Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Смяна на лагери и семеринги по преден мост на Самурай

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Смяна на лагери и семеринги по преден мост на Самурай

За някои от Вас може би е безполезно да разказвам за това приключение, но сигурно има и хора за които ще е полезно.

И така, един хубав ден бях паркирал Zuk (така се казва нашия Самурай) с десните колела на тротоата, т.е. наклонен на ляво. След около час като се връщам, гледам под главината на предно ляво колело - локва масло (трансмисионно).

След няколко консултации с хора, които имат повече опит и ремонтното ръководство, разбрах, че следва смяна на семеринг на полувала, като за целта се разглобява всичко необходимо за да се извади полувала. Освен въпросния семеринг, купих и този за сферата и кечето - общо 45 лв. в Миркат. Предупредихаме, че лагерите, които лежат в моста, т.е. на шенкелната ос са по 50 лв. бр.

Извинявам се, че прилагам снимки, каквото намерение имах, но нещата бяха напрегнат от към време (и условия). При разглобяването на дясната страна на предния мост ще се постарая да направя и снимки.

След като разглобих всичко от лявата страна на предния мост за лош късмет се оказа, че единия от споменатите лагери - в ръководството ги наричат "king pin bearings", е счупен. Ролките изпадаха (или са били изпадали по-рано) в сферата. Лагера е номер 30302, но отпред има 4Т ! Отидох в първия магазин за лагери и купих 30302, но без 4Т. Оказа се, че е по-широк и при сглобаването, тъй като са конусно-ролкови, просто затяга.

И така оставих нещата за една седмица. Междувременно се намериха въпросните лагери (за по 11,80 лв.) и днес от 19 до 21 ч. сглобявах. Пак ми се стори, че като затегнах четирите болта отгоре и тези отдолу, главината малко тегаво се върти. Разглобих и пак проверих до край ли съм набил външните черупки на лагерите, но не беше това проблема. Сглобих го и да се надявам, че е добре или, че там няма обороти и няма да има проблем.

А, забравих да кажа, че смених и един семеринг, който е зад вътрешния лагер на главината - 10 лв. май беше на "Раковска" в един магазин,

Някой, ако може да каже магазин където могат да се купят лагери за главината на цена под 30 лв. за брой, ще е полезно.
    По-добре късно, отколкото по-късно.

До: Смяна на лагери и семеринги по преден мост на Самурай

Колега под плочките с четите болта които се слагат отгоре и отдолу на главините трябва да имаш по 3 пластинки с различна дебелина.Когато сложиш новия лагер пластините трябва да са на мястото си т.е. да повдигнат черупката. Тогава няма да ти затягат.Идеята на тези джаджи е при поява на хлабина в лагерите да свалиш плочката и да отстраниш една или 2 пластини. При затягане винаги използвай динамометричен ключ.
    Поздрави.
    VITARA, SAMURAI
    FIAT PANDA 4x4 CABRIO
    RENAULT ESPACE QUADRA
    ...и едно сивикче за града...

Коментар

Имам пластини, но отдолу са три, а отгоре една по-дебела. Не съм ги разменял! Може би трябва да добявя една пластина отгоре? Но от къде да намеря? В "Миркат" не се предлагат. Май са неръждавейка, трябва да се изработва/реже. Дано не се скапят лагерите междувременно, че почвам пак отначало. А почнах да го карам, че две седмици на трупчета ... мъка.
      Последно редактирано от Жоро; 23-08-07, 10:06.

Коментар

Аз съм трети месец в бокса ти ми говориш за 2 седмици.
        Щом пластините ги имаш слагай си ги както са били и не му мисли.
        VITARA, SAMURAI
        FIAT PANDA 4x4 CABRIO
        RENAULT ESPACE QUADRA
        ...и едно сивикче за града...

Коментар

Колега, аз като имах самурая тези лагери ми бяха консуматив. В един магазин в Сандански ми ги доставяха на 7.50 лв. парчето, размерите ги взехме с шублера, не по номер. До колкото те разбрах си сменил гумичката при сферата, ако да мисля че от него ти е натегнало колелото.
          И един съвет преди да сложиш лагерите с един център направи леки дупчици на ябълката където ляга лагера, с много леко подчукване
          99 WJ V8, 5" lift long arm, 35"...
          It's a Jeep thing - you wouldn't understand..!

Коментар

До: Николай Малинов

Това с дупчиците не го разбрах. На коя повъхнина от леглото на лагера? Челно ли и каква е целта?

Коментар

Ох..., малко трудно за обесняване, значи там където лежи лагера от страните, на сферата, дано си ме разбрал. Получават се не точно дупчици, а нещо като.... "малки кратерчета", а целта е че ако лагера е разширил леко леглото си, така ляга плътно и външната му част не се върти

Коментар

До: Николай Малинов

Благодаря, разбрах те, но за сега нямам такъв проблем.

Коментар

Лагери за предните главини ги има и на цена от 24лева, но са Тайвански. На моето каране издържаха половин година, но се строши в гората и съм карам 30-40 километра с 20км/ч докато се прибера. За това или SKF, FAG (45-50лв.) или ако намериш KOYO (оргиналният Японски лагер) там за пари не се стискай. Семерингата ГОЛЯМАТА е към 25 лева. Относно малките лагерчета има ги и по БДС и по ГОСТ (руски) по 5 лева. Салгаш и караш колкото издържат. Като се прецакат не те спират от движение, а само колелото ти стои накриво и 5лв и пак караш. Май по-често се трошат горните лагерчета.
                  Suzuki SJ 410 Samurai, 0888 199 658 - МСС - Варна и близката околия.
                  http://www.cardomain.com/ride/2562837

Коментар

Първоначално публикуван от Николай Малинов Преглед на мнение
                    Ох..., малко трудно за обесняване, значи там където лежи лагера от страните, на сферата, дано си ме разбрал. Получават се не точно дупчици, а нещо като.... "малки кратерчета", а целта е че ако лагера е разширил леко леглото си, така ляга плътно и външната му част не се върти
                    Тази "операция" се нарича керноване и се прилага доста често при т.нар. "нововноски". Наистина върши работа само веднъж, колкото да продадеш колата. При следващата смяна на лагерите вече на помощ идват стругарите.
                    Suzuki SJ 410 Samurai, 0888 199 658 - МСС - Варна и близката околия.
                    http://www.cardomain.com/ride/2562837

Коментар

А... нещо не сме се разбрали, аз си мисля че говорим за малките лагери който държат колелото хоризонтално, аз с другите лагери не съм се разправял.

Коментар

След около година се наканих най-после да видя как е положението от дясната страна на предния мост. Нямаше счупени лагери, но смених и тук малките лагери на шенкелната ос (king pin bearings) защото имаха хлабина, ръжда и наранявания по работната повършност на външните гривни.
                        Този път обаче нямах късмета от миналата година да намеря лагери NTN по 11,80 лв. В същия магазин http://www.snabteh.com/ цената е 27лв./бр. А нямаше и наличност. Та взех от "Миркат". Там продавача ми обясни, че оригиналните лагери са KOYO и имат гумен пръстен, който другите стандарни конусно-ролкови лагери 30302 нямат.
                        На снимката долу се вижда разликата въпреки, че едва ли е фатална липсата на този пръстен и не знам дали заслужава 22лв. отгоре върху цената на NTN.

Коментар

а аз 3 години вече карам с лагери по 2 лв. на шенкелната ос. корейски или китайски - не помня. През година тургам грес на горните и проверявам луфта.

Не знам в миркат как си представят този възел, но защо не му турат и златен пръстен - поне да знаеш какво плащаш

тя цялата мара втасала - гумения си пръстен не сложила. абе сузуки

Коментар

Колеги да кажа че номера на лагерите е лм300811.А не 30302 както казвате.Това са лагери КОЙО и това е цената на бройка.В София в магазин Евро 07 имат комплект 2-та лагера + семеринг на цена 65лв!

Между другото търся гайката + звездата на главината защото мойта се е разбила!
                            https://www.youtube.com/watch?v=xvZ7xkufXn4 HEAVY BONE RACING TEAM

Коментар

Първоначално публикуван от ДиДжейДавел Преглед на мнение
                              Между другото търся гайката + звездата на главината защото мойта се е разбила!
                              Ако намериш от Витара по-добре сложи нея .По лесно се регулират лагерите.
                              Неможе да вземаш трезво решение ако мозъкът ти е изгорял от наркотици и алкохол .
                              Дий Снайдер

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X