвета. Сигурно не съм си формулирал въпроса правилно - нямам намерение да ползвам витарата за хард офроуд, както някои луди глави тук (поне ако се съди от каченото във видеообмена). Разбирам, че не е правена за тежки изпитания. При взимането и', целта беше да не троша ежедневната кола за времето на отпуск и някои излети. За сега се справя достатъчно добре, по моите представи. Нямам нито знания, нито желание да бърникам констукцията. Първият сериозен проблем тази година беше описаното, в първия ми пост, пързаляне по калта, което не бих искал да повтарям! Идеята ми беше да се кара с нормални гуми през годината, но да слагам други, когато предстои излет (за сега излетите са 20-30км по асфалт и 15-20 през просото).

Коментар

Аз имам 4 комплекта джанти и двор и бързо и лесно вдигам джипа с джак и пак не и сменям за ON/OFF струва ми се непрактично и вероятно ме и намързява. Тук търсиш съвет,моя е гуми АТ да не са регенерат и все пак не очаквай чудеса. Ако пък си убеден че ще ги сменяш преди всяка разходка вземи си МТ. Относно марки и модели,информация колкото щеш в този форум,въпрос на възможности.
                    (Тук едва ли някой ще се засегне ако не се обръщаш към него на Ви,дано и с теб е така.)

Коментар

Първоначално публикуван от Absolut Преглед на мнение
                      Няма.
                      Щом е така си вземи АТ(за всякакъв терен) гуми, като гледай да са с по мек-каучук, а не дървета като БФ Гудрич. Вярно по бързо се износват, но държат много повече. Като марки и модели - много хвалят Тойо, аз карам с генерал грабер и съм доволен като се развърти.
                      За размера - остани си на заводския размер гуми - щом нямаш бавни скорости, по криви места и с големи гуми съединителя няма да издържа много.
                      Изобщо забраив за регенерати или агресивни гуми като предложените от адаш иначе ще "съсипеш" витарката.

Щом от си излезнал от въпросното деренце с асфалтови гуми и чалъми, то с АТ-та и подходящо шофиране няма да имаш никакви проблеми.
                      о 88 з 417 оо 4 - Стоян

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                      X